Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Με αφορμή το Αφγανιστάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να συγκροτήσει Δύναμη Ταχείας Επέμβασης 5000 Μισθοφόρων Στρατιωτικών

«Είναι καιρός η Ευρώπη να υποστηρίξει σθεναρότερα τη θέση της για την Ασφάλεια και την ‘Αμυνα» μετά και τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σήμερα, κατά την προσέλευσή του στο Συνεδριακό Κέντρο Μπρνο της Λιουμπλιάνας, όπου πραγματοποιείται η ‘Ατυπη Σύνοδος των υπουργών ‘Αμυνας της της ΕΕ.
«Προσερχόμαστε σήμερα εδώ», υπογράμμισε, «προκειμένου να συζητήσουμε την κατάσταση των πραγμάτων ως προς τις τρέχουσες εξελίξεις».
Είναι μια ακόμη πολεμοκάπηλη δήλωση του ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλου που  έρχεται να προστεθεί σε αυτές των ομολόγων του της ΕΕ που αξιοποιούν τα δραματικά γεγονότα στο Αφγανιστάν για να προχωρήσουν στην συγκρότηση ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων που θα επεμβαίνουν παγκόσμια.
Γιατί το συμπέρασμα που βγάζουν τα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, μετά την οδυνηρή ήττα και αναδίπλωση των αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή δεν είναι ότι θα πρέπει να σταματήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά πως να αναβαθμίσουν τη δυνατότητα παρέμβασης και εισβολής των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων. 
Διαβάζουμε στα αστικά μέσα:
Πριν από δύο δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει για πρώτη φορά για την σύσταση στρατιωτικής δύναμης 50.000-60.000 στρατιωτών, που ποτέ, όμως, δεν απέκτησε επιχειρησιακή ικανότητα. Τώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν την δημιουργία μίας δύναμης ταχείας αντίδρασης από 5.000 στρατιώτες και μία συμφωνία για τον σχεδιασμό της μέχρι τον Μάρτιο 2022.
Αλλά, καθώς οι υπουργοί Άμυνας της Ένωσης συνέρχονται στη Λιουμπλιάνα σήμερα, η πολιτική δυναμική που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο μπορεί και πάλι να εξανεμισθεί, εκτός και αν η ΕΕ μπορέσει να συμφωνήσει επί ενός ταχέως μηχανισμού λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων.
«Κατά την γνώμη μου, δεν χρειαζόμαστε άλλο τέτοιο γεωπολιτικό γεγονός για να αντιληφθούμε ότι η ΕΕ πρέπει να επιδιώξει μεγαλύτερη αυτονομία στη λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερη ικανότητα για την ανάληψη δράσης στον κόσμο», δήλωσε κατά την ομιλία του στο Bled Strategic Forum που διεξάγεται στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.
Η αίσθηση της αδυναμίας απέναντι στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιτάθηκε από το γεγονός ότι η αμερικανική δύναμη 6.000 στρατιωτών, που χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ, είναι αντίστοιχη με τους Σχηματισμούς Μάχης που η Ένωση διαθέτει από το 2007, αλλά δεν χρησιμοποιεί.
Η ανάπτυξη των Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ χρειάζεται την έγκριση και των 27 χωρών μελών. Προηγούμενες προσπάθειες ανάπτυξής τους στο Τσαντ και την Λιβύη έχουν αποτύχει, ενώ η χρηματοδότησή τους αποτελεί επίσης θέμα διαφωνιών.
Μία λύση θα ήταν ο κατακερματισμός τους σε μικρότερες επιχειρησιακές μονάδες ώστε να είναι περισσότερο ευέλικτες και με μεγαλύτερη ευκολία ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Νίκλας Νόβακι, του Wilfred Martens Centre των Βρυξελλών.
«Διαφορετικά, είναι σαν να παίζεις ρουλέτα, διότι, με τα ισχύοντα σήμερα, χρειάζεσαι έναν Σχηματισμό Μάχης υπό την ηγεσία μίας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ειδικό ενδιαφέρον στην εκάστοτε κρίση», λέει.
Ευρωπαίος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει το καθεστώς που διέπει τους Σχηματισμούς Μάχης της ΕΕ ή ποια χώρα είναι σήμερα επικεφαλής. Δεν υπάρχει τέτοιου είδους δημόσια πληροφόρηση εδώ και χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει πρόταση για μία δύναμη ταχείας αντίδρασης τον Νοέμβριο και θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας όταν η Γαλλία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, θα αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της Ένωσης, τον Ιανουάριο.
Θυμίζουμε την πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου