"Σφήνα'' στα σχέδια Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στον Καύκασο
Τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν, που παραβίασαν τα σύνορα της Αρμενίας και ανέπτυξαν τις οχυρώσεις τους στην περιοχή, αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν επειγόντως αφού τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στο χωριό Yekhtsokh στην περιοχή Shusha.
Πηγές στο Αρτσάχ αναφέρουν ότι, χάρη στην εμφάνιση Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή του οικισμού Yekhtsokh, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκαν να σημάνουν αμέσως υποχώρηση. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, πρόκειται για αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες στρατιωτικούς.
"Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το έδαφος της Αρμενίας, συνειδητοποιώντας ότι οι συγκρούσεις με τις Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις με τη Ρωσία, ειδικά μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ερεβάν προς τα κράτη μέλη του CSTO να παρέμβει στην διαμάχη", σημειώνει Ρώσος ειδικός.
Συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας καταγράφονται σχεδόν καθημερινά. Ταυτόχρονα, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί διάφορα είδη όπλων, επιπλέον, όχι μόνο για τη δημιουργία προκλήσεων, αλλά και για την εξάλειψη των θέσεων παρατήρησης του αρμενικού στρατού.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα βοηθήσει στον εξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων, εξυμνώντας το Ερεβάν ως «σύμμαχο της Ρωσίας και βασικό εταίρο στην περιοχή του Καυκάσου».
Η Αρμενία είχε ζητήσει προηγουμένως ρωσική στρατιωτική υποστήριξη. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν πρότεινε τον περασμένο μήνα να τοποθετηθούν ρωσικές συνοριακές δυνάμεις σε όλο το μήκος των συνόρων του με το Αζερμπαϊτζάν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ερεβάν και Μπακού, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Αρμένιος Σύμβουλος Ασφαλείας Αρμέν Γκριγκοριάν δήλωσε: «Ο στρατός μας ανανεώνεται με τα όπλα που αγόρασε από τη Ρωσία».
Ο Αζέρος Πρόεδρος από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από το πόσο όπλα θα δοθούν στην Αρμενία, η ισορροπία των δυνάμεων δεν θα αλλάξει.
Μιλώντας για νέα έργα στην απελευθερωμένη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Αλίεφ είπε ότι οι νέοι διάδρομοι θα δώσουν αρκετές ευκαιρίες για τις περιφερειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας.
Είπε ότι ο διάδρομος Zangezur θα είναι μια δεύτερη σύνδεση με την Τουρκία, μετά το σιδηρόδρομο Μπακού-Τιφλίδα-Καρς.
«Ταυτόχρονα, το Αζερμπαϊτζάν θα συνδεθεί με την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσιβάν, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της χώρας, σιδηροδρομικά. Απαιτούμε επίσης να κατασκευαστεί ένας αυτοκινητόδρομος στην περιοχή Mehri του Δυτικού Ζανγκάζουρ, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αρμενίων », τόνισε ο Αλίεφ, υποδεικνύοντας ότι το Ερεβάν αντιτίθεται σε αυτήν την ιδέα, καθώς είχε αντιταχθεί και στον διάδρομο Ζανγκεζούρ.
Ο Αλίεφ εξήγησε ότι η Τουρκία θα μπορεί να μεταφέρει τα εμπορεύματά της στην Κεντρική Ασία χρησιμοποιώντας μικρότερο δρομολόγιο, καθιστώντας το ένα νέο έργο μεταφοράς για την Ευρασία. Είπε ότι έχουν ήδη προχωρήσει με αυτήν την πρωτοβουλία.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσία μέσω επανεξοπλισμού της Αρμενίας, σκοπεύει να οριοθετήσει εκ νέου τα πράγματα στον Καύκασο, αφού διαπιστώνει ότι η Τουρκία μέσω του Αζερμπαϊτζάν και του διαδρόμου Ζανγκεζούρ, επιχειρεί να αποκομίσει τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου