Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ίδρυση στρατιωτικής αποστολής «εκπαίδευσης» στην Ουκρανία


Φώτο Αρχείου / Ουκρανοί στρατιώτες με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Πηγή: www.unian.info
Την αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ (μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας την Τρίτη) ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Ουκρανία εξετάζουν την ίδρυση στρατιωτικής αποστολής «εκπαίδευσης» της ΕΕ στην Ουκρανία. Ενώ δεν αποκλείουν και περαιτέρω συμμετοχή Ουκρανών στρατιωτικών στις «ειρηνευτικές» αποστολές της ΕΕ.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε «ανησυχία» για «αυτή την πρωτοβουλία», η οποία «έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες του Μινσκ» για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία. Πρόσθεσε δε ότι «θα συμβάλει στη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας καθώς και στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς». Εξάλλου, «θα ενθαρρύνει το Κίεβο να συνεχίσει να υπονομεύει τις συμφωνίες του Μινσκ», τόνισε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, και κάλεσε την ΕΕ να εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στη Μόσχα, κάλεσε το Κίεβο να «λάβει υπόψη το σήμα των ΗΠΑ σχετικά με την επικαιρότητα των συμφωνιών του Μινσκ».

Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, ένα από τα βασικά αποτελέσματα των συνομιλιών για την Ανατολική Ουκρανία ήταν «η επανάληψη – από πλευράς ΗΠΑ – της επικαιρότητας των συμφωνιών του Μινσκ». Υπενθύμισε ότι τα τελευταία δυο χρόνια η ουκρανική κυβέρνηση αμφισβητεί ανοιχτά τις συμφωνίες αυτές.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μπουν και οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την Ανατολική Ουκρανία, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σημείωσε πως αν οι ΗΠΑ «θέλουν να κάνουν κάτι εποικοδομητικό, για να βοηθήσουν την Ουκρανία να βγει από το αδιέξοδο (…) μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή». Πάντως «παρατηρούμε το αντίστροφο, δηλαδή πως η Ουκρανία γεμίζει με όπλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου