Σε ομιλία του στην εκδήλωση του 4ου Road Show για την Ασφάλεια και Συνεργασία, ο Α/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Φλώρος περιέγραψε τον ιμπεριαλιστικό ρόλο του Ελληνικού Στρατού σε Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο, Αφρική και Μέση Ανατολή.
Αναφέρθηκε στον ευρύτερο ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό καταγγέλλοντας τα αυτοκρατορικά σχέδια της Τουρκίας που την φέρνουν αντιμέτωπη με το ελληνικό κράτος αλλά και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μίλησε για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία κάνοντας λόγο για “τουρκικό εκβιασμό που δεν πέρασε” στον Έβρο, χωρίς να αναφέρει τις απάνθρωπες Επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν πολλαπλασιαστεί επί της ηγεσίας του καθώς εφαρμόζονται τα Δόγματα Αποτροπής που διασφαλίζουν τα σύνορα της Ευρώπης Φρούριο.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε για τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού όταν η διεκδίκηση ΑΟΖ-Ενεργειακών κοιτασμάτων 200 νμ. από τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών απείλησαν τους λαούς με θερμά επεισόδια και διακρατική πολεμική σύγκρουση.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή επισημαίνοντας τη σημασία των συμμαχιών, των Πολεμικών Αξόνων και των συνεκπαιδεύσεων, ενώ εκθείασε το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας το ως την “πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία”.
Και φυσικά περιέγραψε το ρόλο που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ως αιχμή του δόρατος σε ενάντια στην Ρωσία και την Κίνα.
Όλα αυτά φυσικά χτυπούν το καμπανάκι για το Αντιπολεμικό Κίνημα. Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προτείνει την συγκρότηση ενός Αντιπολεμικού Αντιιμπεριαλιστικού Συντονισμού και καλεί στην ανάπτυξη ενός Κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό ενάντια στην πολεμοκαπηλεία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για το Μπλοκάρισμα της Πολεμικής και Κατασταλτικής Μηχανής του κράτους του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού.
Ας επιστρέψουμε όμως στην ομιλία του ΑΓΕΕΘΑ Φλώρου με τίτλο:
«Ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας
στην Ανατολική Μεσόγειο
και οι νέες Διατλαντικές Σχέσεις από Στρατιωτικής Πλευράς».
Εύκολα μπορεί να εντοπίσει κανείς ότι ο παρανομαστής του εθνικού επιθετικού επεκτατικού αφηγήματος που παρουσίασε ο Φλώρος δεν είναι η Άμυνα.
Τονίζει ο Φλώρος:
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και ευχαριστώ ιδιαίτερα την «Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία» για την ευγενική πρόσκλησή της να καταθέσω τις απόψεις μου σχετικά με το ρόλο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις νέες Διατλαντικές σχέσεις από στρατιωτικής πλευράς.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
"Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και πέντε θαλασσών, και για αυτόν τον λόγο (και όχι μόνον για αυτόν) η γεωπολιτική σημασία της Χώρας μας είναι δεδομένη και διεθνώς αναγνωρισμένη. Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τόσο «κατά μόνας» όσο και από κοινού με άλλους, είναι πολλές. Οι δρώντες επίσης πολλοί, με αποκλίνοντα συμφέροντα και επιδιώξεις, γεγονός που αυξάνει την πολυπλοκότητα της κατάστασης και δυσχεραίνει τις προσπάθειες επίλυσης των συγκρούσεων, διενέξεων και χρόνιων ζητημάτων, και επομένως και τις προσπάθειες εδραίωσης της ειρήνης.
Οι παρατεταμένες συγκρούσεις στη Συρία και στη Λιβύη, και η οικονομική και πολιτική κρίση στο Λίβανο, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις προκλήσεις και απειλές, δημιουργούν κενά εξουσίας και ισχύος και αφήνουν περιθώρια σε τρίτες χώρες, να σχεδιάζουν την αύξηση της σφαίρας επιρροής τους και να ονειρεύονται την αναβίωση αυτοκρατοριών του παρελθόντος. Επιπλέον, βιώνουμε παράνομη μετανάστευση και προσφυγικές ροές.[...]
Φυσικά, αντιμετωπίζουμε και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας η οποία επιδιώκει την αλλαγή του Status Quo στην περιοχή, εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, προτάσσοντας εν είδει πολιορκητικού κριού το ευφάνταστο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Με το αφήγημα αυτό, επακόλουθο του οποίου είναι και το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, η Τουρκία απαιτεί θαλάσσια δικαιοδοσία πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δικαιούται, αγνοώντας η καλύτερα διαστρεβλώνοντας πλήρως κάθε έννοια διεθνούς δικαίου".
Τι καλύτερη περιγραφή από αυτή του Φλώρου για τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο κρατών για τον έλεγχο των θαλάσσιων περασμάτων σε Αιγαίο ναι Ανατολική Μεσόγειο ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας και κυρίως εφαρμόζονται οι επιθετικοί πολιτικοί και οικονομικοί αμερικανικοί σχεδιασμοί που έχουν ως παρανομαστή το ενεργειακό ζήτημα καθώς οι ΗΠΑ κινούνται στη βάση σχεδίου για να αρπάξουν τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας από την Ρωσία!
ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Αφού περιέγραψε τα γεγονότα του καλοκαιριού, ανάπτυξε το ζήτημα των συμμαχιών και συνεκπαιδεύσεων με τα αντιδραστικά Αραβικά καθεστώτα.
"Θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στις εξαιρετικές σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο. Οι σχέσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές των αραβικών χωρών, κυρίως της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Μαρόκου, είναι ειλικρινείς, και βασίζονται στην φιλία και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Η στρατιωτική συνεργασία με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι στρατηγικού επιπέδου. Τα τελευταία χρόνια οι κοινές δραστηριότητες είναι πολλές, εντατικές και ποιοτικές. Ιδιαίτερα δε αυτές τις ημέρες και σε ότι αφορά στην Αίγυπτο η οποία είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς, θα ήθελα να τονίσω ότι συναντήθηκα με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου Στρατηγό Hegazy 2 φορές μέσα σε μία εβδομάδα, μία το προηγούμενο Σάββατο για τα εγκαίνια της Ναυτικής Βάσης της 3ης Ιουλίου στο Γκαρμπούγκ [βάση στα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης που επιχειρεί να διεμβολίσει τον ενιαίο χώρο που δημιουργεί το τουρκολυβικό σύμφωνο και να παίξει ρόλο στην Κεντρική Μεσόγειο], και φυσικά χθες στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα που είναι σε εξέλιξη, και μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε νέους τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την «ειδική μας σχέση» σε στρατιωτικό επίπεδο.
Η συνεργασία με την Ιορδανία είναι επίσης παραδοσιακά πολύ καλή και θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο.
Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας μέχρι το περασμένο έτος δεν ήταν αναπτυγμένη και περιοριζόταν στην κατά καιρούς συμμετοχή στελεχών του Βασιλείου σε εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα.Το τελευταίο έτος, κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας, η διμερής συνεργασία έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη δυναμική. Σημειώνω επί τούτου, τις δύο συνεκπαιδεύσεις, με την ονομασία «Falcon Eye», που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, τον περασμένο Μάρτιο, και στην Σαουδική Αραβία τον Μάιο.
Αυτές οι δραστηριότητες είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς σηματοδοτούν την πρώτη τέτοιου είδους συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με μαχητικά αεροσκάφη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να μετασταθμεύουν στην Ελλάδα, και βεβαίως μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας να μετασταθμεύουν στο Βασίλειο, και στις δύο περιπτώσεις σε συνδυασμό με επίσημη επίσκεψη του ομολόγου μου Στρατηγού Al- Ruwaili στην Κρήτη και δική μου στο Ριάντ".
Από τα παραπάνω συνειδητοποιούμε αφενός την συνέχεια της αστικής πολιτικής είτε στην κυβέρνηση βρίσκονται ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι το πλέγμα συμμαχιών Ελλάδας-Αραβικού κόσμου εδράζεται στις αντιθέσεις με την Τουρκία, στην σύγκλιση στρατηγικών αστικών σχεδιασμών που βλέπουν ως συνεχές τη Βόρεια Αφρική-Ανατολική Μεσόγειο-Περσικό Κόλπο.
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ, ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΑΒΡΑΑΜ
Η σημασία που έχει η στρατηγική σχέση η οποία αναπτύσσεται μεταξύ των δύο κρατών τονίζεται από τον Φλώρο:
"Η διμερής στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ είναι εδώ και αρκετά χρόνια στενή. Παρόλα αυτά διευρύνεται συνεχώς τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές πλαίσιο, στο οποίο προστίθενται επιπλέον χώρες ανάλογα με τη στόχευση και την περίπτωση, και αναφέρομαι στα γνωστά σχήματα 3+1, όπου το 3 περιλαμβάνει τη χώρα μας, το Ισραήλ και την Κύπρο και το +1 τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ μέχρι τώρα.
Και θέλω να τονίσω εδώ, ότι η ειδική σχέση που χτίζουμε με το Ισραήλ, αφενός αναφέρεται στην ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής σχέσης σε όλα τα επίπεδα, αφετέρου περιλαμβάνει τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε -και το κάνουμε – ως αξιόπιστος ενδιάμεσος εταίρος για πολύ σημαντικές χώρες που επιθυμούν να αποκαταστήσουν διαύλους επικοινωνίας για την προώθηση και υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Και βεβαίως, οι Συμφωνίες του Αβραάμ και η Διακήρυξη της AL ULA συνιστούν το νέο πλαίσιο εντός του οποίου η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνον στο πολιτικό, αλλά και στο στρατιωτικό επίπεδο".
Γίνεται αντιληπτό ότι οι ιδιαίτερες κρατικές αστικές βλέψεις ακουμπούν σε ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που στοχεύουν στην συνολική αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Για τα Βαλκάνια ο Φλώρος ήταν περιληπτικός:
"Όσο αφορά στο χώρο των Βαλκανίων, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας πρωταγωνιστούν και απολαμβάνουν εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Ηγούμαστε βεβαίως σχήματος συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.
Έχουμε αναλάβει το καθήκον της «εναέριας αστυνόμευσης», σε συμμαχικό πλαίσιο, από κοινού με την Ιταλία – κατά τη συμμαχική στρατιωτική ορολογία «AIR POLICING» – στον Εναέριο Χώρο της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Και της Βόρειας Μακεδονίας βέβαια, σε διμερές επίπεδο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της γειτονικής χώρας.
Επιπλέον, συνδράμουμε τα μέγιστα τις χώρες αυτές στις προσπάθειες μετασχηματισμού και προσαρμογής των Ενόπλων Δυνάμεων τους στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και στον τομέα της επιχειρησιακής τους εκπαίδευσης".
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ
Εδώ κρύβονται οι βασικές επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου. Είναι η πολεμική συνεργασία που ο ελληνικός αστικός κόσμος θεωρεί κλειδί για την στρατηγική αναβάθμιση του ρόλου, σε συνδυασμό με τα προγράμματα οικονομικής ανασυγκρότητσης και την βίαιη αντεργατική επίθεση. Μας λέει ο Φλώρος:
"Όσο αφορά στις στρατιωτικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στοχεύουμε ακόμα υψηλότερα, καθώς η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελεί για εμάς κορυφαία προτεραιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το τελευταίο έτος και παρά την πανδημία, η αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας ήταν εκπληκτική, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Σημειώνω εν τάχει, τη συμφωνία για την χρήση της Σούδας ως μόνιμη έδρα του αμερικανικού πλοίου HERSEL “WOODY” WILLIAMS, την ανάπτυξη τμημάτων της Combat Aviation Brigade στο Στεφανοβίκειο για ένα εξάμηνο περίπου για τρίτη φορά – έπεται και τέταρτη-, τις αναπτύξεις αμερικανικών δυνάμεων μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για συμμετοχή σε ασκήσεις και επιχειρήσεις υψηλής προβολής στην Ευρώπη, καθώς και πληθώρα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων στην Ελλάδα.
Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, θέλω να τονίσω ότι μέσα από αυτήν τη συνεργασία έχουμε καταφέρει να αναβαθμίσουμε τη στρατηγική σημασία της περιοχής.
Βέβαια, η περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ αποτελεί γνωστή πλέον επιθυμία και των δύο πλευρών, και το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται συζητήσεις για εκ νέου αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας".
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ
Η συνεργασία μας με τις Ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας έχει και αυτή αυξηθεί ιδιαίτερα και είμαι σίγουρος ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Σε πολυμερές επίπεδο, η Ελλάδα και η Γαλλία ήταν οι πρωταγωνιστές στην δημιουργία της τετραμερούς πρωτοβουλίας Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Ιταλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποσκοπεί στην αύξηση της ναυτικής παρουσίας των τεσσάρων χωρών στην περιοχή για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και την επιβεβαίωση της προσήλωσής τους στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική μας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιθυμούμε να διαδραματίζουμε στην περιοχή.
ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Δεν χρειάζεται βέβαια να τονίσω τη στρατηγική και αδελφική σχέση με την Κύπρο και τη συνεργασία μας σε κάθε επίπεδο και σε κάθε δραστηριότητα. Τα τριμερή σχήματα Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, Ελλάδας–Κύπρου–Αιγύπτου και Ελλάδας–Κύπρου–Ιορδανίας, σε συνδυασμό με τις διμερείς συνεργασίες, συμβάλλουν σημαντικά στις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας για ενδυνάμωση των συμμαχιών της, με γνώμονα την προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ
Σημειώνω επί τούτου ότι και πάλι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρείχαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αυτό συνέβη τελευταία φορά τον περασμένο Απρίλιο στην Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 21. Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να κάνω μια μικρή παρένθεση σημειώνοντας ότι η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ φέτος είχε τεράστια επιτυχία καθώς διεξήχθη με τη συμμετοχή 62 αεροσκαφών από 6 χώρες, Air Battle Managers από τον Καναδά και παρατηρητών από άλλες 5 χώρες.
Επιπλέον, συμβάλουμε στην ενίσχυση της Συμμαχίας μέσω του έργου του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), του ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps Greece (NRDC-GR), και – εδώ και λίγους μήνες – του νέου Νατοϊκού Κέντρου Αριστείας «Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αντιπυραυλικής Άμυνας», Integrated Air and Missile Defence (IAMD), στην Κρήτη.
Η ίδρυση του Κέντρου Αριστείας «Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αντιπυραυλικής Άμυνας» είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, που ήρθε ως αποτέλεσμα των εντατικών ενεργειών μας κατά το περασμένο έτος. Το Κέντρο, που έχει ήδη λάβει την πιστοποίηση του ΝΑΤΟ, δραστηριοποιείται σε έναν από τους πλέον σημαντικούς τομείς του σύγχρονου πεδίου μάχης και είμαι σίγουρος ότι θα συνεισφέρει καθοριστικά, τόσο στη Συμμαχία, όσο και στη βελτίωση των ημέτερων δυνατοτήτων.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ
Είμαστε επίσης συνεπείς και στις υποχρεώσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμμετέχουμε στην επιχείρηση IRINI από την έναρξή της τόσο με πολεμικό πλοίο όσο και με τον Διοικητή του εν πλω επιτελείου και με άλλα στελέχη μας εν πλω, καθώς και στο επιτελείο της επιχείρησης στη Ρώμη. Η επιχείρηση IRINI, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ σημαντική καθώς έχει ως αποστολή την επίβλεψη της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, ενώ βέβαια αυξάνει και το αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Παράλληλα όμως με τους σχεδιασμούς στο αμυντικό – διπλωματικό επίπεδο, είναι απολύτως αντιληπτό ότι η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας επιτάσσει την ύπαρξη αξιόμαχων και ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, με τη νέα Δομή Δυνάμεων 2020 – 2034, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΚΥΣΕΑ, εξασφαλίζουμε την προαγωγή της διακλαδικότητας, τον εκσυγχρονισμό των Δομών Διοίκησης, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων, καθώς και τη βελτίωση της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να καταστούν ακόμα πιο αποτελεσματικές. [...] Με την αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης λοιπόν, και τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τον κύριο Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έχουμε στις τάξεις μας 15.580 νέα στελέχη τα επόμενα πέντε χρόνια, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑΤΟ
Επιλέγουμε να θίξουμε συγκεκριμένα χωρία της ομιλίας του Φλώρου για το ΝΑΤΟ.
"Η Συμμαχία, θέτοντας το 2030 ως μελλοντικό χρονικό ορόσημο, αποφάσισε να υλοποιήσει δέσμη σημαντικών μεταρρυθμίσεων, προετοιμαζόμενη για ένα περιβάλλον αυξανόμενου γεωπολιτικού και συστημικού ανταγωνισμού.
Κορυφαία μεταξύ των αποφάσεων, είναι ασφαλώς η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για διευρυμένες πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών, όταν η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου, ή οι βασικές συμμαχικές αξίες και αρχές τίθενται σε κίνδυνο. Αυτή η αναφορά, η οποία βαίνει σαφώς πέραν των προβλέψεων του Άρθρου 4 της Ιδρυτικής Συνθήκης της Ουάσιγκτον, και η οποία πρέπει να σημειώσω ότι περιελήφθη κατόπιν επιμονής της χώρας μας, θα αποτελέσει μοχλό πίεσης για την Τουρκία. Είναι όπως καταλαβαίνετε, πολύ σημαντικό.
Παράλληλα με την ενίσχυση των πολιτικών διαβουλεύσεων, η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε συμφωνία για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συλλογικής άμυνας, την ενίσχυση της Ανθεκτικότητας (Resilience) κρίσιμων συμμαχικών και εθνικών υποδομών, τη διατήρηση της τεχνολογικής υπεροχής των Συμμάχων, την εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων, ειδικά με εταίρους μας στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού, και σε σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Το σύνολο αυτών των αποφάσεων έχει προφανείς συνέπειες στο στρατιωτικό πεδίο και στον προσανατολισμό των αμυντικών επενδύσεων για τα κράτη-μέλη.Πιστεύω ότι το σύνολο των ανωτέρω αποφάσεων προσαρμογής των συμμαχικών δομών, προσφέρει νέες ευκαιρίες για τα συμφέροντα της Χώρας μας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ενδεικτικά:
– Η περαιτέρω ενδυνάμωση της συλλογικής άμυνας ως πρώτο πεδίο, αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης και αξιοποίησης των ημέτερων δομών στο νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για την Άμυνα και την Αποτροπή στο σύνολο του Ευρώ-Ατλαντικού χώρου. Για παράδειγμα, η Ελλάδα επιδιώκει την πλήρη συμμετοχή της στο σχεδιασμό επέκτασης του κεντρικού συστήματος διανομής καυσίμων στην Ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, δεδομένου ότι οι ημέτερες εγκαταστάσεις στη Βόρειο-Ανατολική Ελλάδα, και ειδικά η ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, προσφέρουν οικονομικά συμφέρουσες και βιώσιμες επιλογές για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Η προστιθέμενη αξία της περιοχής στην ασφάλεια της Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αναδεικνύεται και από τη συχνή πλέον, όπως σας είπα, χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ για την μετακίνηση των δυνάμεών τους από και προς την περιοχή.
– Το πεδίο της Ανθεκτικότητας κρατικών και συμμαχικών υποδομών ως δεύτερο πεδίο, εξελίσσεται σε πεδίο ιδιαίτερης εστίασης για τη Συμμαχία, όπως αποδεικνύει η νέα «Δέσμευση Ενίσχυσης της Ανθεκτικότητας» (Strengthened Resilience Commitment) που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Φρονούμε ότι η δομημένη πλέον ανταλλαγή «καλών πρακτικών» μεταξύ των κρατών- μελών, θα βοηθήσει τη Χώρα μας, και των Ενόπλων Δυνάμεων της βέβαια, να εντοπίσει τρωτότητες στην ασφάλεια κρίσιμων δικτύων και υποδομών, και να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού τους.
– Στο 3ο πεδίο, αυτό των τεχνολογικών εξελίξεων, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να κάνει τα πρώτα βήματα σύστασης μηχανισμών που θα ευνοούν τις πολυμερείς συνεργασίες, ειδικά μεταξύ νεοφυών (start-up) επιχειρήσεων του αμυντικού τομέα. Είναι σαφές ότι η έρευνα και ανάπτυξη νέας γενιάς αμυντικών συστημάτων προϋποθέτει πολυμερείς συνεργασίες, που εν πολλοίς χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αν και τα νέα εργαλεία που συστήνει το ΝΑΤΟ δεν συνοδεύονται και από χρηματοδότηση τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας) που πάντα αποτελούν κίνητρο για την αμυντική βιομηχανία, είναι σαφώς βήματα σε θετική κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι θα αξιοποιηθούν καταλλήλως από νεοφυείς εγχώριες εταιρείες.
– Στο 4ο πεδίο της εμβάθυνσης των συμμαχικών εταιρικών σχέσεων, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι αυτό αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Χώρας μας. Ως χώρα της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας, από το 2014 και μετέπειτα η Ελλάδα κατέβαλλε προσπάθεια ώστε να αποφύγει το ΝΑΤΟ να εστιάσει ανισοβαρώς στις προκλήσεις ασφάλειας της Ανατολικής πτέρυγας, δηλαδή στο Ρωσικό παράγοντα. Όπως αντιλαμβάνεστε, μία τέτοια εξέλιξη θα υποβάθμιζε αντιστοίχως τις μείζονες προκλήσεις ασφάλειας που εκπορεύονται από το Νότο, περιλαμβανομένων των μαζικών μεταναστευτικών ροών.
Η προσπάθεια μας αυτή ήταν επιτυχής και βασίσθηκε στην ενδυνάμωση των συμμαχικών σχέσεων με τα εταιρικά σχήματα της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Επίσης, σημειώνω ότι το 2017 ιδρύθηκε το περιφερειακό κέντρο στη Νάπολη, που έχει αποστολή την ανάλυση των προκλήσεων ασφάλειας από το Νότο, και την έγκαιρη προειδοποίηση της Συμμαχίας για αυτές. Φυσικά, σε αυτό το κέντρο συμμετέχουμε από την αρχή και μάλιστα, ιδιαίτερα ενεργά και αποτελεσματικά. Και βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε απτά αποτελέσματα για τη Χώρα μας. Στη βάση της προσπάθειας μας που σας ανέφερα, συγκροτήθηκε το «AEGEAN ACTIVITY», ήτοι η συμμαχική ναυτική δράση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο.
Παρακαλώ σημειώστε ότι είναι η πρώτη τέτοια δράση του ΝΑΤΟ εναντίον των παράνομων μεταναστευτικών ροών, που συνεχίζει αδιάκοπα από το 2016 μέχρι και σήμερα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς ορισμένων συμμαχικών χωρών και τη μετέπειτα επιχειρηματολογία της Τουρκίας για τον τερματισμό της. Η χώρα μας επίσης, υποστηρίζει με κάθε τρόπο την ενίσχυση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με σημαντικούς εταίρους μας στο Νότο, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήτοι χώρες με προφανές αμυντικό εκτόπισμα και με δυνατότητα «προβολής σταθερότητας» στον άμεσο περίγυρό τους. Ωστόσο, η σχέση των υπόψη εταίρων μας με τη Συμμαχία παραμένει τουλάχιστον προβληματική τα τελευταία έτη, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο ΝΑΤΟ ότι η προβολή διμερών πολιτικών προβλημάτων σε συμμαχικό πλαίσιο είναι άκρως αντιπαραγωγική, καθώς αποτελεί πλήγμα στην αξιοπιστία του ΝΑΤΟ και τη δυνατότητά του να επηρεάζει στο περιβάλλον ασφάλειας προς όφελός του.
– Όσον αφορά στο 5ο και τελευταίο πεδίο της κλιματικής αλλαγής, συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την νέα κατάσταση ασφαλείας που δημιουργείται στον Αρκτικό Κύκλο, και πέραν αυτού είμαστε αποφασισμένοι να συμμετάσχουμε ενεργά στο Σχέδιο Δράσης του ΝΑΤΟ για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την αποτελεσματική υλοποίηση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συμπερασματικά, από τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, καθίσταται σαφές ότι το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να αποτελεί θεμέλιο της συλλογικής άμυνας στην Ευρώπη, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη και προκλήσεις ασφάλειας που δεν προέρχονται πλέον μόνον από τον άμεσο περίγυρό του.
To NATO φρονούμε ότι θα συνεχίσει στο προσεχές μέλλον τη Διττή Προσέγγιση έναντι της Ρωσίας, ήτοι την ενίσχυση της διάταξης Αποτροπής στην Ανατολική πτέρυγα και ταυτόχρονα τον πολιτικό διάλογο, κυρίως για το καθεστώς Ελέγχου Εξοπλισμών στην Ευρώπη.
Σε ότι αφορά στην Κίνα, είναι βέβαιο ότι η Συμμαχία θα εστιάσει στην ουσιαστικότερη ανάλυση της αμυντικής της πολιτικής, προκειμένου να διαμορφώσει ομοφωνία ως προς τις μελλοντικές σχέσεις με αυτήν.
Βέβαια εμείς, θα αξιοποιήσουμε απολύτως τη νέα αρχιτεκτονική επιχειρησιακού σχεδιασμού και εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσουμε νέες επενδύσεις της Συμμαχίας στη χώρα μας,
σε συνεργασία με Συμμάχους που αντιλαμβάνονται το σημαίνοντα ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Καταλαβαίνουμε ότι η σχέση Ελλάδας-ΝΑΤΟ βρίσκεται στον πυρήνα του ελληνικού καπιταλισμού, τοποθετείται αξεδιάλυτα από τις στρατηγικές επιδιώξεις του ελληνικού αστικού κόσμου και την επιχείρηση αναβάθμισης του περιφερειακού ιμπεριαλιστικού του ρόλους, σε συνδυασμό με την απόπειρα αναδιαργάνωσης της καπιταλιστικής οικονομίας με Πυλώνα Ανάπτυξης τον Πόλεμο.
Είναι επομένως τεράστιο λάθος να προσπαθείς να απεμπλέξεις τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς από τις βλέψεις του ελληνικού αστικού κράτους, να εναντιώνεσαι στο ΝΑΤΟ αλλά να υπερασπίζεις τα κυριαρχικά δικαιώματα του που σημαίνουν επεκτατισμό και επιθετικότητα.
Ούτε λόγος φυσικά για όσους υποτιμούν τον ιμπεριαλιστικό παράγοντα και προτείνουν την Ατομική Φυγή από τον Στρατό και την Ατομική Βόλεψη προσπιούμενοι ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Σε αυτό το Διάγγελμα του ΑΓΕΕΘΑ Φλώρου ενάντια στους εργαζόμενους, την νεολαία, του πρόσφυγες-μετανάστες και τους λαούς απάντηση μπορεί να είναι μόνο ο συνολικής ο Εργατικός Διεθνιστικός Αντικαπιταλιστικός Αγώνας.
Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων
Δίκτυο Ελεύθερων φαντάρων Σπάρτακος
Τηλ: 6932 955437
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου