Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Χανιά: Διαβουλεύσεις για να αποβιβαστούν 152 μετανάστες

Το δεξαμενόπλοιο ARISTOFANIS που περισυνέλλεξε τους 152 μετανάστες - πρόσφυγες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Παρασκευή το απόγευμα η διαδικασία αποβίβασης και προσωρινής εγκατάστασης των 152 μεταναστών - προσφύγων που περισυνελέγησαν στα ανοιχτά της Μεσσηνίας και μεταφέρθηκαν στα νότια των Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, οι πρόσφυγες αποδέχθηκαν να βγει στη στεριά μια αντιπροσωπεία για να βεβαιωθούν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο στο ελληνικό έδαφος. Νωρίτερα, οι μετανάστες αρνούνταν να αποβιβαστούν και επιθυμούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τις τοπικές αρχές ο Δήμος Χανίων έχει ήδη ετοιμάσει για την υποδοχή τους τους χώρους των παιδικών κατασκηνώσεων στον Καλαθά, μεταφέροντας στρώματα, νερά και τρόφιμα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πρόκειται για 152 μετανάστες (81 άνδρες, 23 γυναίκες, 48 παιδιά) που έρχονται κατά δήλωσή τους από το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Ολοι τους επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου όταν παρουσίασε εισροή υδάτων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της νησίδας Σχίζα στη Μεσσηνία. Μία γυναίκα η οποία κατά τη μετεπιβίβαση έπεσε στη θάλασσα φέρεται να αγνοείται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος.

Περισυνελέγησαν το μεσημέρι της Παρασκευής από το δεξαμενόπλοιο ARISTOFANIS σημαίας Νήσων Μάρσαλ το οποίο τους μετέφερε στην Παλαιόχωρα, στα νότια του νομού Χανίων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των ελληνικών αρχών πρόκειται να αποβιβαστούν στην Παλαιόχωρα και κατόπιν να μεταφερθούν με λεωφορεία στα Χανιά, στον χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων όπου θα διαμείνουν προσωρινά, ενώ τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν στην Αθήνα και θα κινηθούν οι διαδικασίες απέλασης.


Η διαδρομή του δεξαμενόπλοιου ARISTOFANIS στα ανοιχτά της Παλαιόχωρας.

Ωστόσο, οι ίδιοι φαίνεται πως αρνούνται να αποβιβαστούν και ζητούν να συνεχίζουν το ταξίδι τους για την Ιταλία.

Η ανακοίνωση από το Αρχηγείο Υπουργείο του Λιμενικού Σώματος:

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε πρώτες πρωινές σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή 70 ν.μ. νοτιοδυτικά ν. Σχίζας Μεσσηνίας υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ειδικότερα, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την ύπαρξη ξύλινου σκάφους, με περίπου εκατόν πενήντα (150) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, σε δυσχερή θέση στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, το οποίο παρουσίαζε εισροή υδάτων.

Το παραπλέον Δ/Ξ “ARISTΟFANIS” σημαίας Νήσων Μάρσαλ προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρονται στον λιμένα Παλαιόχωρας Χανίων, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με μαρτυρία, κατά τη διαδικασία περισυλλογής μία γυναίκα εκ των επιβαινόντων βρέθηκε στη θάλασσα.

Ακολούθησαν έρευνες από τα δύο ελικόπτερα και από παραπλέοντα πλοία, οι οποίες συνεχίζονται, με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου