Αφγανιστάν: To who is who της ηγεσίας των Ταλιμπάν – Τα πρόσωπα του «σκληρού» πυρήνα
Μπορεί να απομακρύνθηκαν από την εξουσία, μετά από αμερικανική παρέμβαση το 2001, ωστόσο είκοσι χρόνια μετά οι Ταλιμπάν επέστρεψαν ανακτώντας σχεδόν ολόκληρο το Αφγανιστάν μέσα σε περίπου δέκα ημέρες.
Με αιφνιδιαστικές κινήσεις κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο πόλεων και κωμοπόλεων, ενώ την περασμένη Κυριακή κατέκτησαν και την Καμπούλ.
Ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο για το ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση. Τι γνωρίζουμε όμως για το ποιος ηγείται των Ταλιμπάν σήμερα και ποια είναι τα πρόσωπα του «σκληρού» πυρήνα;
Hibatullah Akhundzada
Σύμφωνα με το BBC, ο Hibatullah Akhundzada έγινε ανώτατος διοικητής των Ταλιμπάν τον Μάιο του 2016.
Τη δεκαετία του 1980 συμμετείχε στην ισλαμιστική αντίσταση κατά της σοβιετικής στρατιωτικής εκστρατείας στο Αφγανιστάν, αλλά η φήμη του είναι περισσότερο αυτή ενός θρησκευτικού ηγέτη παρά ενός στρατιωτικού διοικητή.
Ο Akhundzada εργάστηκε ως επικεφαλής των δικαστηρίων της Σαρία τη δεκαετία του 1990. Αφού ανέλαβαν για πρώτη φορά την εξουσία τη δεκαετία του 1990, οι Ταλιμπάν εισήγαγαν και υποστήριξαν τιμωρίες σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου: εκτελούσαν δημοσίως δολοφόνους και μοιχούς και ακρωτηρίαζαν τα άκρα κλεφτών.
Υπό την ηγεσία του απομονωμένου Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ (ο οποίος θεωρείται ότι πέθανε το 2013), οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν επίσης την τηλεόραση, τη μουσική, τις ταινίες, το μακιγιάζ και απαγόρευσαν στα κορίτσια ηλικίας 10 ετών και άνω να πηγαίνουν στο σχολείο.
Ο Akhundzada πιστεύεται ότι είναι γύρω στα 60 και έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, διατηρεί στενούς δεσμούς με τη λεγόμενη “Quetta Shura” – τους Αφγανούς ηγέτες των Ταλιμπάν που λέγεται ότι εδρεύουν στην πακιστανική πόλη Quetta.
Ως ανώτατος διοικητής της ομάδας, ο Akhundzada είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές υποθέσεις.
Abdul Ghani Baradar
Ο μουλάς Abdul Ghani Baradar είναι ένας από τους τέσσερις άνδρες που ίδρυσαν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 1994.
Έγινε άξονας της εξέγερσης μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν από την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001.
Όμως συνελήφθη σε κοινή επιχείρηση ΗΠΑ-Πακιστάν στην πόλη Καράτσι του νότιου Πακιστάν τον Φεβρουάριο του 2010.
Παρέμεινε στη φυλακή για οκτώ χρόνια, έως ότου απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη διευκόλυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι επικεφαλής του πολιτικού τους γραφείου στο Κατάρ.
Το 2020, ο Baradar έγινε ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που επικοινώνησε απευθείας με πρόεδρο των ΗΠΑ, αφού είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σήμερα, ο Abdul Ghani Baradar είναι ο κύριος πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν.
«Πετύχαμε μια νίκη που δεν αναμενόταν… τώρα το θέμα είναι πώς θα υπηρετήσουμε και θα προστατεύσουμε τον λαό μας», δήλωσε ο Abdul Ghani Baradar σε δήλωση που καταγράφηκε στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Mohammad Yaqoob
Ο Mohammad Yaqoob είναι ο γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, του Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ.
Πιστεύεται ότι είναι λίγο μεγαλύτερος από 30 ετών και είναι σήμερα ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ομάδας.
Μετά τον θάνατο του πρώην ηγέτη των Ταλιμπάν Αχτάρ Μανσούρ το 2016, ορισμένοι μαχητές ήθελαν να διορίσουν τον Γιακούμπ ως νέο ανώτατο διοικητή της ομάδας, αλλά άλλοι θεώρησαν ότι ήταν νέος και δεν είχε εμπειρία.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο Yaqoob ζει στο Αφγανιστάν.
Sirajuddin Haqqani
Ο Sirajuddin Haqqani είναι άλλος ένας από τους κορυφαίους αναπληρωτές ηγέτες της ομάδας.
Μετά τον θάνατο του πατέρα του, Jalaluddin Haqqani, έγινε ο νέος ηγέτης του δικτύου Haqqani, στο οποίο αποδίδονται μερικές από τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν εναντίον των αφγανικών δυνάμεων και των δυτικών συμμάχων τους τα τελευταία χρόνια.
Το δίκτυο Haqqani είναι σήμερα μια από τις πιο ισχυρές και τρομακτικές ομάδες μαχητών της περιοχής. Ορισμένοι λένε ότι έχει μεγαλύτερη επιρροή ακόμη και από το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν.
Η ομάδα, που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση, επιβλέπει τα οικονομικά και στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία των Ταλιμπάν κατά μήκος των συνόρων Πακιστάν-Αφγανιστάν.
Ο Haqqani πιστεύεται ότι είναι περίπου 45 ετών και η τύχη του είναι άγνωστη.
Abdul Hakeem
Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι Ταλιμπάν διόρισαν τον Abdul Hakeem ως τον νέο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν στη Ντόχα. Πιστεύεται ότι είναι περίπου 60 ετών. Φέρεται να διηύθυνε μια madrassa -μια ισλαμική θρησκευτική σχολή- στην Κουέτα του Πακιστάν, από όπου επέβλεπε επίσης το δικαστικό σώμα των Ταλιμπάν.
Πολλοί ανώτεροι ηγέτες των Ταλιμπάν φέρονται να βρήκαν καταφύγιο στην Κουέτα, από όπου ηγούνταν της ομάδας.
Ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ έχει αρνηθεί την ύπαρξη της «Σούρα της Κουέτα».
Ο Hakeem είναι επίσης επικεφαλής του ισχυρού συμβουλίου θρησκευτικών επιστημόνων των Ταλιμπάν και πιστεύεται ότι είναι ένα από τα άτομα που βρίσκονται πιο κοντά στον ανώτατο διοικητή Akhundzada.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου