Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Διαδήλωσαν κατά των επικίνδυνων συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία (φώτο)

▸Απέναντι από τη βουλή και τις επικίνδυνες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τον πολλαπλασιασμό των αμερικανικών βάσεων και το δυσβάσταχτο πρόγραμμα των εξοπλισμών βρέθηκαν εκατοντάδες αγωνιστές χθες το απόγευμα (Τρίτη 19 Οκτώβρη), ανταποκρινόμενοι στο κοινό κάλεσμα αριστερών οργανώσεων. Με συνθήματα όπως «Εμείς δεν υπογράφουμε για τις νέες βάσεις, φέρνουνε πολέμους και επεμβάσεις», «Λεφτά για τους εργάτες και όχι για φρεγάτες», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Κυριάκο και Μακρόν ακούστε το καλά, στο Σάλεχ για εσάς κανείς δεν πολεμά», «Έξω οι βάσεις και οι Αμερικάνοι» διαδήλωσαν μαχητικά την αντίθεση στους πολεμικούς άξονες και στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων και του ελληνικού κεφαλαίου, όπως και των κυβερνήσεων.

Στην αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική-αντικυβερνητική συγκέντρωση συμμετείχαν με πανό το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), το ΚΚΕ(μ-λ), η ΟΚΔΕ, το ΕΕΚ, η ΔΕΑ, το Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας, η Ταξική Αντεπίθεση, ο πολιτικός χώρος «Ηλέκτρα Αποστόλου», ενώ την κινητοποίηση πλαισίωσαν και αγωνιστές/στριες από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Δίκτυο Σπάρτακος, την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και άλλες συλλογικότητες.

Παρόλα αυτά δεν μπορεί να μην σημειωθεί πως η συμμετοχή δεν ήταν σε καμία περίπτωση στο επίπεδο που απαιτούνταν, με βάση και τον ιδιαίτερα αντιδραστικό χαρακτήρα των συμφωνιών που υπογράφει η κυβέρνηση, που δείχνει πως χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά για την αποκάλυψη της επικίνδυνης πολιτικής και την κινητοποίηση του κόσμου. Σε ένα βαθμό έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε εξ αναβολής, καθώς η προγραμματισμένη στις 19 Οκτώβρη εμποδίστηκε από την κακοκαιρία. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως αρκετές δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς, στις οποίες απευθύνθηκαν οι διοργανωτές, δεν ανταποκρίθηκαν. Επίσης και το ΚΚΕ δεν διοργάνωσε κινητοποίηση για την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας (πέρα από μια συμβολική ακτιβίστικη ενέργεια).

Σε κάθε περίπτωση η πάλη ενάντια στους πολεμικούς άξονες που στήνει η κυβέρνηση, στις επικίνδυνες συμφωνίες για μετατροπή της Ελλάδας σε επιθετικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στο όργιο των εξοπλισμών, στη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στον επικίνδυνο ανταγωνισμό με την Τουρκία πρέπει να κλιμακωθεί και να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση με τον αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου