Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Σρέντερ: Κριτική σε Κίνα και ΗΠΑ για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου


Σταθμός μεταφοράς φυσικού αερίου του Nord Stream
Η μεγάλη άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου βγάζουν στην επιφάνεια και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς – τους οποίους πληρώνουν οι λαοί.
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκ. Σρέντερ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών αγωγών φυσικού αερίου «Nord Stream» και «Nord Stream 2», καθώς επίσης και της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας «Rosneft», θεωρεί αδικαιολόγητη την κριτική κατά της Ρωσίας για την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.

«Ο κύριος λόγος για την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου είναι η αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα. Αναμένω ότι η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου θα βελτιωθεί σταδιακά», γράφει σε άρθρο στην εφημερίδα «Handelsblatt».

«Η παρούσα κατάσταση καθιστά σαφές ότι η εμπορία φυσικού αερίου γίνεται όλο και πιο παγκόσμια. Η Ευρώπη βρίσκεται σε έντονο ανταγωνισμό με άλλες περιοχές του κόσμου, των οποίων η δίψα για Ενέργεια δεν σβήνει. Ακόμα κι αν θέλουμε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους για την προστασία του κλίματος, χρειαζόμαστε φυσικό αέριο για τη μεταβατική περίοδο – η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει τρεις δεκαετίες – ως ορυκτό καύσιμο που προστατεύει καλύτερα το κλίμα», συνεχίζει ο πρώην καγκελάριος.

Επικρίνει επίσης τον ρόλο των ΗΠΑ ως εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). «Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ ζητούν από την Ευρώπη να περιορίσει το εμπόριό της με την Κίνα, αλλά από την άλλη εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να πουλήσουν φυσικό αέριο όχι στην Ευρώπη, αλλά πιο κερδοφόρα, στην Κίνα».

Σύμφωνα με τον Σρέντερ, «οι ΗΠΑ έχουν τετραπλασιάσει τις παραδόσεις LNG στην Κίνα τους τελευταίους μήνες».

Εξάλλου, υπερασπίστηκε τον αγωγό «Nord Stream 2», σημειώνοντας πως «όπως κάθε άλλος πρόσθετος αγωγός, είναι κάτι καλό για την ευρωπαϊκή αγορά. Οσο περισσότερες πηγές εφοδιασμού και διαδρομές φυσικού αερίου υπάρχουν, τόσο καλύτερα είναι για την ΕΕ (…) τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές».
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου