Ο Τομά Σανκαρά υπήρξε ο ηγέτης του λαϊκού επαναστατικού κινήματος στην Μπουρκίνα Φάσο της Αφρικής. Τη χώρα του κυβερνούσαν για πολλά χρόνια οι Γάλλοι αποικιοκράτες και έπειτα τα ντόπια τσιράκια τους. Ο μέσος όρος ζωής για τους κατοίκους της μικρής αυτής αφρικανικής χώρας ήταν τα 40 έτη. Ο Σανκαρά αν και είχε πολεμήσει ηρωικά ως αξιωματικός σε πολέμους με γειτονικά κράτη, αργότερα ανέπτυξε παναφρικανικές, αριστερές ιδέες και προέβη σε αυτοκριτική χαρακτηρίζοντας αυτούς τους πολέμους άχρηστους και δίχως νόημα.
Το κίνημα προοδευτικών αξιωματικών με αρχηγό τον μαρξιστή και παναφρικανιστή Σανκαρά κατέκτησε την εξουσία το 1983 ανατρέποντας τη νεοαποκιοκρατική κυβέρνηση. Στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του προχώρησε σε μία σειρά κρίσιμες τομές στη ζωή της χώρας, όπως το διαμοιρασμό της αγροτικής γης, τις εκστρατείες μόρφωσης του πληθυσμού κ.α.
Όμως, ο Σανκαρά ως άτομο και το κίνημα που εκπροσωπούσε ξεχώρισαν και για έναν ακόμη λόγο. Την ιδιαίτερη έμφαση που έδιναν στη γυναικεία απελευθέρωση. Έως τότε οι γυναίκες της χώρας υποβάλλονταν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων (μια πρακτική που συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα σε διάφορα μέρη της Αφρικής), δεν σπούδαζαν και δεν εργάζονταν. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έγιναν τεράστια βήματα σε όλους αυτούς τους τομείς, με τον ίδιο τον Σανκαρά να προτρέπει τους άντρες να αναλάβουν τις δουλειές του σπιτιού για να κατανοήσουν τη γυναικεία θέση.
Δυστυχώς, ο Τομά Σανκαρά, πέφτοντας θύμα δολοπλοκίας (κατά πάσα πιθανότητα με την υπόγεια συμμετοχή της Γαλλίας) δολοφονήθηκε τέτοια μέρα το 1987, σε ηλικία 38 ετών και έχοντας παραμείνει στην ηγεσία της χώρας του για λιγότερο από τρία χρόνια. Η Μπουρκίνα Φάσο ακολούθησε άλλο δρόμο από αυτόν που ονειρευόταν ο ίδιος για τη χώρα του.
Για τις φωτεινές ιδέες του, τη γενναιότητά του και το ήθος του έλαβε μετά θάνατον το προσωνύμιο "ο Τσε Γκεβάρα της αφρικανικής ηπείρου".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου