Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Όπου πόλη και αμερικάνικη βάση;

▸Αποκαλυπτική ήταν η επίσκεψη του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ στην Αθήνα. Όπως μάθαμε από συνεντεύξεις του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται η υπογραφή της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία συζητείται να έχει πενταετή διάρκεια. Για να καταλάβουμε το εύρος αυτής της συμφωνίας και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ (με την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε χτίσει τη «στρατηγική σχέση με την Ουάσινγκτον), αρκεί να αναφέρουμε τους τόπους στρατιωτικών βάσεων και εξυπηρετήσεων των ΗΠΑ,που ετοιμάζονται προς παραχώρηση.

Δεν φτάνει η γιγαντιαία και πολύ κρίσιμη για την ανάπτυξη της φονικής πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ αεροναυτική βάση της Σούδας, ούτε η Αλεξανδρούπολη που μετατρέπεται σε πύλη των αμερικανικών στρατευμάτων προς την ανατολική Ευρώπη και την Κασπία θάλασσα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, συζητιέται να επεκταθεί η βάση της Λάρισας και για εξυπηρέτηση πολεμικών drones. Στο τραπέζι έχει μπει η Ξάνθη, αλλά και το λιμάνι της Καβάλας. Διαπραγματεύσεις γίνονται και τη Σκύρο, ενώ συνολικά 23 τοποθεσίες στην Ελλάδα έχουν συζητηθεί! Η ελληνική κυβέρνηση επιζητά την αύξηση του «αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος», ευελπιστώντας πως οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τα «ελληνικά συμφέροντα» –δηλαδή τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου– έναντι της Τουρκίας. Κανένα συμπέρασμα δεν έχουν βγάλει από το αμερικανικό φιάσκο στο Αφγανιστάν;

Εξάλλου, όπως ξεκαθάρισε ο Μενέντεζ, οι ΗΠΑ στρατολογούν συμμάχους στον μεγάλο ανταγωνισμό εναντίον της Κίνας πρωτίστως, αλλά και της Ρωσίας — το μεγάλο λάθος του Ερντογάν ήταν οι S-400 είπε. Σε αυτό θέλουν η Ελλάδα να βάλει πλάτη. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο και αντιδραστικό σχέδιο, που καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του λαού μας και των λαών της περιοχής.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου