Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Νορβηγία: Τι έχει γίνει γνωστό για το δράστη της επίθεσης με τόξο

via REUTERS/NTB
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στη Νορβηγία σε σειρά επιθέσεων άνδρα οπλισμένου με τόξο και βέλη.
Ο δράστης των επιθέσεων στην Κονγκσμπέργκ, στη νοτιοδυτική Νορβηγία, είναι Δανός, 37 ετών και μόνιμος κάτοικος της πόλης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία η οποία αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την πληροφορία αυτή «εξαιτίας των φημών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για ανθρώπους που δεν συνδέονται» με την επίθεση στη μικρή πόλη περίπου 28.000 κατοίκων, η οποία απέχει 68 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, το Όσλο.

Πάντως δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα άλλα στοιχεία της ταυτότητας του άνδρα.

Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για τα κίνητρα του δράστη ως αυτό το στάδιο, ωστόσο, η αστυνομία πιστεύει ότι ενήργησε μόνος του και θα ερευνήσει εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε εκπρόσωπος. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, δεν ενεχόταν παρά μόνο ένα πρόσωπο στις πράξεις αυτές», ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κονγκσμπέργκ. Ο άνδρας κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της γειτονικής πόλης Ντράμεν.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, ο φερόμενος ως δράστης είναι Νορβηγός που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και έχει ψυχιατρικό ιστορικό. Οι αρχές δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες αυτές.

«Ο ύποπτος δεν έχει ανακριθεί και είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε υποθέσεις για τα κίνητρά του», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ο Εϊβίντ Ος, τονίζοντας ότι οι ερευνητές διατηρούν «όλες τις πιθανότητες ανοικτές», .

Η επίθεση είναι η πιο πολύνεκρη που έχει υποστεί η Νορβηγία από τον Ιούλιο του 2011, όταν ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ δολοφόνησε 77 ανθρώπους σε δύο επιθέσεις στο Όσλο και στο μικρό νησάκι Ούτεγια. Τα περισσότερα θύματά του ήταν παιδιά στην εφηβεία.

Ο δράστης της υπόθεσης, ο οποίος ανακρίνεται ακόμη, «συνεργάζεται, δίνει λεπτομερή κατάθεση», είπε ο δικηγόρος Φρέντρικ Νόιμαν στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Κονγκσμπέργκ Εϊβίντ Ος, δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Ο ένας είναι αστυνομικός εκτός υπηρεσίας που βρισκόταν σε σούπερ μάρκετ, μια από τις αρκετές τοποθεσίες όπου έγιναν οι επιθέσεις του άνδρα με το τόξο.

Η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ δήλωσε ότι οι αναφορές για το περιστατικό ήταν «τρομακτικές». «Καταλαβαίνω ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται, αλλά είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αστυνομία έχει πλέον τον έλεγχο», είπε σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου