ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Το κείμενο αυτό, που αποσπάσματα αναδημοσιεύουμε, αναδεικνύει κρίσιμες πολιτικές και στρατιωτικές πτυχές της πολεμικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ υποστηρίζει ότι οι αμερικανικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, οι πολεμικές συμφωνίες μεταξύ του Ελληνικού κράτους των ΗΠΑ και της Γαλλίας συνδέονται, αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν ένα κοινό πλαίσιο για την εξυπηρέτηση αστικών και ιμπεριαλιστικών στρατηγικών συμφερόντων.
Είναι χαρακτηριστικό το πως το ελληνικό κράτος αναβαθμίζεται πλέον ως ιμπεριαλιστική περιφερειακή δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει τους όρους για την εφαρμογή του επιθετικού Ενιαίου Πολεμικού Δόγματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Στο άρθρο τονίζεται ότι οι εξοπλισμοί θα προκαλέσουν έξαρση του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού που με την σειρά του ωθεί σε νέες αγορές όπλων. Διαβάζουμε:
Φρεγάτες, κορβέτες & μαχητικά στην Ελλάδα /Τι «κερδίζει» η Κύπρος
Tου Γιώργου Μιχαηλίδη
Ανάλυση για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας/ Επισημάνσεις Α. Πενταρά
Η Ελλάδα υπέγραψε με τη Γαλλία συμφωνία στρατηγικής σημασίας την προηγούμενη εβδομάδα που δημιουργεί ένα αμυντικό δόγμα Ελλάδος - Γαλλίας (η δεύτερη φορά μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο).
Η συμφωνία αυτή ποια επίδραση έχει στην Κύπρο;
O Αντιστράτηγος εν Αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς μιλώντας στην Offsite εξήγησε ότι η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας αποτελεί μια στρατηγική συμφωνία αμυντικής φύσεως με ρήτρα αμοιβαίας αρωγής. Όπως είπε σε περίπτωση κρίσης ή εισβολής ξένης χώρας η Γαλλία θα παρέμβει για να υπερασπιστεί την Ελλάδα και το αντίθετο.
Σύμφωνα με τον κ. Πενταρά, με τη συμφωνία η Γαλλία ενίσχυσε την Ελλάδα με τα εξής:
Tρεις +1 φρεγάτες Belharra
Tρεις +1 κορβέτες Gowind 2500
18 αεροπλάνα Rafale
Μέσω των φρεγατών Belharra το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να αποκτήσει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στη σύμβαση, η πρώτη φρεγάτα FDI HN θα παραδοθεί το 2025.
Οι Belharra είναι το αποτέλεσμα των καλύτερων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group, ενώ οι πύραυλοι Aster επί του σκάφους μπορούν να εμπλέξουν στόχους πολύ γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση, σε μεγάλη απόσταση. Θα διαθέτουν ειδικό χώρο, προσφέροντας μόνιμη οπτοηλεκτρονική όψη 360 μοιρών, ημέρα και νύχτα, επιτρέποντάς τις να αντιμετωπίσουν κοντινές απειλές
Οι γαλλικές κορβέτες Gowind 2500 θα είναι εξοπλισμένες με αντιαεροπορικούς πυραύλους MICA, καθώς και με πυραύλους επιφανείας EXOCET, που είναι όπλα αντίστοιχα με εκείνα των φρεγατών Belharra.
Τα πλοία αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πανίσχυρα και κατάλληλα για το κλειστό περιβάλλον του Αιγαίου.
Ο Πενταράς τόνισε ότι μέσω αυτής της ενίσχυσης αποκτά άνοιγμα περιοχής 150 χιλιομέτρων στον αέρα και 250 χιλιομέτρων στη θάλασσα.
Tι θα κερδίσει η Κυπριακή Δημοκρατία
Ο Αντιστράτηγος εν Αποστρατεία Α. Πενταράς κληθείς να σχολιάσει τι θα κερδίσει η Κύπρος από τη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας τόνισε:
«Όπως προείπα η Κύπρος δεν κερδίζει άμεσα, αλλά έμμεσα. Δηλαδή, η ισχύ των φρεγατών, αλλά και των τριών κορβετών προσδίδουν ένα είδος ασφάλειας και στην Κύπρο με δεδομένο ότι μπορούν να διασφαλίσουν την αντιαεροπορική προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιτήρηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Κύπρο.
Πρέπει να έχουμε άμεσα αμυντικές συμφωνίες
Ο Πενταράς χαρακτήρισε σημαντική τη στρατιωτική διπλωματία της Κυπριακής Δημοκρατίας με Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, τόνισε ότι πρόκειται καθαρά για στρατιωτικές και όχι αμυντικές συμφωνίες. Οι στρατιωτικές συμφωνίες προσφέρουν συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή πληροφοριών, όχι επιχειρησιακή βοήθεια.
Θέλουμε σοβαρούς εξοπλισμούς
Ταυτοχρόνως, ο Πενταράς τόνισε την ανάγκη η Κύπρος να αποκτήσει σοβαρά εξοπλιστικά προγράμματα, αφού είμαστε νησί και δεν διαθέτουμε ενισχυμένο πολεμικό ναυτικό.
*Τι σημαίνει η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας*
Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).
Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου