Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Παιχνίδια Μόσχας με τη Δύση, με «όπλο» το φυσικό αέριο


Τα κεντρικά της Gazprom στη ΜόσχαAP Photo/Pavel Golovkin
Παιχνίδια Μόσχας με τη Δύση, με «όπλο» το φυσικό αέριο
efsyn.gr
«Η τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο βρίσκεται στο μάξιμουμ. Οτιδήποτε επιπλέον περνά από τη διαπραγμάτευση νέων συμβολαίων» ξεκαθάρισε το Κρεμλίνο, απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις που δέχεται από την Ε.Ε. η Gazprom, ότι παρέχει «μικρότερες από τις αναμενόμενες ποσότητες φυσικού αερίου, γεγονός που κάνει την αγορά να ασφυκτιά».

Η Κομισιόν, αν παραδέχεται ότι η Gazprom «έχει εκπληρώσει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις της με τις ευρωπαϊκές ομόλογους της, έχει προσφέρει ελάχιστη ή καθόλου πρόσθετη δυναμικότητα για να μειώσει την πίεση στην αγορά φυσικού αερίου» εν όψει και της αυξημένης ζήτησης εν όψει του χειμώνα.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν φθάσει σε ύψη ρεκόρ αυτόν τον μήνα, με την Κομισιόν να αναζητεί τρόπους να στηριχθούν οι οικονομίες και τα νοικοκυριά, αλλά το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι η Ρωσία σκοπίμως κατακρατεί φυσικό αέριο, με στόχο να ασκηθεί πίεση για την επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2 από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης πως η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τους όρους των συμβολαίων και η τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο έχει αυξηθεί στα μέγιστα δυνατά επίπεδα.

«Τίποτε δεν μπορεί να παραδοθεί εκτός συμβολαίων. Πώς; Τσάμπα; Είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την Gazprom», ξεκαθάρισε, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Τσουλγκίνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι για την αύξηση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, είναι αναγκαία η αναθεώρηση των συμβολαίων.

«Μιλάμε για μεγάλη αύξηση της ζήτησης για το φυσικό μας αέριο. Και, με το δεδομένο ότι η Ρωσία υπήρξε πάντοτε αξιόπιστος προμηθευτής, θεωρώ ότι θα παραμείνει έτσι», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Rossïia-24, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Αν υπάρξουν επιπλέον παραγγελίες, αυτό μπορεί να γίνει αποκλειστικά βάσει νέων συμβολαίων με νέους όρους», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της αποστολής φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί η Μόσχα ότι δεν βιάζεται να αυξήσει την τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω της αγοράς spot (άμεσης παράδοσης).
«Ναι μεν, αλλά...»

Να σημειωθεί πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές αρχές φάσκουν και αντιφάσκουν με τα μηνύματά τους που απευθύνονται προς την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Αν και η Gazprom εκπληρώνει αυτήν την στιγμή τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχει υπογράψει με την Ευρώπη, ο όμιλος αρχικά αντιστάθηκε στα ευρωπαϊκά αιτήματα για την αύξηση των προμηθειών μέσω πωλήσεων άμεσης καταβολής.

Ακολούθως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από εβδομάδες εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, άφησε να εννοηθεί στις αρχές του Οκτωβρίου ότι «θα ήταν δυνατή μια αύξηση» του όγκου του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ως συμβολή για τη σταθεροποίηση των τιμών.

Με την παγκοσμίων διαστάσεων ενεργειακή κρίση σε πλήρη εξέλιξη, τα βλέμματα στρέφονται προς τη Μόσχα, που είναι ο προμηθευτής του ενός τρίτου του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Ρωσία δέχεται επικρίσεις ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να ασκήσει πιέσεις για να αποσπάσει περισσότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τη διαφοροποίηση των προμηθευτών της, και για να επισπεύσει την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2.

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που σήμερα θα μιλήσει σε ενεργειακή διάσκεψη στη Μόσχα, η Ευρώπη δεν έχει κλείσει αρκετά μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Μόσχα και έχει στηριχθεί στην αγορά spot, η οποία έχει εκτοξευθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου