Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Στη Σαουδική Αραβία ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ενεργειακή, οικονομική και πολεμική ατζέντα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Την Σαουδική Αραβία επισκέπτεται  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα και αύριο Τρίτη, μια περίοδο που οι δολοφόνοι σκοταδιστές βυθίζουν στο αίμα τον λαό της Υεμένης και επιδιώκουν ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση του παρεμβατικού τους ρόλου σε Αφρική-Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. 
Σήμερα, ο Κ.Μητσοτάκης θα μιλήσει στο «Middle East Green Summit», ένα Φόρουμ – πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση εκπομπών ρύπων και την εξισορρόπηση του αποτυπώματος των ορυκτών καυσίμων, μέσω της χρήσης τεχνολογίας “καθαρής” ενέργειας, για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαχείριση υδάτων, μεγάλης έκτασης δενδροφύτευση κ.ά. Στο συγκεκριμένο φόρουμ είναι, άλλωστε προγραμματισμένο να μιλήσουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, John Kerry.
Αύριο, Τρίτη, 26 Οκτωβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohamed Bin Salman.
Υπάρχει όμως και έντονο οικονομικό ενδιαφέρον καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει ακόμη συναντήσεις με επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται ήδη, είτε ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, ενώ πρόκειται να συμμετάσχει στο Φόρουμ Future Investment Initiative, που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου.
 Επισημαίνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμβάλλει στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μίας συστοιχίας Patriot, κατόπιν της συμφωνίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών και ‘Άμυνας της Ελλάδας στο Ριάντ τον περασμένο Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου