Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Αναζωπυρώνεται η ένταση στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν


Αρμένιοι στρατιώτες (Φωτογραφία Αρχείου)AP Photo/Sergei Grits
Αναζωπυρώνεται η ένταση στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
efsyn.gr
Δεκάδες Αρμένιοι στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί ή εξαφανιστεί μετά τις τελευταίες συγκρούσεις στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι στο Ερεβάν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι επτά στρατιώτες του σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν σε νέες μάχες που ξέσπασαν χθες στα σύνορα με την Αρμενία.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, 13 Αρμένιοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, άλλοι 24 Αρμένιοι στρατιώτες έχουν χαθεί και η τύχη τους παραμένει άγνωστη κι ένας σκοτώθηκε στις μάχες, οι οποίες σύμφωνα με το Ερεβάν είχαν σταματήσει μετά τις συνομιλίες με τη Μόσχα.

Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την έναρξη των τελευταίων συγκρούσεων, εν μέσω έντασης ανάμεσα στα δύο πρώην σοβιετικά έθνη που σιγοβράζει μετά τον πόλεμο των έξι εβδομάδων πέρυσι για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι οι δυνάμεις του απέτρεψαν «ευρείας κλίμακας προκλήσεις» από τις αρμενικές δυνάμεις στις περιοχές Καλμπακάρ και Λατσίν που συνορεύουν με την Αρμενία.

Με τη σειρά του, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε τους στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν ότι πυροβόλησαν τις θέσεις του κατά μήκος των συνόρων, χρησιμοποιώντας πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα και όπλα.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, οι εχθροπραξίες στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είχαν σταματήσει μετά την επίτευξη εκεχειρίας με τη μεσολάβηση της Μόσχας. Η Αρμενία επιβεβαίωσε αυτή την αναφορά.

Η κατάσταση κατά μήκος των συνόρων είναι τεταμένη από τότε που τα δύο έθνη ενεπλάκησαν πέρυσι επί 44 ημέρες σε μάχες για τη διεκδίκηση του θύλακα του Νοτίου Καυκάσου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6.500 άνθρωποι και έληξαν με μια κατάπαυση του πυρός που έδωσε στον Αζερμπαϊτζάν τον έλεγχο σε τμήματα της περιοχής, καθώς και σε γειτονικά εδάφη που κατείχαν οι Αρμένιοι.

Η αποσχισθείσα περιοχή είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά βρισκόταν υπό τον έλεγχο εθνοτικών αρμενικών δυνάμεων που υποστηρίζονταν από το Ερεβάν, από το τέλος ενός αυτονομιστικού πολέμου το 1994.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «ανησυχεί» από τις αναφορές για τις μάχες. Σε σημερινό του tweet, κάλεσε τις δύο πλευρές να δεσμευτούν «άμεσα και εποικοδομητικά για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των συνόρων».

Ανάλογες προτροπές για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε χθες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζητώντας «επείγουσα αποκλιμάκωση και [μια] πλήρη κατάπαυση του πυρός», ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή ως «προκλητική».

«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεπεραστούν οι εντάσεις για έναν ευημερούν και σταθερό Νότιο Καύκασο», έγραψε ακόμη ο Σαρλ Μισέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου