Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Η Ευρώπη των Υψηλών Αξιών και των Δικαιωμάτων! Στους 10 οι πρόσφυγες που πέθαναν στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Πολωνοί αστυνομικοί μπροστά από τους μετανάστες τον Αύγουστο / AP/Mateusz Wodzinski
Στους 10 οι πρόσφυγες που πέθαναν στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας
efsyn.gr
Ακόμα ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, μετέδωσαν χθες πολωνικά μέσα, με αποτέλεσμα να ανέρχονται πλέον σε δέκα οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν τη ζωή του προσπαθώντας να περάσουν από το ένα κράτος στο άλλο.

Η λευκορωσική συνοριοφυλακή ανέφερε τι ο άνδρας πέθανε στην πολωνική πλευρά των συνόρων αλλά και ότι οι πολωνικές αρχές ανάγκασαν άλλους μετανάστες να μεταφέρουν το πτώμα στη λευκορωσική επικράτεια.

Εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την Gazeta Wyborcza, ότι «εάν είχε τέτοιο περιστατικό στην πολωνική πλευρά, οι υπηρεσίες της συνοριοφυλακής θα είχαν ενημερωθεί». Κατά την ίδια εφημερίδα, οι επτά από τους δέκα θανόντες βρέθηκαν στην πολωνική επικράτεια.

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πέρασαν ή προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να περάσουν τα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Λετονία.

Μετανάστες έχουν αφηγηθεί ότι λευκορωσικές δυνάμεις τους υποχρεώνουν να περάσουν τα σύνορα και εάν εντοπιστούν επαναπροωθούνται από πολωνούς συνοριοφύλακες, με συνέπεια να παγιδεύονται στην περιοχή της μεθορίου, όπου οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ολοένα πιο δύσκολες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκάσενκο, ότι προκαλεί εσκεμμένα αυτή την αύξηση της μεταναστευτικής ροής, σε αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του εξαιτίας της καταστολής της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αρχές της Πολωνίας συνεχίζουν να απαγορεύουν την πρόσβαση μη κυβερνητικής οργάνωσης περίθαλψης και βοήθειας προκειμένου να βοηθήσει μετανάστες και πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. με τη Λευκορωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου