Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Μεξικό: Άγρια καταστολή απεργών από την εργοδοσία και το αστικό κράτος

Την άγρια καταστολή εργοδοσίας και αστικού κράτους, από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αντρές Ομπραδόρ στο Μεξικό, ακόμα και με πραγματικά πυρά, αντιμετωπίζουν από τις 12 Οκτώβρη πάνω από 5.000 εργαζόμενοι στην κατασκευή διυλιστηρίων, στην περιοχή Nτος Μπόκας στην επαρχία Ταμπάσκο, για την κρατική PEMEX.
Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργία ενάντια στην εργοδότρια εταιρεία «ICA Flour», που ανήκει στον μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ, με αιτήματα τήρησης του ωραρίου και πληρωμών των υπερωριών και τα Σαββατοκύριακα. Κατά την διάρκειά της, δέχτηκαν επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας του εργοταξίου, της αστυνομίας και του στρατού. Οι απεργοί καταγγέλλουν ότι ένας εργάτης χτυπήθηκε από σφαίρα στην πλάτη και κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο εξέπνευσε, ενώ τουλάχιστον 3 είναι οι τραυματίες.

Το χτύπημα των απεργών καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Μεξικού: «Είναι η δεύτερη κινητοποίηση των εργατών στο συγκεκριμένο εργοτάξιο από την αρχή του χρόνου (…) Η καταστολή καταδεικνύει την πραγματική πολιτική της κυβέρνησης Ομπραδόρ στα Εργασιακά, την οποία έχουμε καταγγείλει μέσα από διάφορα συνδικαλιστικά μέτωπα. Στο όνομα της έγκαιρης παράδοσης στο κράτος ενός από τα μεγάλα έργα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, ξεζουμίζει και την τελευταία σταγόνα των εργαζομένων. Σήμερα η καταστολή, ένα σταθερό μέσο ενάντια στους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται, έφτασε σε ανώτερο επίπεδο, με τον στρατό πρακτικά να έχει υπό τον έλεγχό του το εργοτάξιο του διυλιστηρίου και να προχωρά ακόμα και σε χρήση πραγματικών πυρών κατά των εργαζομένων».

Και καταλήγει: «Αυτές οι πράξεις έχουν πραγματικούς και ηθικούς αυτουργούς. Οι πρώτοι είναι ο στρατός, η εθνοφυλακή, η αστυνομία, οι δεύτεροι είναι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ομπραδόρ, τα στελέχη της στο υπουργείο Εργασίας και Ενέργειας, οι τοπικές κυβερνητικές αρχές. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Ομπραδόρ συνεχίζει να εμβαθύνει την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική και γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι είναι υπέρ των μονοπωλίων, που δεν αλλάζει σε τίποτα την εκμεταλλευτική τους φύση το ότι είναι ντόπια» (ο Μεξικανός μεγιστάνας Σλιμ είναι θετικά προσκείμενος στην κυβέρνηση).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου