Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Γαλλία εναντίον Wagner: «Οι μισθοφόροι της Ρωσίας αρπάζουν την εξουσία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τους Γάλλους»


ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Φυσικά πίσω από την Υποκρισία των Γάλλων που αγωνιούν για τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα κρύβεται ένα ακόμη πόλεμος δια αντιπροσώπων, ένας ακόμη Υβριδικός πόλεμος, αυτή τη φορά με την ίδια την Ρωσία του Πούτιν.
Πρόσφατα περιγράψαμε την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δίνοντας έμφαση στην αντίθεση Γαλλίας-Ρωσίας.
http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/09/wagner.html#more

Στην πολεμική συμφωνία Μακρόν-Μητσοτάκη υπάρχει σαφή δέσμευση για αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Αφρική!
http://diktiospartakos.blogspot.com/2021/09/blog-post_712.html

Γαλλία εναντίον Wagner: «Οι μισθοφόροι της Ρωσίας αρπάζουν την εξουσία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τους Γάλλους»
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν, κατηγόρησε χθες Κυριακή το βράδυ τους μισθοφόρους του ρωσικού ιδιωτικού ομίλου Wagner πως «υφαρπάζουν» την εξουσία του κράτους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, «κατάσχοντας» φορολογικά έσοδα.
«Όταν διεισδύουν σε μια χώρα, πολλαπλασιάζουν τις παραβιάσεις, τους εκβιασμούς, τις αρπαγές κι ορισμένες φορές υφαρπάζουν την κρατική εξουσία», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου France 5.
«Το πιο θεαματικό παράδειγμα είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπου τελικά, για να μπορέσουν να πληρωθούν, κατάσχουν φορολογικά έσοδα», πρόσθεσε.
Η Γαλλία, που έχει εμπλακεί στρατιωτικά στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Μαλί, εναντιώνεται στην ενδεχόμενη ανάπτυξη του ομίλου Wagner στη χώρα αυτή για την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων και για να εγγυάται την ασφάλεια των ηγετών της.
Έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τη μεταβατική κυβέρνηση στην Μπαμακό ότι η παρουσία της Wagner θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη δική της στρατιωτική δέσμευση στο Μαλί.
«Αυτή δεν είναι επιλογή για μας. Είναι κάτι εντελώς ασύμβατο με το πώς αντιλαμβανόμαστε τον αντιτρομοκρατικό αγώνα στο Μαλί», επανέλαβε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Ο όμιλος Wagner υπάρχουν υποψίες, ειδικά στο Παρίσι, πως δρα για λογαριασμό του Κρεμλίνου όπου η Μόσχα δεν θέλει να εμφανίζεται επίσημα πως εμπλέκεται.
«Η Wagner είναι καταρχήν εταιρεία Ρώσων μισθοφόρων που πολεμά ως πληρεξούσιος της Ρωσίας, ακόμη κι αν Ρωσία το αρνείται (…). Κανένας δεν απατάται» από τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου για το αντίθετο, επέμεινε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας αφηγήθηκε ότι διαμαρτυρήθηκε στον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
«Του τα είπα. Είπε ‘δεν είμαστε εμείς’. Του είπα ‘ναι, εσείς είστε’. Κρύβονται πίσω από το γεγονός πως το ένα ή το άλλο κράτος έχει δικαίωμα να συνάπτει συμβάσεις με την τάδε ή τη δείνα εταιρεία. Αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Λεντριάν.
«Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για μαχητές, για ανθρώπους που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδια την εθνική κυριαρχία κρατών», συμπλήρωσε.
Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου