Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Πλήθος κόσμου στη διαδήλωση αλληλεγγύης προς τον δικαστή Μπιτάρ.


«Πίσω σου μέχρι τη δικαιοσύνη», γράφει το πλακάτ
AP Photo/Hussein Malla
Η εκ νέου αναστολή της έρευνας για τους υπαίτιους της πολύνεκρης έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού τον περσινό Αύγουστο, έπειτα από άνωθεν πιέσεις στον δικαστή που έφτασε σε υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στους 6.500 τραυματίες, στους συγγενείς των 215 θυμάτων και σε όλους τους πολίτες.

«Η υπόθεση της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού είναι για μένα ιερή. Εφεξής θα είμαι ο εγγυητής αυτής της αποστολής. Το χρωστάμε στα θύματα να ξεσκεπάσουμε την αλήθεια. Θα πάω όπου με οδηγήσει ο νόμος. Τίποτα δεν θα με σταματήσει».

Αυτά έλεγε τον Φεβρουάριο, σε μια σπάνια συνέντευξή του στη γαλλόφωνη εφημερίδα του Λιβάνου «L'Orient-Le Jour», ο Λιβανέζος δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ -ο δεύτερος κατά σειρά που βρέθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα του επικεφαλής της δαιδαλώδους έρευνας για την τρομερή έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 στη Βηρυτό, η οποία σκότωσε 215 ανθρώπους, τραυμάτισε περίπου 6.500, ρήμαξε μεγάλο μέρος της πόλης και της ζωής των κατοίκων της.

Μιας έρευνας που ο Μπιτάρ εξαναγκάστηκε τελικά να αναστείλει στις αρχές της εβδομάδας, εν μέσω εκστρατείας εκφοβισμού και συκοφάντησής του από βαρόνους της πολιτικής του Λιβάνου που καταγγέλλεται ότι πασχίζουν να αλληλοκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για την τραγωδία, έχοντας βαλθεί να θάψουν τη -δήθεν «πολιτικοποιημένη» από τον δικαστή- διερεύνηση της φοβερής αυτής υπόθεσης και τη δίωξη όσων γνώριζαν για την άκρως επικίνδυνη κι εν τέλει φονική αποθήκευση σχεδόν 3.000 τόνων νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της πρωτεύουσας και δεν έκαναν το παραμικρό για να προστατεύσουν τους πολίτες.
Είναι άλλη μια αλληλένδετη έκφανση της διαχρονικής, βαθύτατης σαπίλας της εγχώριας πολιτικής ελίτ που έχει χαντακώσει το κράτος του Λιβάνου, βυθίζοντάς το σε μια ατέρμονη πολιτικο-οικονομική κρίση, η οποία έχει πυροδοτήσει πια εκτός των άλλων τεράστιες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και βασικές υπηρεσίες, όπως στην ηλεκτροδότηση, που κάνουν ακόμα πιο μαρτυρική την καθημερινότητα για τη φτωχοποιημένη πλειονότητα του λιβανέζικου λαού με κίνδυνο να οδηγήσουν σε κοινωνική πλέον έκρηξη.

Ο Μπιτάρ -τον οποίο στηρίζουν ένθερμα επιζώντες και συγγενείς των νεκρών της τραγωδίας- πάγωσε αναγκαστικά την έρευνα έως ότου δικαστήριο αποφασίσει αν θα τον αποπέμψει από επικεφαλής της, κατόπιν προσφυγής για την απομάκρυνσή του που κατέθεσαν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου, Νοχάντ Μασνούκ, κι ο πρώην υπουργός Δημοσίων Εργων, Γιούσεφ Φινιάνος, -δύο από ένα πλήθος τόσο κυβερνητικών αξιωματούχων, ανάμεσά τους κι ο πρώην πρωθυπουργός Χάσαν Ντιάμπ, όσο και κορυφαίων στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια.

Πολλοί αρνήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστή για ανάκριση. Δημοσιογραφικές έρευνες και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αποκαλύψει ότι είχαν ενημερωθεί προ πολλού για την ύπαρξη του νιτρικού αμμωνίου και αδράνησαν επιδεικτικά. Ο δικαστής είχε αξιώσει τον Ιούλιο την άρση βουλευτικής ασυλίας του Μασνούκ και άλλων πρώην υπουργών, ώστε να μπορέσει να τους ανακρίνει.

Το κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα, με ανώτατους αξιωματούχους -της πανίσχυρης Χεζμπολάχ συμπεριλαμβανομένων- να τον κατηγορούν για πολιτική μεροληψία. Ο… ενοχλητικός Μπιτάρ εμφανίστηκε όμως αποφασισμένος να συνεχίσει την αποστολή που ανέλαβε, δίχως να υποκύπτει στις πιέσεις κι από άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Τον Αύγουστο ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, διαμήνυσε χωρίς περιστροφές σε τηλεοπτική του ομιλία: «Αυτή είναι μια πολιτικοποιημένη έρευνα. [Ο Μπιτάρ] πρέπει να κάνει τη δουλειά του καθαρά, διαφορετικά το δικαστικό σύστημα πρέπει να βρει κάποιον άλλον να την κάνει».

«Εχουμε συναντήσει τον δικαστή αρκετές φορές. Είναι πολύ αφοσιωμένος και έχει υποσχεθεί να κάνει τα πάντα μέσα στο πλαίσιο του νόμου για να εξακριβώσει τι συνέβη» δήλωνε σε εκτενές ρεπορτάζ τού «France 24» λίγες μέρες πριν από την αναστολή της έρευνας η Αντονέλα Χίτι, αδερφή θύματος. «Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη σ’ εκείνον και στο ιδανικό της Δικαιοσύνης που ενσαρκώνει, ειδικά επειδή -σε μια χώρα τόσο διεφθαρμένη όσο ο Λίβανος- ορισμένοι δικαστές βρίσκονται στο τσεπάκι των πολιτικών κομμάτων και δεν μοιράζονται τις αρχές του Μπιτάρ για ακεραιότητα και αμεροληψία».

Μετά τις άκαρπες πιέσεις ήρθαν κι οι ευθείες απειλές εναντίον του, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος με επιστολή του στις 23 Σεπτεμβρίου προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, Γασάν Ουεϊντάτ (που φέρεται επίσης να είχε δεχτεί απειλές τον Μάιο). Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ, ο Ουαφίκ Σάφα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, έστειλε στον Μπιτάρ μέσω τρίτου το εξής απειλητικό μήνυμα. «Αρκετά σε ανεχτήκαμε. Θα πάμε μέχρι τέλους το νομικό μονοπάτι κι αν αυτό δεν λειτουργήσει, θα σε απομακρύνουμε διά της βίας».

«Η έρευνα του δικαστή Μπιτάρ φαίνεται ότι προκάλεσε πανικό σε κάποιους ανθρώπους» εκτιμά η Αντονέλα Χίτι. «Οι απειλές εναντίον του καθιστούν ξεκάθαρο πως κάνει καλή δουλειά κι η έρευνά του στοχεύει στη σωστή κατεύθυνση - συγκεκριμένα σε ανθρώπους που φοβούνται τόσο πολύ, ώστε να είναι έτοιμοι να κάνουν οτιδήποτε για να τον απομακρύνουν από τη θέση του». Είναι άλλωστε η δεύτερη φορά που η καυτή έρευνα αναστέλλεται, αφού ο πρώτος επικεφαλής της Φάντι Σαουάν αποπέμφθηκε τον Φεβρουάριο έπειτα από ανάλογη νομική προσφυγή σε βάρος του που είχαν καταθέσει τότε πρώην υπουργοί, τους οποίους επίσης είχε καλέσει σε ανάκριση.

Το νέο πάγωμα της έρευνας προκάλεσε κατακραυγή εντός κι εκτός Λιβάνου, με οικογένειες θυμάτων να διαδηλώνουν υπέρ του Μπιτάρ την Τετάρτη στη Βηρυτό κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Δεν θα ξεχάσουμε» και «Δεν θα αφήσουμε τους δολοφόνους να τορπιλίσουν την έρευνα». «Αν συμβαίνει αυτό με κάθε δικαστή, ποιος θα μπορέσει να λογοδοτήσει σε αυτή τη χώρα; Πώς θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε τα δικαιώματά μας ως πολίτες;» αναρωτιόταν εύλογα, μιλώντας στο Associated Press, η Βίκυ Ατάλα, η κόρη της οποίας σκοτώθηκε στην έκρηξη.

«Είμαστε ο στρατός σου. Είμαστε μαζί σου και φυλάμε τα νώτα σου» διαμήνυσε στον δικαστή ένας άλλος διαδηλωτής, επίσης συγγενής θύματος. «Αν απομακρυνθεί ο Μπιτάρ, θα κάψουμε τη χώρα και θα στραφούμε στη βία» προειδοποιούσε εξοργισμένος μέσω του AFP ο Ιμπραήμ Χοτέιτ, που έχασε τον αδερφό του.

Οι λιβανέζικες αρχές έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για την έκρηξη. Ανάμικτα δε ήταν τα μηνύματα του νεοδιορισμένου πρωθυπουργού του Λιβάνου και δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα Νατζίμπ Μικάτι. Δήλωσε μεν πως ελπίζει το δικαστήριο να επιτρέψει στον Μπιτάρ να συνεχίσει την έρευνα, αφού ο Λίβανος «δεν μπορεί να διαχειριστεί την απομάκρυνση ακόμα ενός δικαστή».

Παράλληλα όμως καταφέρθηκε κι αυτός εναντίον του, εγκαλώντας τον πως «παραβιάζει το Σύνταγμα» με τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να ασκήσει διώξεις σε βάρος κορυφαίων αξιωματούχων. Κάτι που υποδηλώνει ότι, αν μη τι άλλο, θα υπάρξει απόπειρα να μπουν και επίσημα περιορισμοί στην έρευνα, εμποδίζοντας το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο.
ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου