Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Μασκοφόροι του Λιμενικού εγκληματούν με άνωθεν εντολές


Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στη θέση «Ζερβού», στη ΣάμοEurokinissi
Μέλη της Ομάδας Ειδικών Αποστολών, της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών φορούν μάσκα για να μην αναγνωρίζονται από τους πρόσφυγες, που συχνά τραβούν βίντεο από το κινητό τους, και τους αποτρέπουν με τη βία ● Αποκαλύπτεται ότι δέχονται προφορικές εντολές για να συμμετέχουν σε παρόμοιες επιχειρήσεις, κάτι που τους δημιουργεί δυσφορία, καθώς πρόκειται για παράνομες επιχειρήσεις που επιπλέον κινούνται τελείως εκτός των καθηκόντων και του αντικειμένου τους

Τουλάχιστον τρεις μασκοφόροι αξιωματικοί της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΟΕΑ) του Λιμενικού βρίσκονταν πάνω σε δύο σκάφη του Λιμενικού που πραγματοποίησαν εμφανώς παράνομη επιχείρηση αποτροπής Αφγανών προσφύγων έξω από την Κω στις 10 Ιουνίου 2021 το μεσημέρι, σε ελληνικά ύδατα και χωρίς να τους δώσουν τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο.


Εκτός της ΟΕΑ, μασκοφόροι αξιωματικοί άλλων δύο επίλεκτων ομάδων του Λιμενικού, της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ), συμμετείχαν σε τουλάχιστον 15 παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο, σύμφωνα με πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα 10 κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών (Der Spiegel, Lighthouse Reports, SRF, Rundschau, ARD Monitor, ARD Studio Wien, Libération, RTL Croatia, Novosti και Pointer).


Η έρευνα, που είχε προγραμματιστεί να δημοσιοποιηθεί χθες το βράδυ, αποκαλύπτει ότι πίσω από τα καλυμμένα πρόσωπα όσων επαναπροωθούν παράνομα πρόσφυγες στο Αιγαίο βρίσκονται αξιωματικοί του Ελληνικού Λιμενικού και μάλιστα επίλεκτες δυνάμεις, που έχουν εκπαιδευτεί και είναι επιφορτισμένες με την πρόληψη και την καταστολή σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, όπως ομηρίες, τρομοκρατικές ενέργειες, λαθρεμπόριο και ναρκωτικά.

Όπως προκύπτει, με προφορικές εντολές σπαταλούν τον χρόνο και τις δυνάμεις τους στο κυνήγι προσφύγων και στην παράνομη επαναπροώθησή τους, διαπράττοντας οι ίδιοι εγκλήματα.

Άλλωστε, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι υπουργοί Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μη μπορώντας να συνεχίσουν να αρνούνται την πληθώρα αδιάσειστων τεκμηρίων, όπως το έκαναν ενάμιση χρόνο τώρα, έδωσαν την περασμένη εβδομάδα πολιτική κάλυψη στις παρανομίες των Λιμενικών. «Δεν θα απολογηθώ για την υπεράσπιση των συνόρων μας», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης στον Στίβεν Ερλέιντζερ των New York Times στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

Όπως αποκαλύπτει η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα, βίντεο από 15 επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο, στις οποίες συμμετείχαν μασκοφόροι, τέθηκαν υπόψη εν ενεργεία υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Λιμενικού και ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου εν αποστρατεία. Οι δύο αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι ανάμεσα στους μασκοφόρους βρίσκονται οι τρεις επίλεκτες δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Ο ένας αξιωματούχος σημείωσε ότι τα μέλη των επίλεκτων δυνάμεων φορούν μάσκα για να μην αναγνωριστούν από τους πρόσφυγες, που συχνά τραβούν βίντεο από το κινητό τους. Αποκάλυψε επίσης ότι δέχονται προφορικές εντολές για να συμμετέχουν σε παρόμοιες επιχειρήσεις, κάτι που τους δημιουργεί δυσφορία, καθώς πρόκειται για παράνομες επιχειρήσεις που επιπλέον κινούνται τελείως εκτός των καθηκόντων και του αντικειμένου τους.

«Οι εντολές είναι πάντοτε προφορικές γι’ αυτές τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες. Η MYA και το KEA συμμετέχουν σ’ αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η δουλειά τους. Οι περισσότεροι δυσφορούν μ’ αυτό. Θεωρούν ότι βρίσκεται πέρα απ’ αυτούς», σημειώνει ο αξιωματούχος.


Το βίντεο με την επιχείρηση αποτροπής έξω από την Κω το δημοσιοποίησαν η οργάνωση Aegean Boat Report και η «Εφ.Συν.» («20 λεπτά παρανομίας και αήθειας στο Αιγαίο», 1/7/2021).

Πρόκειται για μία από τις εκτενέστερες βιντεοσκοπημένες καταγραφές παράνομης αποτροπής προσφύγων από ένοπλους μασκοφόρους λιμενικούς, ένας μάλιστα από τους οποίους δείχνει στους πρόσφυγες τα γεννητικά του όργανα, ενώ άλλος ακούγεται να λέει: «[κάντε] ό,τι προβλεπόμενο γιατί τραβάει βίντεο».


Λιμενικός δείχνει γλαφυρά πού έχει γραμμένο το Διεθνές Δίκαιο και την πρόσβαση στο Άσυλο
Κροατία και Ρουμανία

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι στην Κροατία τουλάχιστον τέσσερις μασκοφόροι ένοπλοι αστυνομικοί της ομάδας καταστολής εξεγέρσεων συμμετέχουν σε βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων προς τη Βοσνία μέσω του ποταμού Κοράνα, μέρος σχεδίου επαναπροώθησης προσφύγων της κροατικής κυβέρνησης που φαίνεται πως συνεχίζει να εφαρμόζεται, παρά την εγκαθίδρυση Ανεξάρτητου Μηχανισμού Επιτήρησης εκ μέρους της Ε.Ε. τον Ιούνιο.

Στη Ρουμανία, η έρευνα αποκαλύπτει επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων στη Σερβία, που διαπράττονται από τη ρουμανική αστυνομία από κοινού με τη ρουμανική συνοροφυλακή.

ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου