Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Λευκορωσία: Λιθουανία & Πολωνία χτίζουν φράχτη στα σύνορα με την χώρα


Φώτο Αρχείου / Συρματοπλέγματα με ξυράφια στα σύνορα Λιθουανίας (ΕΕ)–Λευκορωσίας εναντίον προσφύγων  Πηγή:Daily Mail
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Αυτό που ξεχνά να περιγράψει το άρθρο από το alt.gr που αναδημοσιεύουμε είναι ότι ανάλογα μέτρα λαμβάνονται στα ελληνο-τουρκικά σύνορα ενάντια στους πρόσφυγες.
Επίσης, είναι αντίστοιχη η προπαγάνδα πε΄ρι προσφύγων ξενοκίνητων προσφύγων... 

Η Λιθουανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ολοκληρώσει έναν φράχτη 508 χιλιομέτρων (315 μίλια) κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους για να σταματήσει τους μετανάστες που ισχυρίζεται ότι διασχίζουν τα σύνορα. Πρόσφατα ανέπτυξε και στρατό στα σύνορα με την Λευκορωσία.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία έχουν αναφέρει μεγάλες αυξήσεις των μεταναστών που φθάνουν στο έδαφός τους από τη Λευκορωσία και κατηγόρησαν τον Λουκασένκο ότι τους χρησιμοποίησε για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την άρση των κυρώσεων κατά της χώρας του.

“Το φυσικό εμπόδιο είναι ζωτικής σημασίας για να αποκρούσουμε αυτήν την υβριδική επίθεση, την οποία το καθεστώς της Λευκορωσίας αναλαμβάνει εναντίον της Λιθουανίας και της ΕΕ”, δήλωσε η πρωθυπουργός Ingrida Simonyte.

Η κρατική EPSO-G, η οποία διαχειρίζεται τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Λιθουανίας, επιβλέπει την κατασκευή του φράχτη στα σύνορα, ο οποίος θα έχει ύψος τρία μέτρα και θα καλύπτεται από σύρμα με ξυράφια και θα κοστίζει τουλάχιστον 152 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα οι χώρες της ΕΕ κατηγόρησαν τη Λευκορωσία ότι διεξήγαγε «άμεση επίθεση» σπρώχνοντας τους αιτούντες άσυλο στα σύνορά της και, ανήσυχοι για την προοπτική αύξησης των Αφγανών μεταναστών, συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχύσουν τα εξωτερικά τους σύνορα στο μέλλον.

Μέχρι στιγμής φέτος, 4.141 άνθρωποι έχουν περάσει παράνομα στη Λιθουανία, χώρα με 2,8 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, έναντι 74 σε όλο το 2020. Μόνο 21 έχουν περάσει από τις 10 Αυγούστου, όταν η Λιθουανία κατέφυγε να ωθήσει τους μετανάστες που προέρχονταν από τη Λευκορωσία πίσω. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, σε σχεδόν 2.000 άτομα απαγορεύτηκε η είσοδος κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η ΕΕ κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι έφερε με πτήση Ιρακινούς στο Μινσκ και στη συνέχεια τους οδήγησε βόρεια προς τα σύνορά της.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι δεν θα συγκρατήσει πλέον τους μετανάστες λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά από αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές πέρυσι και επακόλουθη καταστολή εναντίον διαδηλωτών και αντιφρονούντων.
Φράχτη χτίζει και η Πολωνία κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία ενώ θα διπλασιάσει και τον αριθμό των στρατευμάτων της εκεί

Η Πολωνία θα χτίσει ένα φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία και θα διπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων εκεί, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας τη Δευτέρα (23 Αυγούστου), για να σταματήσει τη ροή μεταναστών που η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρίζεται ότι οδηγείται από το Μινσκ σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ.

Η Πολωνία και τα κράτη της ΕΕ, η Λιθουανία και η Λετονία έχουν αναφέρει απότομη αύξηση των μεταναστών από χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορά τους. Η ΕΕ λέει ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» με τους μετανάστες για να ασκήσει πίεση στο μπλοκ.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak δήλωσε ότι ένας νέος συμπαγής φράχτης ύψους 2,5 μέτρων θα κατασκευαστεί στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Σε συνέντευξη Τύπου στα σύνορα, ο Błaszczak είπε επίσης ότι η στρατιωτική παρουσία εκεί θα αυξηθεί.

«Είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών. … Σύντομα θα διπλασιάσουμε τον αριθμό των στρατιωτών σε 2.000», είπε.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας δέχτηκε έντονη κριτική από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κατάσταση μιας ομάδας μεταναστών που εγκλωβίστηκε για δύο εβδομάδες στο ύπαιθρο ανάμεσα σε Πολωνούς και Λευκορώσους συνοριοφύλακες κοντά στο χωριό Usnarz Górny.

Η Πολωνία λέει ότι η άδεια εισόδου των μεταναστών στην πολωνική επικράτεια θα ενθάρρυνε την περαιτέρω παράνομη μετανάστευση και θα έπαιζε επίσης στα χέρια του Λουκασένκο.

«Αυτοί δεν είναι πρόσφυγες, είναι οικονομικοί μετανάστες που έφερε η κυβέρνηση της Λευκορωσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Marcin Przydacz.

Το συμπέρασμα για ακόμη μια φορά είναι ότι μόνιμα θύματα και μοχλός πίεσης είναι οι ξεριζωμένοι, που είτε χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες είτε ως μετανάστες, πρόκειται για θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που τους οδηγούν στην εγκατάλειψη του τόπου τους με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Με πληροφορίες από reuters.com, euractiv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου