Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Σοβαρά επεισόδια στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με πέτρες, αύρες και δακρυγόνα

Leonid Shcheglov/BelTA via AP
Σοβαρά επεισόδια στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με πέτρες, αύρες και δακρυγόνα
efsyn.gr
Σε βίαιη καταστολή των παγιδευμένων στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, με κανόνια νερού, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης προχώρησαν Πολωνοί στρατιώτες, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να «απαντούν» στους βαριά οπλισμένους συνοριοφύλακες με πέτρες και μπάζα.

«Οι μετανάστες επιτέθηκαν στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας με πέτρες και προσπαθούν να καταστρέψουν τον φράχτη και να φτάσουν στην Πολωνία. Οι υπηρεσίες μας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να καταπνίξουν αυτήν την επιθετικότητα», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας, δημοσιεύοντας βίντεο από τα επεισόδια που σημειώθηκε στο συνοριακό πέρασμα Κουζνίκα.

Σε live μετάδοση του CNN φαίνονταν πολωνικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν κανόνια νερού, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και καπνογοβομβίδες εναντίον πολλών δεκάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι φαίνονται να υποχωρούν, ενώ ένα πολωνικό ελικόπτερο αιωρείται πάνω από την περιοχή.

Η κατάσταση στα σύνορα στην ανατολική πλευρά της Ε.Ε. και της Λευκορωσίας έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες. 

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε άθλιες συνθήκες στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων με την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, προσπαθώντας να εισέλθουν παράνομα στην Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν τον Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι τους έφερε αεροπορικώς στο Μινσκ και τους προώθησε στα σύνορα του ευρωπαϊκού μπλοκ, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2020, στις οποίες ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας καρπώθηκε τη νίκη παρά τις κατηγορίες από την αντιπολίτευση και τη Δύση ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη.

Ως απάντηση στις διαμαρτυρίες κατά του εκλογικού αποτελέσματος, ο Λουκασένκο διέταξε μια βάναυση και συχνά βίαιη καταστολή των διαφωνούντων, συλλαμβάνοντας χιλιάδες, ενώ καταπιέζει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Οι περισσότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Η κυβέρνηση του Λουκασένκο, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες της Ε.Ε. ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πιόνια και κατηγορεί το ευρωπαϊκό μπλοκ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρνούμενος να τους επιτρέψει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο.

Ως απάντηση στην κρίση, η Πολωνία, η Λετονία και η Λιθουανία, που αποτελούν την ανατολική πλευρά τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ, ενισχύουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία.

Χθες, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ενημέρωσαν το πακέτο κυρώσεων για το Μινσκ, ώστε να συμπεριλάβουν αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικούς πράκτορες και άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στην αντιπαράθεση. Τα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει νέες κυρώσεις που στοχεύουν το καθεστώς του Λουκασένκο σε συντονισμό με την Ε.Ε. για την «απάνθρωπη διευκόλυνση» των προσφύγων - μεταναστών.

Ε.Ε. και ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει έναν μακροσκελή κατάλογο κυρώσεων στη Λευκορωσία σχετικά με τις καταγγελίες αντιπολίτευσης και Δύσης περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων έδωσε και πάλι το χρίσμα και την εξουσία στον Λουκασένκο για έκτη συνεχή θητεία, ώστε να συνεχίσει τη βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης και των ειρηνικών διαδηλώσεων που ακολούθησαν μετά τις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου