Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Ken Loach απέρριψε το βραβείο του Φεστιβάλ του Τορίνο καταγγέλλοντας την εργασιακή εκμετάλλευση

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Ken Loach απέρριψε το βραβείο του Φεστιβάλ του Τορίνο, παρακινώντας το με μια πικρή επικοινωνία για τους διοργανωτές, αλλά συνάδει με τη ζωή και τα ιδανικά του καλλιτέχνη.
«Με μεγάλη λύπη -διαβάζεται- αναγκάζομαι να αρνηθώ το βραβείο που μου απένειμε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο, ένα βραβείο που θα ήταν τιμή μου να λάβω, για μένα και για όλους όσους εργάστηκαν στις ταινίες μας. Τα φεστιβάλ έχουν σημαντική λειτουργία για την προώθηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κινηματογραφίας και το Τορίνο έχει εξαιρετική φήμη, έχοντας προφανώς συμβάλει στην τόνωση της αγάπης και του πάθους για τον κινηματογράφο.
Και συνεχίζει «Ωστόσο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δηλαδή το θέμα της εξωτερικεύσεως των υπηρεσιών που εκτελούν οι εργαζόμενοι με τους χαμηλότερους μισθούς. Όπως πάντα ο λόγος είναι η εξοικονόμηση χρημάτων και η εταιρεία που παίρνει τη σύμβαση μειώνει λόγω μισθών και περικόπτει το προσωπικό. Είναι μια συνταγή σχεδιασμένη για να τροφοδοτεί συγκρούσεις. Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη δεν καθιστά αυτή την πρακτική αποδεκτή».
«Στο Τορίνο - γράφει ακόμα ο διευθυντής - οι υπηρεσίες καθαριότητας και ασφάλειας του Εθνικού Μουσείου Κινηματογράφου (MNC) έχουν ανατεθεί στον Πίσω Συνεταιρισμό. Μετά από περικοπή μισθών, οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει εκφοβισμό και κακομεταχείριση. Αρκετοί άνθρωποι απολύθηκαν. Οι πιο κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, οι πιο ευάλωτοι, έχασαν λοιπόν τη δουλειά τους για να αντιταχθούν σε μείωση μισθών. Προφανώς είναι δύσκολο για εμάς να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τις λεπτομέρειες μιας διαμάχης που λαμβάνει χώρα σε άλλη χώρα, με πρακτικές εργασίας διαφορετικές από τις δικές μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρχές είναι ασαφείς. Σε αυτή την κατάσταση, ο οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του, αλλά πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους ανθρώπους που εργάζονται γι' αυτόν, ακόμη και αν απασχολούνται από εξωτερική εταιρεία. Θα περίμενα από το Μουσείο, εν προκειμένω, να έχει διάλογο με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, να εξασφαλίσει την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων και να ξανασκεφτεί τη δική του πολιτική outsourcing.
Δεν είναι σωστό οι φτωχότεροι άνθρωποι να πληρώνουν το τίμημα μιας οικονομικής κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται. "
«Φτιάξαμε μια ταινία αφιερωμένη σε αυτό ακριβώς το θέμα, το 'Ψωμί και τριαντάφυλλα'. Πώς θα μπορούσα - καταλήγει ο Λόουτς - να μην απαντήσω σε αίτημα αλληλεγγύης εργαζομένων που απολύθηκαν επειδή αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους; Το να δεχτώ το βραβείο και να περιοριστώ σε κάποια επικριτικά σχόλια θα ήταν αδύναμη και υποκριτική συμπεριφορά. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι στην οθόνη και μετά να το προδώσουμε με τις πράξεις μας. Για το λόγο αυτό, αν και με μεγάλη λύπη, βρίσκομαι αναγκασμένος να αρνηθώ το έπαθλο.
Θεώρησα σημαντικό για μένα να το αναφέρω από ένα άρθρο που βρέθηκε στο διαδίκτυο,
Ευχαριστώ Awisha Kind Carolina
L.P.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου