«Σε αναβρασμό» βρίσκονται αρκετοί βουλευτές στη Λιβύη, οι οποίοι ζήτησαν χθες μια επείγουσα συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της χώρας, προκειμένου να «σωθεί η εκλογική διαδικασία και για να διορθωθούν οι υπάρχουσες αποκλίσεις από την εφαρμογή των εκλογικών νόμων», την ίδια μέρα μάλιστα που έγινε γνωστό ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Λιβύη παραιτήθηκε από την θέση του.
Δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο που να συνδέει τα δύο γεγονόττα, ωστόσο η χρονική συγκυρία αξίζει προσοχής, καθώς σε ένα μήνα ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στη Λιβύη και ήδη εμφανίζονται διάφορα «προβλήματα» ως προς την ομαλή διεξαγωγή τους. Εν προκειμένω, οι βουλετές εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνουν την «ύπαρξη επικίνδυνων παραβάσεων από ορισμένα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου».
Επιπρόσθετα, περιέγραψαν αυτές τις παραβάσεις ως «ανατροπή του νόμου για τις προεδρικές εκλογές» και τονίζουν ότι «υπήρχε σημαντική απόκλιση στο έργο της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (HNEC) αναφορικά με όσα προβλέπουν οι εκλογικοί νόμοι που εγκρίθηκαν από το λιβυκό κοινοβούλιο». Με άλλα λόγια, βάζουν στο «στόχαστρο» την αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα του Πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά για την προεδρία.
Πού όμως βασίζουν τους ισχυρισμούς τους ;
Το άρθρο 12 του νόμου για τις προεδρικές εκλογές ορίζει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να παραιτηθούν από τις θέσεις τους τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία των εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) Ντμπεϊμπά υπέβαλε τα έγγραφα υποψηφιότητάς του στα κεντρικά γραφεία της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής στην Τρίπολη. Αυτή η απόφαση έχει πυροδοτήσει διαμάχες, καθώς ο πρωθυπουργός συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του επί του παρόντος.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εκλογικοί νόμοι που είχαν προβλέψει τέτοιες κινήσεις. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης στη Γενεύη, η Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) κάλεσε τα μέλη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας να μην είναι υποψήφιοι για τις εκλογές του Δεκεμβρίου και μάλιστα ο ίδιος ο Ντμπεϊμπά, στις 4 Φεβρουαρίου 2021, είχε δεσμευτεί να μην είναι υποψήφιος για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.
Η κίνηση του Πρωθυπουργού να θέσει υποψηφιότητα αντιβαίνει ξεκάθαρα τους υφιστάμενους εκλογικούς νόμους και τις συμφωνίες ισχυρίζονται οι Λίβυοι βουλευτές.
Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters
onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου