AUKUS: Η ανταλλαγή πληροφοριών και στρατιωτικής τεχνολογίας στο επίκεντρο του ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας
Φώτο Αρχείου / Συμφωνία AUKUS / ΗΠΑ – Βρετανία – Αυστραλία εναντίον της Κίνας
Ο Kurt Campbell Συντονιστής των σχέσεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού εκ μέρους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μίλησε στο Lowy Institute χθες. Στην ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις συνέντευξή του, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την αμερικανική αστική τάξη στον ανταγωνισμό της με την Κίνα: Νέες τεχνολογίες, 5G,Τεχνητή Νοημοσύνη, Πράσινη Ανάπτυξη και Ενέργεια. Παρότι χρησιμοποίησε αρκετό τακτ για να συγκαλύψει τον σφοδρό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα, τονίζοντας πως αυτό που ψάχνουν οι ΗΠΑ είναι πεδία συνεργασίας με την Κίνα, δημιουργώντας παράλληλα και τους απαραίτητους μηχανισμούς ώστε να καταστεί σαφές το μήνυμα πως “Οι ΗΠΑ δεν φεύγουν από την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού” και πως παραμένουν ο παγκόσμιος ηγέτης.
Φυσικά η τεράστια ανησυχία των ΗΠΑ για την άνοδο της Κίνας δεν κρύβεται πίσω από διάφορες προσεκτικές δηλώσεις περί “ανταγωνισμού που μπορεί να διεξαχθεί ειρηνικά“. Ο Campbell αναφέρθηκε στο “θαυμάσιο στρατιωτικό εκσυγχρονισμό” που έχει προχωρήσει στις μεγαλύτερες επενδύσεις στον στρατιωτικό τομέα τα τελευταία 30 χρόνια σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες. Αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλει η Κίνα στην ανάπτυξη πυρηνικής αποτροπής (nuclear deterrence) ο Campbell κατηγόρησε τους Κινέζους ότι κινούνται μυστικά με χαμηλό βαθμό διαφάνειας, διαβεβαιώνοντας ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι έτοιμες να εμπλακούν με τρόπους που θα φέρουν και θα διατηρήσουν τη στρατηγική σταθερότητα σε μια εποχή που η Κίνα συνεχίζει να κατασκευάζει – όχι μόνο πυρηνικά, άμεσα, αλλά μια σειρά από συστήματα εκτόξευσης που αν τα βάλουμε όλα μαζί, έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά”.
Σχετικά με τα ζητήματα της AUKUS, ο Campbell τόνισε πώς “αυτό που καθόρισε την Αμερικανική ηγεμονία τον περασμένο αιώνα ήταν το αδιαφιλονίκητο προβάδισμα σε νέες τεχνολογίες στον στρατιωτικό τομέα.” Φιλοδοξία των ΗΠΑ για την AUKUS έχει τρεις βασικούς πυλώνες:
“Ο πρώτος είναι να βοηθήσουμε στο σχεδιασμό μιας αρχιτεκτονικής που θα φέρει τις τρεις χώρες (Βρετανία – ΗΠΑ – Αυστραλία) μας πιο κοντά στην αμυντική τεχνολογία. Αυτό σημαίνει πιο τακτικές δεσμεύσεις σε ανώτατο επίπεδο και αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα. Έχουμε συναντηθεί μεμονωμένα εδώ και δεκαετίες και με τις δύο χώρες, αλλά ποτέ σε συνδυασμό μεταξύ των τριών. Φέρνει τη Βρετανία περισσότερο στον Ινδο-Ειρηνικό και οδηγεί σε μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα και δέσμευση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας. Έτσι, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα είναι φιλόδοξο. Θα σημάνει έναν τακτικό ρυθμό δεσμεύσεων, μια ανταλλαγή πληροφοριών και πληροφοριών. Νομίζω ότι αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας.
Το δεύτερο είναι ότι νομίζω ότι αναγνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν ορισμένες βασικές τεχνολογίες που θα είναι ζωτικές τον 21ο αιώνα. Και ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες έχουν πρωτοπορήσει εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Για παράδειγμα, η Αυστραλία έχει κάνει πολλή δουλειά στην τεχνητή νοημοσύνη, σε συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς. Η Μεγάλη Βρετανία έχει κάνει πρωτοποριακή δουλειά στον κυβερνοχώρο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ομάδες εργασίας και δεσμεύσεις που θα μας επιτρέψουν να συγχωνεύσουμε και να αναπτύξουμε ικανότητες που μπορούν να είναι χρήσιμες για τη διατήρηση της αποτροπής και της πρωτοβουλίας στον τεχνολογικό και στρατιωτικό τομέα. Και τέλος, όπως αναφέρατε, είναι να εργαστούμε ταχέως για να παρέχουμε στην Αυστραλία τις καλύτερες επιλογές για το πώς θα διαθέσει πυρηνικά υποβρύχια στο Πολεμικό Ναυτικό της. Το συντομότερο δυνατό. Και παράλληλα, να σκεφτούμε ποιες άλλες δυνατότητες μπορούν να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κενό στις δυνατότητες της Αυστραλίας.“
Τέλος, μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αστική τάξη των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας – ο Campbell ανέφερε ότι “επί δεκαετίες, υπήρξαν πολλές φορές χώρες που είτε προφήτευαν, είτε ήλπιζαν, είτε φοβούνταν την αμερικανική παρακμή. Στα πρώτα στάδια του πολέμου της Κορέας, κατά τη διάρκεια του Βιετνάμ, πιο πρόσφατα στην ασιατική οικονομική κρίση. Κάθε φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έβρισκαν κάτι μέσα τους που προκαλούσε τον εαυτό τους, που τις έκανε να αναζητήσουν, να αναδημιουργήσουν τον εαυτό τους. Πιστεύω θεμελιωδώς ότι η πανδημία πρόκειται να προσφέρει κάτι από αυτό, αυτή την προσπάθεια προς την καινοτομία που θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τα εμπρός και θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό“.
Πηγή: Lowy Institute
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου