Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

ΗΠΑ και Κίνα προτάσσουν την αναβάθμιση των συμμαχιών τους

Την προτεραιότητα που οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δίνουν στο τετραμερές σχήμα Quad (με Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία) σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε συνομιλία με τον νέο Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα, τον οποίο εξέλεξε η Βουλή της χώρας του στις αρχές της βδομάδας, μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Μπάιντεν τόνισε την προσδοκία να ενισχυθεί το Quad, «δεδομένου του κρίσιμου ρόλου» που διαδραματίζουν ΗΠΑ – Ιαπωνία με «ένα κοινό όραμα για έναν Ινδο-Ειρηνικό ελεύθερο και ανοιχτό» (ορολογία που επαναλαμβάνεται απέναντι στις βλέψεις της Κίνας).

Από τη μεριά του, ο Κισίντα είπε ότι έλαβε «σθεναρό» μήνυμα για τη «δέσμευση των ΗΠΑ» να συμβάλουν στην «υπεράσπιση» των νησιών Σενκάκου (Ντιαογιού στα Κινεζικά), για τα οποία η Ιαπωνία διαφιλονικεί με την Κίνα στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «συνεργαστούμε στενά σε ζητήματα που αφορούν στην Κίνα και στη Βόρεια Κορέα», όπως και σε ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, από την πανδημία και την κλιματική αλλαγή μέχρι τη «μη εξάπλωση των πυρηνικών».

Με τον Κισίντα συνομίλησε και ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ. Αφού τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα, έσπευσε να σημειώσει ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωρών εξυπηρετούν βασικά συμφέροντα και των δύο, συμβάλλοντας στη σταθερότητα της περιοχής. Πρόσθεσε δε ότι η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα συμβάλει στην οικοδόμηση της διμερούς σχέσης «με βάση τις απαιτήσεις της νέας εποχής».

Οι διπλωματικές αυτές επαφές «τρέχουν» ενώ παραμένει η ένταση σε μια σειρά από πεδία στην περιφέρεια, όπως τα Στενά της Ταϊβάν, ο πρωθυπουργός της οποίας, Σου Τσενγκ Τσανγκ, δήλωσε πως η χώρα του χρειάζεται να είναι σε επιφυλακή για τις «υπερβολικά αυξημένες» στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας. Με φόντο τις 148 υπερπτήσεις κινεζικών μαχητικών στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν μόνο το τελευταίο τετραήμερο, ο Σου είπε ότι «η Κίνα ξεπερνάει όλο και περισσότερο τα όρια» και πρόσθεσε ότι η Ταϊπέι χρειάζεται «να ενδυναμώσει τον εαυτό της».

Στο μεταξύ, το μαλαισιανό ΥΠΕΞ κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας στην Κουάλα Λουμπούρ, Ουγιάνγκ Γιουτζίνγκ, επιδίδοντάς του διαμαρτυρία για την εμφάνιση κινεζικών πολεμικών πλοίων στη ΑΟΖ της χώρας. Η Κουάλα Λουμπούρ ανέφερε ότι στα σκάφη περιλαμβανόταν και ένα πλοίο θαλάσσιας χαρτογράφησης.

alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου