Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Μαίνεται η οργή στη Ν. Αφρική - Πλήγμα για τα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας

Πλήθη λεηλάτησαν καταστήματα και γραφεία στη Νότια Αφρική την Τετάρτη, αψηφώντας την επιστράτευση των στρατιωτών και τις κυβερνητικές εκκλήσεις για τερματισμό της βίας που την τελευταία εβδομάδα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 70 ανθρώπους.
Κατά τη διάρκεια των χειρότερων επεισοδίων εδώ και χρόνια στη χώρα εκατοντάδες επιχειρήσεις καταστράφηκαν, ένα διυλιστήριο αναγκάστηκε να κλείσει, ενώ παρεμποδίζονται ο αγώνας των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν το τρίτο κύμα του νέου κορονοϊού.

Οι έκρηξη οργής πυροδοτήθηκε από τη σύλληψη του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμ, γιατί δεν εμφανίστηκε ενώπιον ερευνητών διαφθοράς. Αλλά οι πολίτες διαμαρτύρονται επίσης για τη φτώχεια και τις ανισότητες, που έχουν επιδεινωθεί από τους περιορισμούς για τον περιορισμό του Covid-19.

Αθρόες συλλήψεις και πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες

Εμπορικά κέντρα και αποθήκες λεηλατήθηκαν ή πυρπολήσουν σε πολλές πόλεις, κυρίως στην επαρχία όπου έμενε ο Ζούμα, στο οικονομικό κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ και γύρω από την επαρχία Γκότενγκ. Οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν σε δύο ακόμα επαρχίες, στην Μπουμαλάνγκα και στο Βόρειο Ακρωτήριο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η κυβέρνηση έστειλε 2.500 στρατιώτες για να συνδράμουν τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα οι συλλήψεις να ξεπερνούν τις 1.200. Μάλιστα, άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσουν διαδηλωτές προκαλώντας πανικό στους χώρους στάθμευσης των εμπορικών περιοχών ή στους δρόμους των πόλεων.

Τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει σε ορισμένα μέρη σήμερα, όπως στην κοινότητα Αλεξάνδρα του βόρειου Γιοχάνεσμπουργκ.
Εξαντλούνται φάρμακα και τρόφιμα στα νοσοκομεία

Το Εθνικό Δίκτυο Νοσοκομείων (NHN), το οποίο εκπροσωπεί 241 δημόσια νοσοκομεία που βρίσκονται ήδη υπό πίεση λόγω της υγειονομικής κρίσης, ανέφερε ότι εξαντλούνται το οξυγόνο και τα φάρμακα, τα περισσότερα από τα οποία εισάγονται μέσω της Ντούρμπαν, όπως επίσης και τα τρόφιμα.

«Ο αντίκτυπος της λεηλασίας και της καταστροφής έχει τρομερές συνέπειες στα νοσοκομεία» τόνισε το NHN. «Το επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται μέσα στις πληγείσες επαρχίες που βρίσκονται σήμερα σε πολιορκία». Σύμφωνα με το Reuters, εργαζόμενοι στις πληγείσες περιοχές δεν κατάφεραν να φτάσουν στις δουλειές τους επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Πολλά οπλισμένα άτομα στην πόλη, τα περισσότερα από τη λευκή μειονότητα της Νότιας Αφρικής, μπλοκάρουν τους δρόμους για να αποτρέψουν περαιτέρω λεηλασίες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Πηγαίνετε σπίτια σας και προστατέψτε τα» φώναξε ένας άντρας Άλλοι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα σούπερ μάρκετ περιμένοντας να ανοίξουν, ώστε να μπορούν να εφοδιαστούν με βασικά προϊόντα.
Και μεγάλη οικονομική ζημιά

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Νότιας Αφρικής στην Ντούρμπαν έκλεισε προσωρινά, δήλωσε σήμερα αξιωματούχο.

Το ραντ έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών σηματοδοτώντας μια υποχώρηση ενός νομίσματος αναδυόμενης χώρας με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Περίπου 40.000 επιχειρήσεις είχαν πληγεί από τις ταραχές, σύμφωνα με επικεφαλής μητροπολιτικού δήμου της πόλης, που εκτιμά ότι οι περισσότερες δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανακάμψουν αλλά και πως κινδυνεύουν περίπου 130.000 θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος υπολογίζει ότι οι ζημιές περιουσιών και αποθεμάτων ανέρχονται σε 15 δισεκατομμύρια ραντ (1,09 δισεκατομμύρια δολάρια).
Δεν κάνει πίσω ο Ζούμα

Ο Ζούμα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών επειδή δεν υπάκουσε στην εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο στη διάρκεια των εννέα ετών που βρισκόταν στην εξουσία, μέχρι το 2018.

Ο 79χρονος αντιμετωπίζει επίσης δίκη για ξεχωριστή υπόθεση με κατηγορίες όπως διαφθορά, απάτη, εκβιασμό και ξέπλυμα χρήματος. Ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν ήταν ένοχος στο δικαστήριο τον Μάιο. Το ίδρυμά του διαμήνυσε χθες πως η βία θα συνεχιστεί μέχρι την απελευθέρωσή του.

Οι εισαγγελικές αρχές προειδοποίησαν ότι θα τιμωρήσουν όσους λεηλατούν ή καταστρέφουν περιουσίες, αλλά οι απειλές δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι περίπου ο μισός πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία από το 2015, και η ανεργία που αυξάνεται συνεχώς σημείωσε νέο ρεκόρ φτάνοντας το 32,6% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου