Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Στόλτενμπεργκ κατά της ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας - «Όχι στην αντιγραφή του ΝΑΤΟ»

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τρώγονται σαν τα σκυλιά...
Θα σας προστατεύσει το ΝΑΤΟ λέει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ  στους Ευρωπαίους ηγέτες που θέλουν κοινή Ευρωπαϊκή Καταστολής και Πολέμου...
Θέλουμε Ευρωστρατό για να δούμε παγκόσμια λέει η ΕΕ με πρωταγωνιστή τον Μακρόν για να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα μας παγκόσμια...
Αλλά εμείς μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα της κοινής τους δράσης στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στην Σομαλία, στην Λιβύη...
ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΝΑΤΟ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ 
REUTERS/POOL
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επέκρινε σήμερα τις χώρες που επιθυμούν να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή άμυνα, τονίζοντας ότι η δημιουργία δομών που «ανταγωνίζονται» το ΝΑΤΟ κινδυνεύει να αποδυναμώσει και να διχάσει την Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμμετέχουν σε μία άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Σλοβενία, ο Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, σχετικά με τις συνέπειες της συμφωνίας AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στις διατλαντικές σχέσεις.

«Καταλαβαίνω ότι η Γαλλία είναι απογοητευμένη» από την ακύρωση από την Καμπέρα ενός μεγάλου συμβολαίου για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων, είπε. «Ταυτόχρονα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν στον πρωταρχικό μας στόχο, που είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι».

Αλλά «δεν πιστεύω στις προσπάθειες δημιουργίας κάτι εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, ή στον ανταγωνισμό ή σε μια αντιγραφή του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ως μήνυμα προς τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο οποίος είναι Νορβηγός, τόνισε ότι το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ παρέχονται από χώρες εκτός ΕΕ. «Είναι βεβαίως οι ΗΠΑ αλλά είναι και άλλοι σύμμαχοι», σημείωσε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επικρίνει τις προσπάθειες δημιουργίας «ανταγωνιστικής» ευρωπαϊκής άμυνας

«Υπάρχει επίσης και η γεωγραφία», τόνισε. «Η Τουρκία στα νότια, η Νορβηγία και η Ισλανδία στα βόρεια, και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο στα δυτικά. Αν κοιτάξετε έναν χάρτη, είναι σημαντικές για την προστασία ολόκληρης της Ευρώπης».

«Οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης των διατλαντικών δεσμών με τη δημιουργία εναλλακτικών δομών, λέγοντας ότι μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας, όχι μόνο θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά θα διχάσει και την Ευρώπη», υποστήριξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου