Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Αργεντινή: Διαδηλωτές διαμαρτύρονται ενάντια σε νέα συμφωνία με το ΔΝΤ

The Press Project
Αργεντινή: Διαδηλωτές διαμαρτύρονται ενάντια σε νέα συμφωνία με το ΔΝΤ
Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο Buenos Aires, για να διαμαρτυρηθουν ενάντια σε μία νέα υπογραφή συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα πλακάτ των διαδηλωτών έγραφαν “‘Οχι σε νέα συμφωνία με το ΔΝΤ” και ο Carlos Aznarez, ένας από τους συνδιοργανωτές της πορείας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: ” Οι άνθρωποι εδώ ξέρουν πολύ καλά ότι το ΔΝΤ σε αυτή τη χώρα θα φέρει περισσότερη μιζέρια και εξάρτηση… Αναγνωρίζουν ότι οδεύουμε προς την καταστροφή αν υπογραφεί αυτή η συμφωνία”.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 44 δις που χρωστάει η Αργεντινή στο παγκόσμιο ταμείο.

Το δάνειο είχε συναφθεί ήδη από το 2018, όταν ο τότε πρόεδρος Mauricio Macri υπέγραψε μια συμφωνία για 57 δις ως έσχατη λύση. Ήταν το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του οργανισμού του ΔΝΤ. Περίπου 44 δις διασκορπίστηκαν, αλλά ο πρόεδρος Alberto Fernandez, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2020, έχει αρνηθεί να εκταμιευθούν τα υπόλοιπα χρήματα και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για τους τρόπους αποπληρωμής του δανείου.

Οι ισχύοντες κανόνες προβλέπουν την αποπληρωμή 19 δις δολλαρίων το 2022 και το 2023, ένα ποσό που πολλοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να συγκεντρώσει ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής ύφεσης που έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο πληθωρισμός και οι δείκτες της φτώχειας.

Οι οργανώσεις που βρίσκονταν στους δρόμους χθες, Σάββατο, δηλώνουν ότι η αποπληρωμή του χρέους θα οδηγήσει σε μέτρα λιτότητας που θα πλήξουν πολύ βαριά το μέσο νοικοκυριό της Αργεντινής.

Φοβούνται μια άυξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην ενέργεια, αύξηση των επιτοκίων, μείωση των δημοσίων δαπανών και περικοπές στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα. Είναι τα μέτρα που είχαν βιώσει και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν του 2018, όταν η κυβέρνηση επέβαλε ένα σχέδιο που προωθούσε και το ΔΝΤ για να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους.

Επιπλέον, είναι ο ρόλος του ΔΝΤ που οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση του 2001, που συνεχίζει να εξαγριώνει τους πολίτες της Αργεντινής. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση υποτίμησε το εγχώριο νόμισμα και απαγόρευσε τις αναλήψεις από τις τράπεζες, εξαιτίας του δανείου ύψους 93 δις, με αποτέλεσμα η ανεργία και τα επίπεδα φτώχειας να εκτοξευθούν καθώς και να υπάρχουν διάχυτες εστίες κοινωνικών αναταραχών.

Ο πρόεδρος Fernandez υπόσχεται ότι η Αργεντινή θα μείνει όρθια απέναντι στο ΔΝΤ και δε θα γονατίσει και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων αν και εφόσον παταχθεί η φοροδιαφυγή και γυρίσουν τα χρήματα πίσω από τους “φορολογικούς παραδείσους”.

Ο Martin Kalos, ένας Αργεντίνος οικονομολόγος αναφέρει ότι υπάρχει μια συλλογική μνήμη και συνείδηση για το ΔΝΤ στην Αργεντινή σύμφωνα με την οποία αυτός ο διεθνής οργανισμός δεν βοήθησε στον μετριασμό των επιπτώσεων και στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης το 2001. Τουναντίον, με τα μέτρα και τα προγράμματα που επέβαλε επίσπευσε και βάθυνε τη διαδικασία φτωχοποίησης. Ωστόσο, η μη υπογραφή κάποιας συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Αργεντινής θα διαιωνίσει μια αίσθηση αβεβαιότητας. Οι συμμετέχοντες στην πορεία του Σαββάτου στο Buenos Aires λένε ότι πρέπει οι πολίτες να αποφασίσουν αν η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει το ΔΝΤ. Υποστηρίζουν ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί στο δημοσιο διάλογο και να πάρει τη μορφή δημοψηφίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου