Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από νάρκες για το 2020 καταγράφηκε στη Συρία


Φωτογραφία ΑρχείουAP Photo
Η Συρία κατέγραψε για το 2020 τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από νάρκες παγκοσμίως για πρώτη φορά, ξεπερνώντας το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τη σημερινή (10/11) ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ναρκών, ενός συνασπισμού μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Είναι η πρώτη φορά από τότε που το Παρατηρητήριο Ναρκών διατηρεί αρχεία (1999), που ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από νάρκες καταγράφηκε στη Συρία -2.729 νεκροί και τραυματίες- εντός του 2020.

Η Σύμβαση για την Απαγόρευση Χρήσης Ναρκών που έχει υπογραφεί από 164 χώρες απαγορεύει τη χρήση χερσαίων ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών κατά τρίτων. ωστόσο, η Συρία δεν την έχει υπογράψει.

Μέχρι πέρυσι το Αφγανιστάν και η Κολομβία, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, βρίσκονταν στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης με τα περισσότερα θύματα.

Για το 2020, θύματα από νάρκες καταγράφηκαν σε 54 χώρες και εδάφη, ανάμεσά τους και 38 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση.

Στην έκθεσή του το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι η Συρία «δεν κατέγραψε ή επιβεβαίωσε στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου τη χρήση ναρκών εις βάρος ανθρώπων από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ή τις ρωσικές δυνάμεις που συμμετείχαν στις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία».

«Μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις στη Συρία πιθανόν συνέχισαν να χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες χερσαίες νάρκες, όμως η περιορισμένη πρόσβαση των κρατικών στρατιωτικών μονάδων στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των οργανώσεων αυτών κατέστησε δύσκολη την επιβεβαίωση της χρήσης ναρκών», εξηγεί η έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι και για έκτη συνεχή χρονιά παρατηρήθηκε παγκοσμίως ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός θυμάτων ναρκών, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 7.073 θύματα ναρκών/ υπολειμμάτων εκρηκτικών πολέμου καταγράφηκαν το 2020, έναντι 5.853 το 2019 και 3.456 το 2013 -ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Από αυτά, 2.492 σκοτώθηκαν και 4.561 τραυματίστηκαν, με τους αμάχους να αποτελούν την πλειονότητα των θυμάτων.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου