Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Τυνησία: Γενική απεργία και δυναμικές διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία διαδηλωτή από την αστυνομία

Ap photo
Γενική απεργία και μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε σήμερα στην επαρχιακή πόλη Αγκαρέμπ της κεντρικής Τυνησίας μετά το χθεσινό (10/11) θάνατο διαδηλωτή από δακρυγόνα στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της επαναλειτουργίας χωματερής στην περιοχή.
Πρόκειται για τον 35χρονο Αμπντεραζέκ Λασεχέμπ, που πέθανε χθες το πρωί στην Αγκαρέμπ της επαρχίας Σφαξ, όταν οι δυνάμεις καταστολής έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος που προσπαθούσε να μπλοκάρει την επαναλειτουργία χωματερής που παρέμενε κλειστή από το Σεπτέμβρη μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Η γενική απεργία, στην οποία συμμετείχαν η πλειοψηφία των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ισχυρού κεντρικού συνδικάτου UGTT, που απαριθμεί ένα εκατομμύριο μέλη, με στόχο την κατηγορηματική καταγγελία «της άγριας επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας» εναντίον των διαδηλωτών. Με ανακοίνωση του το UGTT, που έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, αποκάλεσε το θάνατο του Λασεχέμπ «επιτηδευμένη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου» και απαίτησε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι αστυνομικοί.

Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για να καθορίσει τα αίτια του θανάτου του 35χρονου. Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας υποστήριξε ότι ο Λασεχέμπ υπέκυψε μόλις διακομίσθηκε στο νοσοκομείο λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας άσχετο με τη διάλυση της διαδήλωσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας είχαν ως αίτημα, πέρα από το οριστικό κλείσιμο της χωματερής και τον τερματισμό της αστυνομικής βίας εις βάρος όσων αντιτίθενται στην επαναλειτουργία της.

Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στην επαρχία Σφαξ -όπου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη, η δεύτερη μεγαλύτερη της Τυνησίας και σημαντικός οικονομικός πυλώνας της χώρας- λόγω των απορριμμάτων που πλημμυρίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια και απειλούν την υγεία των κατοίκων, οι οποίες έχουν δεχθεί σκληρή καταστολή. Το συνδικάτο απαίτησε την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τη χωματερή, καθώς και το οριστικό κλείσιμο της με ταυτόχρονη πλήρη αποζημίωση για τους εργαζόμενούς της.

Η κεντρική χωματερή της επαρχίας, που βρίσκεται στην Αγκαρέμπ, έκλεισε στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά την πίεση των κατοίκων οι οποίοι κατήγγειλαν ότι είναι ήδη γεμάτη και διαμαρτυρήθηκαν για την αποβολή χημικών, την ώρα που η χωματερή είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για οικιακά απορρίμματα.

Οι δήμοι της περιοχής αρνήθηκαν στη συνέχεια να μαζέψουν τα σκουπίδια, εκτιμώντας πως το κράτος δεν βρήκε απτές λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τα προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τυνησία είναι διαχρονικά. Τα περισσότερα από τα 2,5 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών που συλλέγονται κάθε χρόνο μεταφέρονται σε χωματερές, όπου ούτε θάβονται ούτε αποτεφρώνονται, και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό τους ανακυκλώνεται.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου