Βασίλης Λυμπέρης
Μπορεί οι Αρχές να εξακολουθούν να κάνουν τους ανήξερους για την άφιξη προσφύγων στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, την περασμένη Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, αλλά οι μαρτυρίες πληθαίνουν.
Για το θέμα, που ανέδειξε πρώτη η ΕΡΤ από την Καλαμάτα με τη μαρτυρία του προέδρου της κοινότητας Νικοστέλιου Τομαροπανάγου, μίλησε στην «Εφ.Συν.» κάτοικος της περιοχής, που δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας.
Ο λόγος για τον κ. Βασίλη Λυμπέρη ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι ήταν από τους πρώτους που έσπευσε στο σημείο όπου προσάραξε το σκάφος με τους 25 -κατά μαρτυρίες- πρόσφυγες και τους βοήθησε, αφού ειδοποιήθηκε από Γερμανό ιδιοκτήτη κατοικίας κοντά στη βραχώδη ακτή όπου βρέθηκε το ιστιοπλοϊκό. «Τρέξαμε αμέσως να βοηθήσουμε», λέει.
Όπως αναφέρει, στη διαδρομή προς την περιοχή Κούκουρος, συνάντησε σε μια διασταύρωση 13 πρόσφυγες, ενώ «ακόμα δεν ήταν εκεί η αστυνομία», παρά «μόνο ο λιμενάρχης Κορώνης». «Ήταν από το Ιράκ», «είχαν φύγει από την Τουρκία» και «μας είπαν ότι πάνε στην Ιταλία», αλλά είχαν σκιστεί τα πανιά γι’ αυτό προσάραξαν, προσθέτει για τη συνομιλία που είχε με κάποιους απ’ αυτούς με τα λίγα αγγλικά που γνώριζαν. «Τους πήγαμε φαγητό, νερά, πείναγαν οι άνθρωποι», συμπληρώνει.
Επίσης, ο κ. Λυμπέρης επιβεβαιώνει από την πλευρά του ότι είχαν κατασχέσει τα κινητά των προσφύγων, λέγοντας επίσης ότι «έδωσα το τηλέφωνό μου να πάρουν τους δικούς τους» και ότι διαθέτει τα στοιχεία από τις κλήσεις αυτές. Κατόπιν, αναφέρει ότι τηλεφώνησε σχετικά τον δικηγόρο Δημήτρη Ζώτο, δικηγόρο Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α. «Του έδωσα τα τηλέφωνα των συγγενών. Τα τηλέφωνα αυτά υπάρχουν» τονίζει, ενώ συμπλήρωσε πως έψαχναν ένα ανήλικο παιδί ανάμεσα στους πρόσφυγες.
Ο κ. Λυμπέρης επιβεβαιώνει επίσης την αναφορά ότι τους πρόσφυγες στην περιοχή «είδαν τουλάχιστον 15 άτομα».
Και αυτός με τη σειρά του σημειώνει ότι «μας έδιωχναν η αστυνομία και το λιμενικό». Σύμφωνα με τον μάρτυρα η αιτιολογία που προέβαλαν στους αυτόπτες για να τους πείσουν να απομακρυνθούν από το σημείο είναι ότι «έρχονται λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στην Πάτρα».
Επιπλέον, σημειώνει ότι κάποια στιγμή ήρθαν κι άλλοι άνδρες, «με πολιτικά οι περισσότεροι» και «έδιωξαν και τους ένστολους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου