Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι οι φόβοι του σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη κρούσης στην Ουκρανία επαληθεύονται και ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε τη χρήση από τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ενός τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2 για να πλήξουν μια θέση στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από αυτονομιστές οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
«Έχουμε, πράγματι, ιδιαίτερες και καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά στην δεδομένη περίπτωση, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας για το ότι ο εξοπλισμός με παρόμοια είδη όπλων του ουκρανικού στρατού, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην γραμμή επαφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχολιάζοντας την χρησιμοποίηση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές άριχσαν να πολεμούν τα κυβερνητικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας από το 2014, αμέσως μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία. Το Κίεβο λέει ότι τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα κατά την διάρκεια της διένεξης αυτής.
Η Ουκρανία έχει αγοράσει εξελιγμένα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να ενισχύσει τον στρατό της και έχει συνάψει συμφωνία με την Άγκυρα για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής και συντήρησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο.
Το ζήτημα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ένα από τα πολλά που επιβαρύνουν τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, παρόλο που οι δύο χώρες έχουν στενούς δεσμούς σε άλλους τομείς.
«Βλέπουμε ότι μόλις τέτοια όπλα πέφτουν στα χέρια των στρατιωτικών, μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν σε αυτή την περιοχή της (ανατολικής -σ.σ.) Ουκρανίας και αυτό οδηγεί μόνο στην αποσταθεροποίηση» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν συμβάλλει στην επίλυση του εσωτερικού ουκρανικού προβλήματος».
Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει χθες Τρίτη, ότι χρησιμοποιήσε το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar, για να αναγκάσει τους φιλορώσους αυτονομιστές να σταματήσουν τα πυρά. Ανέφερε επίσης ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε καταστρέψει μια μονάδα πυροβολικού που ανήκε στους φιλορώσους αυτονομιστές χρησιμοποιώντας μια κατευθυνόμενη βόμβα, όπως και ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν είχε περάσει τη γραμμή επαφής μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος σήμερα στο γεγονός αυτό, δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους του Ντονμπάς (στην ανατολική Ουκρανία) και επαληθεύει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar.
Η Ουκρανία λαμβάνει στρατιωτική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επικρίνει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Η Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει την Ουκρανία και τη Ρωσία κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, έχει ωστόσο σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου