Zero Hedge
[Το κατωτέρω άρθρο Γερμανού ειδικού, σε συνδυασμό με τις βρετανικές πρώτες εικόνες της εκρηκτικής ενεργειακής κρίσης που επέρχεται στην Ευρώπη, προσφέρεται ως χρήσιμο αν και ίσως αθεράπευτα καθυστερημένο εγερτήριο μήνυμα, προς ετερόφωτους τοπικούς άρχοντες αποφασίζοντες τις τύχες αυτού του λαού, για το πόσο επικίνδυνο είναι (και για τους ίδιους τελικά) να ψιττακίζουν και πιθηκίζουν πιστά τις ανόητες πολιτικές και ιδεοληψίες ξένων προτύπων και καθοδηγητών, και (μεταξύ άλλων…)να κλείνουν τα λιγνιτωρυχεία της χώρας, να την καλύπτουν με ανεμομύλους και να ξεπουλούν την ΔΕΗ. Τα επίχειρα αυτής της νοοτροπίας και πολιτικής διαχείρισης, υπό μορφή λογαριασμών ρεύματος, κατάψυξης και λαϊκού… ενθουσιασμού, θα επιβεβαιώσουν την χρησιμότητα του άρθρου.]
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης συνεχίζεται, καθώς οι όγκοι αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν συρρικνωθεί σε χαμηλά 10 ετών. Ένας πιθανός σκληρός χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις και πιθανές διακοπές λειτουργίας μεγάλων τμημάτων της οικονομίας.
Ενώ η κύρια συζήτηση επικεντρώνεται επί του παρόντος στον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση, μια νέα αφήγηση θα μπορούσε σύντομα να γίνει πρωτοσέλιδο. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η ολλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι σε μια σοβαρή κατάσταση κρίσης εφοδιασμού, το πεδίο αερίου Groningen, το μεγαλύτερο χερσαίο πεδίο φυσικού αερίου της Ευρώπης, θα μπορούσε εν μέρει και προσωρινά να επαναλειτουργήσει. Φαίνεται ότι ο όρος ολλανδική ασθένεια θα μπορούσε να πάρει ένα νέο νόημα, ως επίδειξη της έλλειψης ρεαλισμού της Ευρώπης όσον αφορά τους κινδύνους ενεργειακής μετάβασης και τις τρέχουσες δυνάμεις της αγοράς. Ο Ολλανδός υπουργός Stef Blok δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του πεδίου Groningen, ιδίως πέντε φρεατίων, ιδίως εκείνο στο Slochteren, όπως ανέφερε ο Johan Attema, διευθυντής του nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), του φορέα εκμετάλλευσης του πεδίου της Γκρόνινχεν. Η επαναλειτουργία του πεδίου, ακόμη και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ενεργειακής κρίσης, είναι πολιτικά αμφιλεγόμενη.
Μέχρι πρόσφατα, το σχέδιο ήταν ότι το Groningen θα έκλεινε εντελώς μέχρι το 2023, τερματίζοντας τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή φυσικού αερίου και τις εξαγωγές από τις Κάτω Χώρες με μια έκρηξη.
Τα ολλανδικά ΜΜΕ εικάζουν ότι ο υπουργός Μπλοκ θα ζητήσει πιθανή επαναλειτουργία του πεδίου Γκρόνινκεν, απόφαση η οποία πρέπει να ληφθεί πριν την 1η Οκτωβρίου. Εάν ο υπουργός αποφασίσει να αλλάξει τα τρέχοντα σχέδια διακοπής λειτουργίας, ολόκληρη η πανωλεθρία του Γκρόνινγκεν, όπως το βλέπουν ορισμένοι, θα παραταθεί. Είναι σαφές, εξετάζοντας την τρέχουσα θλιβερή κατάσταση του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα, ότι το Groningen εξακολουθεί να είναι απαραίτητο. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες και την ευημερία των κρατών μελών της ΕΕ, αλλάζοντας τις θωρίες στις Βρυξέλλες και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου