Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Το Ισραήλ λέει ότι θα κρατήσει τα υψώματα Γκολάν ανεξάρτητα από την τύχη του Σύρου προέδρου Άσαντ

Το Ισραήλ θα κρατήσει τα Υψώματα Γκολάν, τα οποία κατέλαβε από τη Συρία στον πόλεμο του 1967, ακόμη κι αν αλλάξουν οι διεθνείς απόψεις για τη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.
Το 2019, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνθηκε από τις θέσεις των άλλων διεθνών δυνάμεων αναγνωρίζοντας την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψώματα Γκολάν, τα οποία προσάρτησε το 1981 σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Απευθυνόμενος σε μια διάσκεψη για το μέλλον του Γκολάν, ο Μπένετ είπε πως η διαμάχη στο εσωτερικό της Συρίας έπεισε “πολλούς στον κόσμο πως ίσως είναι προτιμότερο αυτή η όμορφη και στρατηγική περιοχή να βρίσκεται στα χέρια του Κράτους του Ισραήλ”. “Αλλά ακόμη και σε μια κατάσταση στην οποία –όπως μπορεί να συμβεί– ο κόσμος αλλάξει προσέγγιση για τη Συρία, ή σε σχέση με τον Άσαντ, αυτό δεν έχει σχέση με τα Υψώματα Γκολάν”, δήλωσε στο φόρουμ που διοργάνωσε η εφημερίδα Makor Rishon.

“Τα Υψώματα Γκολάν είναι Ισραήλ, τελεία.” Η παράταση της εικοσαετούς διακυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο δεν επηρέασε και πολύ το καθεστώς παρία με το οποίο τον αντιμετωπίζει η Δύση, όμως άλλοι ηγέτες στον αραβικό κόσμο συμβιβάζονται με το γεγονός ότι εξακολουθεί να διατηρεί έναν στέρεο έλεγχο στην εξουσία. Γεωπολιτικές σκέψεις που συμβάλλουν στους επανυπολογισμούς τους περιλαμβάνουν εκκλήσεις από τη Ρωσία, που υποστηρίζει τον Άσαντ, για την επανένταξη της Συρίας στους περιφερειακούς θεσμούς, μια ‘μη επεμβατική’ περιφερειακή προσέγγιση της Ουάσινγκτον και ελπίδες των Αράβων για την αντιμετώπιση της ιρανικής και τουρκικής επιρροής στη Δαμασκό. Αν και δεν αλλάζει πολιτική, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι επιφυλακτική για το θέμα του Γκολάν, χαρακτηρίζοντας την κυριαρχία του Ισραήλ με όρους ντε φάκτο μάλλον παρά ντε γιούρε. Ερωτηθείς σε μια συνέντευξη τον Φεβρουάριο αν η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να θεωρεί τα Υψώματα Γκολάν τμήμα του Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έδωσε σήμα μιας ανοικτής στάσης σε μια ενδεχόμενη αναθεώρηση πολιτικής για μια περιοχή την οποία οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι βρίσκεται υπό κατοχή. “Όσο ο Άσαντ βρίσκεται στην εξουσία στη Συρία, όσο το Ιράν είναι παρόν στη Συρία, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν… ο έλεγχος του Γκολάν σε αυτή την κατάσταση, νομίζω, παραμένει πραγματικής σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ”, δήλωσε στο CNN. “Τα νομικά θέματα είναι κάτι άλλο. Και, με την πάροδο του χρόνου, αν η κατάσταση αλλάξει στη Συρία, είναι κάτι που θα βλέπαμε”. Στην ομιλία του ο Μπένετ δεσμεύθηκε να διπλασιάσει τον ισραηλινό πληθυσμό του Γκολάν, που είναι τώρα περίπου ίσος με αυτόν της κοινότητας των Αράβων Δρούζων οι οποίοi συνήθως δηλώνουν πίστη στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου