Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Καμπούλ του Αφγανιστάν κατηγόρησαν σήμερα τους Ταλιμπάν για τη σφαγή δεκάδων αμάχων στο πλαίσιο αντιποίνων στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ, στο νότιο Αφγανιστάν, την οποία είχαν καταλάβει στις 14 Ιουλίου.
«Αυτοί οι φόνοι ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ερευνών και οι μαχητές ή οι επικεφαλής των Ταλιμπάν που ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν», αναφέρουν οι δύο πρεσβείες, χρησιμοποιώντας παρόμοιους όρους, στους αντίστοιχους λογαριασμούς τους στο Twitter, παραπέμποντας σε μια έκθεση της ανεξάρτητης αφγανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενός κρατικού οργανισμού.
Οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Οι δύο πρεσβείες τονίζουν πως «η διοίκηση των Ταλιμπάν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για εγκλήματα των μαχητών της. Εάν δεν είστε ικανοί να ελέγξετε τους μαχητές σας τώρα, δεν έχετε καμία δουλειά με την κυβέρνηση αργότερα». Από την πλευρά του, ο Σουχαΐλ Σαχίν, ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν, με έδρα την Ντόχα, είπε στο Ρόιτερς πως τα τουίτ με τις κατηγορίες είναι «αβάσιμες αναφορές».
Στην έκθεσή της, η αφγανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γράφει ότι «ανακάλυψε πως αφότου κατέλαβαν τη περιοχή Σπιν Μπόλντακ, οι Ταλιμπάν αναζήτησαν και εντόπισαν παλαιότερους και τωρινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και σκότωσαν αυτούς τους ανθρώπους που δεν είχαν κανέναν μάχιμο ρόλο». Η Επιτροπή επισημαίνει πως αναγνώρισε 40 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν στην περιοχή αυτή από τους Ταλιμπάν, όμως «σύμφωνα με τους ισχυρισμούς κάποιων, οι οποίοι δεν μπορούν να επαληθευτούν προς το παρόν, ο αριθμός τους θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος».
Τα αντίποινα των Ταλιμπάν
Οι αντάρτες προχώρησαν, επιπλέον, σε αντίποινα εναντίον των κατοίκων, που είχαν υποδεχθεί τις αφγανικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια ανακατάληψης της περιοχής, η οποία στο τέλος απέτυχε, σφυροκοπώντας κυρίως τα σπίτια τους. Άμαχοι δολοφονήθηκαν, επίσης, για «προσωπικά κίνητρα» και «παλαιότερες διαμάχες», σύμφωνα με την Επιτροπή. Αυτές οι δολοφονίες στο Σπιν Μπόλντακ από τους Ταλιμπάν συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και μπορούν να εξομοιωθούν με εγκλήματα πολέμου, εκτιμά η Επιτροπή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «την ώρα που η διοίκηση των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε επισήμως ότι οι μαχητές της δεν επιτίθενται εναντίον αμάχων ή πολιτικών κτιρίων, αυτό το επεισόδιο και άλλα παρόμοια δείχνουν το αντίθετο: η οργάνωση δεν προσχωρεί στην πράξη στις αρχές του διεθνούς δικαίου σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου