Τι συμβαίνει με την τουρκική οικονομία και την κατρακύλα της λίρας:«Τώρα έρχεται η ώρα της αλήθειας»
Φανή Χαρίση
Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στα «κόκκινα» και σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών Επιστημών Παναγιώτη Πετράκη, «για πρώτη φορά είναι σε τόσο μεγάλη έκταση». Μπορεί να αντιστραφεί η κρίση χωρίς να επέμβει το ΔΝΤ;
Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε δύσκολο σημείο, με τη λίρα να έχει μεγάλες απώλειες έναντι του δολαρίου και τους πολίτες να αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους.
Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική οικονομία δέχεται κλυδωνισμούς. Και στο παρελθόν είχε, καταφέρνοντας να τα ξεπεράσει. Γιατί αυτή τη φορά να είναι διαφορετικά;
Για τον καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Πετράκη το πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας «για πρώτη φορά είναι σε τόσο μεγάλη έκταση».
«Έχουμε μια ωρίμανση της κρίσης και παρ' όλες τις επανειλημμένες υποδείξεις από οικονομολόγους, Κεντρική Τράπεζα, αγορές κ.λπ., ο Ερντογάν επέμεινε στη στάση του περί μείωσης των επιτοκίων για να διατηρήσει τον ρυθμό μεγέθυνσης υψηλά, δηλαδή να δημιουργεί ουσιαστικά την ψευδαίσθηση της εργασίας, γιατί ναι μεν οι άνθρωποι έχουν εργασία, αλλά δεν έχουν αμοιβές, εννοώ ότι έχουν αμοιβές, αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν αγαθά» είπε στο Sputnik.
Η συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχει επιπτώσεις στην οικονομία οι οποίες μπορεί να είναι τραγικές όπως να «κλείσει» η Τουρκία.
«Ο Ερντογάν διατήρησε αυτή τη στάση και τώρα έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μπορεί να είναι και πολύ τραγική, δηλαδή μπορεί να κλείσει η Τουρκία. Να πάψει ο δανεισμός από το εξωτερικό του ισοζυγίου πληρωμών και να χρειαστεί να μπει στη χώρα το ΔΝΤ για να μπορέσει να εξισορροπήσει την κατάσταση» ανέφερε.
Όμως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι δεν επιθυμεί σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ότι δεν πρόκειται να προσφύγει.
«Μπορεί να έχει πει ότι δεν θα πάει στο ΔΝΤ, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα τον στεναχωρήσει αν ξαναπάει, και συνήθως όταν μια αναπτυσσόμενη χώρα πάει στο ΔΝΤ, το ξανακάνει μετά από λίγο» τόνισε ο κ. Πετράκης.
Η οικονομική κρίση είναι στα «κόκκινα», αλλά ο κ. Πετράκης θεωρεί ότι μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση καθώς όπως τονίζει ο Τούρκος Πρόεδρος «μπορεί να αντιδράσει».
«Μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια και να εξισορροπήσει τη διαφορά. Αυτό θα του μειώσει ενδεχόμενα τις πιθανότητες επανεκλογής όμως. Θα δούμε τι θα κάνει».
Η οικονομική κρίση στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει άλλες οικονομίες;
«Αξιόλογο θέμα θα υπάρξει στην Ισπανία και από πλευράς διατραπεζικών σχέσεων αλλά και γενικότερα εξαγωγών που κάνει στην Τουρκία. Να μεταδοθεί ο "ιός" της κρίσης και στις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, νομίζω το έχουμε προεξοφλήσει σε παγκόσμια βάση. Ξέραμε πολύ καλά ότι ερχόταν κρίση σε αναπτυσσόμενες. Υποψήφιες ήταν η Τουρκία και η Νότια Αφρική. Για αυτό υπάρχει όμως το ΔΝΤ για να παρεμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις» κατέληξε ο καθηγητής Οικονομίας.
sputnicknews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου