Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

«Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση» θέλει η φον ντερ Λάιεν – Στο επίκεντρο τα εξοπλιστικά

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/08/50000_29.html
τονίζαμε:
Η ΕΕ συνειδητοποιεί ότι στην νέα εποχή του καπιταλισμού όπου οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνο Υπερδύναμη και πλέον Ρωσία-Κίνα παίζουν άλλο ρόλο, έχουν άλλες φιλοδοξίες, πρέπει να παίξει αναβαθμισμένο αυτόνομο πολεμικό ρόλο. Για να καρπωθεί μερίδιο της ιμπεριαλιστικής λείας πρέπει να αποκτήσει τα στρατιωτικά μέσα και να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των λαών.
Τις εκτιμήσεις μας αυτές επιβεβαιώνει η παρέμβαση της φον ντερ Λάιεν που θέτει τα εξής ζητήματα:
1. ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων
2. ενίσχυση και ενοποιήση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας
3. αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος
Βλέπεις όλα αυτά πάνε μαζί: επεμβάσεις που θα δημιουργούν πρόσφυγες αλλά Τείχη του Αίσχους και ευρωστρατοί για να Υπερασπίζονται την Ευρώπη Φρούριο!

Την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Στρασβούργο, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναφέρει ότι υπό την γαλλική προεδρία, καθώς η Γαλλία θα διαδεχτεί την Σλοβενία στην προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο, αναμένεται να συγκαλέσουν με τον Εμμανουέλ Μακρόν Σύνοδο Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν πολλές συζητήσεις για το θέμα των δυνάμεων εκστρατείας. Για το ποιες και πόσες χρειαζόμαστε: 
ομάδες μάχης ή ενωσιακές ‘δυνάμεις εισόδου’. 
Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μέρος της συζήτησης —και πιστεύω ότι θα αποτελέσει και μέρος της λύσης. Ωστόσο, το πιο θεμελιώδες ερώτημα είναι για ποιον λόγο δεν λειτούργησε αυτό στο παρελθόν», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στη συνέχεια, η ίδια επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία:
πρώτον, την οικοδόμηση των θεμελίων για συλλογική λήψη αποφάσεων,
δεύτερον, την βελτίωση της διαλειτουργικότητας εξηγώντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος που ήδη επενδύουμε σε κοινές ευρωπαϊκές πλατφόρμες, με αντικείμενο από μαχητικά αεροσκάφη έως drones και τον κυβερνοχώρο», και,
τρίτον, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την άμυνα χωρίς να μιλήσουμε για τον κυβερνοχώρο».


«Είναι καιρός να περάσει η Ευρώπη στο επόμενο επίπεδο», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο μια «αλλαγή» στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τα προβλήματα ασφαλείας και την ανάγκη για ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. 
Υπενθυμίζεται πως η Πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να στείλει «μηνύματα» και σε κάθε παραλήπτη – μεταξύ των οποίων και η Τουρκία – που επιχειρεί «εργαλειοποίηση» των μεταναστών και «υβριδικές επιθέσεις» σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας όμως ονομαστική αναφορά μόνο στη Λευκορωσία.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι, αν δεν βρούμε κοινό έδαφος για το πώς να διαχειριστούμε τη μετανάστευση, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να μας στοχοποιούν, ενώ οι έμποροι και οι διακινητές ανθρώπων θα συνεχίσουν τη δουλειά τους. Αναφερόμενη στην κατάσταση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι παρόμοια περιστατικά είδαμε και σε άλλες χώρες και επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί την εργαλειοποίηση των μεταναστών και τέτοιου είδους υβριδικές επιθέσεις.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου