Η απάντηση είναι προφανής. Για την ιστορία και την λαϊκή μνήμη ο μαραθώνιος θα είναι πάντα συνδεδεμένος με τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τους αγώνες του.
Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια ο μαραθώνιος δεν αποτελεί μια γιορτή του αθλητισμού, μια τιμή στην ιστορία του λαού μας, αλλά ένα επιχειρηματικό πάρτι χορηγών και διαφόρων συμφερόντων, όπως για παράδειγμα η τουριστική αξιοποίηση ενός μεγάλου αθλητικού ραντεβού. Φυσικά σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν θα μπορούσε να χωρά ούτε στο ελάχιστο το όνομα (και ο συμβολισμός που φέρει) του Γρηγόρη Λαμπράκη και έτσι τα τελευταία χρόνια δήθεν για να δειχθεί η διαφορά με τους υπόλοιπους μαραθωνίους αγώνες δρόμου στον κόσμο, βγήκε το όνομα του, από τον τίτλο του αγώνα.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης πέραν από αγωνιστής και γιατρός, ήταν και αθλητής, με μεγάλη συμβολή στον αθλητισμό. Μάλιστα το 1943 ίδρυσε την «ένωση Ελλήνων αθλητών» που διοργάνωνε αγώνες, κυρίως ποδοσφαίρου και με τα έσοδα διοργάνωνε συσσίτια. Είχε αναλάβει δωρεάν την ιατρική περίθαλψη των αθλητών.
Μετά το τέλος της κατοχής πρωτοστάτησε στις διαδικασίες για την επαναλειτουργία του ΣΕΓΑΣ. Ήταν μέχρι τέλους κοντά στους αθλητές τους οποίους περιέθαλπε εντελώς δωρεάν στο ιατρείο του στην οδό Πατησίων.
Στις 21 Απριλίου 1963 πρωτοστατεί στην πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης και συνδέει το όνομά του μια για πάντα με τον μαραθώνιο. Κρατούσε στα χέρια του ένα μανό με τη λέξη «Ελλάς» και διέσχισε κάποια χιλιόμετρα μέχρι να συλληφθεί κοντά στο Χαρβάτι.
Οι αγώνες, η συμβολή στα μεγάλα ιδανικά, η ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη, μένουν ανεξίτηλα στην μνήμη του λαού μας, παρά τις όποιες προσπάθειες των επιχειρηματικών - κυβερνητικών συμφερόντων να τα βάλουν στο συρτάρι της ιστορίας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου