Την κρίση της πανδημίας άφησαν πίσω τους Exxon Mobil και Chevron ανακοινώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις για το δεύτερο τρίμηνο, αν και το ζήτημα της υιοθέτησης δυναμικότερων στόχων για τη μείωση των ρύπων άνθρακα συνεχίζει να σκιάζει το επιχειρηματικό τους μέλλον
Πάνω στο… κύμα της κάθετης αύξησης της τιμής του πετρελαίου αλλά και των χημικών βρέθηκαν οι αμερικανικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί της Exxon Mobil Corp. και της Chevron, ανακοινώνοντας θεαματική αύξηση της κερδοφορίας τους για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Όμως, το ζήτημα της υιοθέτησης πιο πράσινων στόχων για τη μείωση των ρύπων και την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου θα συνεχίσει να τις… κυνηγά με όλο και μεγαλύτερη πίεση!
Κρίση… τέλος
Για την Exxon, η εκτίναξη των κερδών στα 4,69 δισ. δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δύο χρόνια, σημαίνει πως άφησε για τα καλά πίσω της την κρίση της πανδημίας και το περσινό μίνι-κραχ στην αγορά πετρελαίου λόγω της πτώσης της ζήτησης που έφεραν τα περιοριστικά μέτρα. Έτσι τα κέρδη της ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,10 δολάρια, ήτοι 11 σεντς πάνω από τις εκτιμήσεις, ενώ και τα συνολικά της έσοδα ξεπέρασαν τις προβλέψεις.
Ανάλογη εικόνα και για τη Chevron που κατέγραψε την καλύτερη επίδοση της από την έναρξη της πανδημίας με κέρδη ύψους 3,1 δισ. δολαρίων, ή αλλιώς 1,71 δολάρια ανά μετοχή, που ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 1,60 δολάρια. Συγκριτικά πέρυσι είχε καταγράψει μεγάλες ζημιές ύψους 8,3 δισ. δολαρίων.
Οι επιδόσεις αυτές για τις αμερικανικές… αδελφές ήρθαν κυρίως σαν αποτέλεσμα της αλλαγής κλίματος στην πετρελαϊκή αγορά, με την τιμή του μαύρου χρυσού να ανακάμπτει δυναμικά και να αναμένεται πως θα συνεχίσει να ανεβαίνει τους επόμενους μήνες, καθώς η ψαλίδα μεταξύ επιπέδων προσφοράς και ζήτησης θα ανοίγει. Όμως, συνέβαλαν και οι κινήσεις αναδιάρθρωσης που είχαν δρομολογηθεί μέσα στην κρίση. Για παράδειγμα η Exxon μείωσε τις δαπάνες και απέλυσε 14.000 εργαζομένους
Η εικόνα αυτή θα τους επιστρέψει να δρομολογήσουν μεγαλύτερα μερίσματα και επαναγορές μετοχών. Η Chevron ήδη ξεκαθάρισε πως βάζει και πάλι μπρος τα προ της πανδημίας σχέδια για επαναγορά μετοχών. Η επαναγορά θα ξεκινήσει μέσα στο τρέχον τρίμηνο και θα κυμανθεί μεταξύ δύο και τριών δισ. δολαρίων. Άλλωστε, ανάλογες κινήσεις (αυξημένα μερίσματα και επαναγορά μετοχών) έχουν δρομολογήσει όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές διεθνώς, όπως η ιταλική Eni, η γαλλική Total και η Royal Dutch Shell, θέλοντας να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους.
Οι μέτοχοι-ακτιβιστές και οι πράσινοι στόχοι
Η Exxon δεν θα ξεκινήσει ακόμη επαναγορά μετοχών, θέλοντας προηγουμένως να επικεντρωθεί στη μείωση του χρέους που συγκέντρωσε πέρυσι, όμως δεν το απέκλεισε μεταγενέστερα. Εξάλλου, το ζήτημα του… «χαϊδέματος» των μετόχων είναι σημαντικό σε ένα διάστημα που οι περισσότερες διοικήσεις είναι αρκετά… στρυμωγμένες από τη διαμάχη που μαίνεται για το ζήτημα των πράσινων στρατηγικών τους. Ειδικά δε, η ίδια η Exxon που, κατά την τελευταία γενική συνέλευση, δέχτηκε συντονισμένη και επιτυχημένη επίθεση από μετόχους-ακτιβιστές που. Μάλιστα, η ανταρσία του ανερχόμενου πράσινου hedge fund της Engine No.1 κόστισε στην Exxon την αντικατάσταση τουλάχιστον δύο μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Στο επίκεντρο της διαμάχης ήταν η υιοθέτηση δυναμικότερων στόχων από την εταιρεία για τη μείωση των ρύπων, ένα θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης και της Chevron, η οποία αναγκάστηκε να ενδώσει εγκρίνοντας πρόταση για περικοπή των αερίων άνθρακα, αν και όχι με συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό σημαίνει πως παρά τη διστακτικότητα τους να προχωρήσουν σε ριζικότερες κινήσεις άμεσα, η πίεση που δέχονται συνεχώς για αυστηρότερους και σαφέστερους στόχους θα αυξάνεται συνεχώς και το έχουν προφανώς αντιληφθεί.
ΠΗΓΗ ot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου