Έχοντας πληγεί από τις δεκαετίες πολέμου, η αφγανική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο, από τότε που οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου, λόγω του παγώματος της διεθνούς βοήθειας και των αφγανικών αποθεμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό
Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα στο Αφγανιστάν, όπου τουλάχιστον 2000 υγειονομικές δομές έχουν ήδη κλείσει εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, προειδοποίησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού.
«Οι άνθρωποι θα αποδεχθούν να εργάζονται χωρίς μισθούς για κάποιες εβδομάδες ακόμη», προειδοποίησε ο Αλεξάντερ Ματέου, διευθυντής για την Ασία και τον Ειρηνικό της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από την Καμπούλ.
«Όμως, όταν δεν θα υπάρχουν πλέον φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα και πλέον τίποτα να προσφέρουν στους ασθενείς, θα αναγκαστούν να φύγουν», συμπλήρωσε.
Έχοντας πληγεί από τις δεκαετίες πολέμου, η αφγανική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο, από τότε που οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου, λόγω του παγώματος της διεθνούς βοήθειας και των αφγανικών αποθεμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Χωρίς τη διεθνή χρηματοδότηση, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, πάνω στις οποίες βασιζόταν έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό το σύστημα υγείας, δεν έχουν πλέον χρήματα ή αναγκάζονται να διακόψουν τις δραστηριότητές τους.
«Αυτό παραλύει το σύστημα υγείας», εξήγησε ο Ματέου στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά το πέρας μιας τετραήμερης επίσκεψης στο Αφγανιστάν. «Η πρόκληση είναι να βρεθούν εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης».
«Περισσότερες από 2000 δομές υγείας έκλεισαν» και περίπου 23.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, μεταξύ αυτών 7000 γυναίκες, δεν λαμβάνουν πλέον μισθό ή αναγκάστηκαν να σταματήσουν την εργασία τους, εξήγησε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα πως λιγότερο από το ένα πέμπτο των κέντρων φροντίδας στο Αφγανιστάν λειτουργεί ακόμη πλήρως. Τα δύο τρίτα αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών φαρμάκων.
Ο Ματέου εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες μιας κατάρρευσης του συστήματος, ιδίως για τη μάχη κατά της Covid-19. Σε μια χώρα όπου μονάχα το 1% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, περισσότερες από ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί και «θα έχουν λήξει πριν από τα τέλη του έτους», προειδοποίησε ο ίδιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου