Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Συνέντευξη για ρατσιστικές απολύσεις μεταναστριών καθαριστριών στα σχολεία


EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη για ρατσιστικές απολύσεις μεταναστριών καθαριστριών στα σχολεία
Συνέντευξη για τις ρατσιστικές απολύσεις μεταναστριών καθαριστριών σε δημόσια σχολεία μετά από 20 χρόνια εργασίας θα δώσει η Επιτροπή τους σήμερα στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15), απαιτώντας την άμεση προώθηση τροπολογίας για την επαναπρόσληψή τους, όπως επίσης την μονιμοποίηση των συμβασιούχων της καθαριότητας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απασχόληση με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Όπως τονίζεται στο κάλεσμα, «για δεύτερη χρονιά το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη φορά με υπουργό τον Μ.Βορίδη, χρησιμοποιεί το τσεκούρι των απολύσεων των μεταναστριών και μεταναστών εργαζόμενων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων. Πάνω από 40 καθαρίστριες, κατά κύριο λόγο καταγωγής από την Αλβανία, βρίσκονται στο κατάλογο των οριστικώς απορριπτέων του Δήμου της Αθήνας με την δικαιολογία: "Δεν προκύπτει ελληνική ιθαγένεια η πολίτη άλλων χωρών μελών της ΕΕ (γενικά προσόντα επιλογής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παράρτημα της ανακοίνωσης)».

Η Επιτροπή κάνει λόγο για σκάνδαλο και ρατσιστική μεταχείριση εργαζομένων στα δημόσια σχολεία την ώρα που η πανδημία απαιτεί αυξημένη φροντίδα καθαριότητας στα σχολεία. «Είναι αδιανόητο να παραπέμπονται λίγο πριν πάρουν σύνταξη μετανάστες εργαζομένου στις διαδικασίες εξετάσεων απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας για να συνεχίσουν να εργάζονται, την ώρα που τα παιδιά τους φοιτούν, αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια και ολοκληρώνουν θητεία στο στρατό».

«Πρόκειται για σκληρά εργαζομένους στο τομέα της καθαριότητας των δημόσιων σχολείων, αρκετοί με πάνω από 20 χρόνια συνεχόμενης υπηρεσίας! Γι αυτό άλλωστε δηλώνει η ανακοίνωση του Δήμου Αθήνας ότι διαθέτουν τα προσόντα αλλά μένουν εκτός εργασίας εξ αιτίας της απόφασης του ΥΠΕΣ που καθόρισε ξανά ως κριτήριο την ελληνική ιθαγένεια ενώ πέρυσι είχαν τελικά προσληφθεί με τροπολογία στη Βουλή που πρόβλεπε την εξαίρεση τους και την άρση του ρατσιστικού αποκλεισμού.
Φέτος, πάρα τις πολλαπλές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, με τελευταίο σχετικό ψήφισμα του στις 2 Αυγούστου (με καταψήφιση μόνο από τους εκλεγμένο της Χρυσής Αυγής) , παρά τις θετικές εισηγήσεις του Δήμου της Αθήνας προς το ΥΠΕΣ, υπάρχει άρνηση να επαναπροσληφθούν με την αναγκαία τροπολογία στη Βουλή»

Τέλος, η Επιτροπή καλεί «σε συμπαράσταση και διεκδίκηση το ΕΚΑ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σωματείο καθαριστριών δημόσιων σχολείων α βαθμιας και β βαθμιας Αττικής, τα σωματεία του Δήμου Αθήνας, την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, τους συλλόγους εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων, τους συλλόγους γονέων, τις δημοτικές παρατάξεις και τα δημοκρατικά και αριστερά κόμματα».
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου