Κεφάλαιο, ΕΕ και κυβερνήσεις στέλνουν στους λαούς τον βαρύ λογαριασμό του «πράσινου καπιταλισμού», των ανταγωνισμών, των κερδοσκοπικών επιλογών και των ανεπαρκειών τους.
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα, ανάμεσα στους «27», στην ακρίβεια στις τιμές του ηλεκτρικού και τα καύσιμα, εξαι-
τίας και των επιλογών της κυβέρνησης. Σε μετοχή και παράγωγο των χρηματιστηριακών αγορών έχει μετατραπεί η ενέργεια, ένα κατεξοχήν κοινωνικό αγαθό που έπρεπε να βρίσκεται υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.
Ελλάδα, η πρώτη στην ενεργειακή «φτώχεια»
«Κλειδί» οι πραγματικές ενεργειακές ανάγκες, που πρέπει να επανακαθοριστούν με διαφορετικά κριτήρια από το κέρδος
Στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ διαφώνησαν για μια ακόμη φορά σε ένα μείζον θέμα, αυτό της ενεργειακής κρίσης. Στη σύνοδο κορυφής, οι «27» χωρίστηκαν πάλι σε στρατόπεδα –Βορρά και Νότου, δυτικών και ανατολικών, «πυρηνικών» και «ανανεώσιμων», οπαδών της ελεύθερης αγοράς και «κρατιστών», φίλων και εχθρών του Πούτιν– αποδεικνύοντας ότι η έννοια του «ευρωπαϊκού συμφέροντος» είναι πολύ σχετική και εξαρτάται άμεσα από τις εθνικές τους προτεραιότητες. Όσο για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, που πληρώνει την ακρίβεια, είναι ακόμη πιο χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους.
Η εικόνα της Ελλάδας, μάλιστα, αποδεικνύει κάτι ακόμη, εκτός από την αναλγησία της κυβέρνησης και τις συνέπειες της αντιδραστικής και, ενίοτε, αλλοπρόσαλλης πολιτικής της, που προσπαθεί να μας πείσει πόσο καλό είναι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου από τη μία μέρα στην άλλη. Αποδεικνύει, πολύ απλά, ότι όσο πιο φτωχή είναι μια χώρα και οι άνθρωποί της τόσο μεγαλύτερα βάρη τους φορτώνουν στις πλάτες.
Για του λόγου το αληθές, η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα να έχει την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ, η οποία διαμορφώνεται πάνω από τα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη χονδρική και είναι, έτσι, υπερτριπλάσια σε σύγκριση με τη αντίστοιχη της Γερμανίας! Μάλιστα, ο μέσος όρος του Οκτωβρίου αναμένεται να κλείσει πάνω από τα 200 ευρώ, έναντι 134 τον Σεπτέμβριο, προαναγγέλλοντας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για τον λαό. Πολύ περισσότερο που και η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα είναι η πέμπτη ακριβότερη ανάμεσα στους «27».
Κάποιοι νομίζουν ότι λεφτά υπάρχουν, όπως θα έλεγε και ο ΓΑΠ. Σε ποιες τσέπες, όμως;
ΠΡΙΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου