Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Διεθνής Αμνηστία: Το Κατάρ δεν απαντά για το 70% των θανάτων μεταναστών εργατών


AP Photo/Hassan Ammar, File
Χιλιάδες μετανάστες εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία δεκαετία στο Κατάρ, στα έργα για την κατασκευή των γηπέδων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2022. Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Κατάρ, αποδίδει τη συντριπτική πλειονότητα των θανάτων αυτών σε «φυσικά αίτια», αποκρύπτοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονταν, όπως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το 70% των θανάτων αποδίδονται σε «καρδιακές ή αναπνευστικές δυσλειτουργίες», αιτίες τις οποίες χαρακτηρίζει «χωρίς νόημα» καθώς δεν δείχνουν τα ακριβή αίτια θανάτου των ανθρώπων αυτών, σημειώνοντας ότι «σε ένα σωστό σύστημα υγείας, μόνο το 1% των περιστατικών θανάτου μπορεί να μην ακριβή αιτιολόγηση».

Το ζήτημα των συνθηκών εργασίας στα εργοτάξια του Κατάρ έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και πιέσεις από ποδοσφαιριστές και εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες προς την κυβέρνηση της χώρας της Μέσης Ανατολής, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο μαζί με τη FIFA.

Σοβαρό ζήτημα είναι το γεγονός ότι η επιτροπή διοργάνωσης του παγκόσμιου πρωταθλήματος έχει ανακοινώσει επισήμως 38 θανάτους στα εργοτάξια του Κατάρ, από τους οποίους οι 35 έχουν αναφερθεί ως «άσχετοι με την εργασία τους». Ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι κανένας θάνατος δεν έχει ερευνηθεί ή εξηγηθεί επαρκώς.

Η οργάνωση σημειώνει ότι το Κατάρ όφειλε και οφείλει να λάβει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των εργαζομένων που δουλεύουν σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες και σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας, Στιβ Κόκμπερν, «όταν νέοι και υγιείς άνθρωποι πεθαίνουν ξαφνικά έπειτα από πολύωρη εργασία κάτω από τον ήλιο και την ακραία ζέστη, τίθενται πολύ σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας στο Κατάρ».

Επισημαίνει δε ότι η μη ερευνώντας τα πραγματικά αίτια θανάτου των μεταναστών εργατών, οι αρχές του Κατάρ «δείχνουν ότι αγνοούν τα προειδοποιητικά μηνύματα ότι αν δεν ληφθούν μέτρα κινδυνεύουν ζωές. Αυτό είναι παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή».

Το Κατάρ δεν παρέχει επαρκή δεδομένα για τους ανθρώπους που εργάζονται στα έργα για τα γήπεδα του Μουντιάλ. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει δε ότι δεν αποζημιώνονται ούτε οι οικογένειες των ανθρώπων αυτών που χάνουν τη ζωή τους, διότι οι θάνατοι αποδίδονται σε «φυσικά αίτια», ενώ ο νόμος του Κατάρ ορίζει ότι αποζημίωση δικαιούνται μόνο αν πρόκειται για «θάνατο εν ώρα εργασίας».

Τι απαντά το Κατάρ σε όλα τα παραπάνω; Ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας και δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο των εργασιών αυτών για χάρη καμίας οργάνωσης».
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου