REUTERS/EVELYN HOCKSTEIN
Μετά από μία μακρά δικαστική μάχη, ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Αμερικανικής Συνομοσπονδίας, αυτό του διοικητή των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο Ρόμπερτ Λι αποκαθηλώθηκε από την θέση του στο Ρίτσμοντ, της Βιρτζίνια
Πρόκειται για το τελευταίο ο άγαλμα άνδρα της Συνομοσπονδίας που παρέμενε στην ιστορική λεωφόρο.
REUTERS/EVELYN HOCKSTEIN
Η απομάκρυνση του αγάλματος έγινε υπό τις ζητωκραυγές και τα χειροκροτήματα του συγκεντρωμένου πλήθους.
Η στάση που τήρησε ο Λι στον πόλεμο ως ιδιοκτήτης σκλάβων, ιδιαίτερα η οικογένεια της συζύγου του, είναι διαβόητη.
Οι ειδικοί μελετητές τονίζουν πως τα έγγραφα από την περίοδο εκείνη αποκαλύπτουν ότι ο Λι ήταν ιδιαίτερα σκληρός αφέντης απέναντι στους σκλάβους του και ενθάρρυνε οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας επάνω τους. Έναν σκλάβος τον χαρακτήριζε ως «τον χειρότερο άνθρωπο» που είχε δει ποτέ του. Οι υπερασπιστές του επικαλούνται μία επιστολή που είχε γράψει το 1865 στη σύζυγό του, χαρακτηρίζοντας τη δουλεία ως ένα «κακό ηθικά και πολιτικά».
Αλλά επίσης ήταν ο Λι εκείνος που υποστήριζε ότι το μέλλον των σκλάβων εξαρτάται από τον Θεό και πως αυτοί ζουν καλλίτερα στις ΗΠΑ από ότι στην Αφρική.
Στην θέση του αγάλματος, θα μπει ένα άλλο, της ακτιβίστριας υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, Μπάρμπαρα Ρόουζ Τζονς, η οποία έπαιξε βασικό ρόλο στην άρση του φυλετικού διαχωρισμού στo δημόσιο σχολικό σύστημα.
REUTERS/POOL
Η Τζονς ήταν 16 ετών όταν ηγήθηκε μιας διαμαρτυρίας των συμμαθητών της στο γυμνάσιο της Βιρτζίνια, που αποτελείτο από μαύρους μαθητές, ζητώντας εκπαιδευτική ισότητα, μια διαμαρτυρία που οδήγησε σε μια αγωγή και στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 1954, γνωστή ως Μπράουν κατά του Συμβουλίου της Εκπαίδευσης (Brown v Board of Education) που κήρυξε παράνομο τον φυλετικό διαχωρισμό.
Υπενθυμίζεται ότι η δολοφονία τον περασμένο Μάιο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη πυροδότησε ιστορικές διαδηλώσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, με τους διαδηλωτές να απαιτούν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ειδικά στη μεταχείριση των Μαύρων Αμερικανών από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.
Τον Ιούνιο, διαδηλωτές γκρέμισαν ένα άγαλμα του Τζέφερσον Ντέιβις, προέδρου των Πολιτειών της Συνομοσπονδίας, στη λεωφόρο Μόνιουμεντ στο Ρίτσμοντ, που υπήρξε πρωτεύουσα της Συνομοσπονδίας.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου