Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από του τους ΝΑΖΙ Γερμανούς

Το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου 1943, οι Γερμανοί διαλέγουν όλους τους άνδρες των Καλαβρύτων από 13 ετών και άνω, τους οδηγούν σε μια πλαγιά του βουνού και τους εκτελούν. Περίπου 700 άνθρωποι εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Σπίτια καίγονται και περιουσίες λεηλατούνται. Τα ίδια συμβαίνουν και στα γύρω χωριά της περιοχής. Οι ναζί επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για να τρομοκρατήσουν τον ντόπιο πληθυσμό και να τον στρέψουν εναντίον των ανταρτών του ΕΛΑΣ που τις προηγούμενες μέρες είχαν σκοτώσει περίπου 80 ναζί στρατιώτες σε ενέδρα στην περιοχή.

Όμως η Αντίσταση θα συνεχιστεί, το ίδιο και η λαϊκή υποστήριξη σε αυτή. Εμείς σήμερα έχουμε καθήκον να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη. Ειδικά όταν τόσες δεκαετίες μετά, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, τα χωριά και οι συγγενείς των τόπων ολοκαυτώματος, όπως τα Καλάβρυτα, δεν έχουν αποζημιωθεί από το γερμανικό κράτος.
''Σκάβαμε και με τα νύχια μας. Μπορεί να ξεκινούσες με κάποιο εργαλείο, όμως μετά στο άρπαζαν για να σκάψουν και οι άλλοι. "Έλα να βοηθήσεις", σου έλεγαν. Εμείς είχαμε έναν νεκρό. Άλλοι είχαν τρεις να θάψουν. Σκάβανε και τους έβαζαν δίπλα, δίπλα. Εγώ με τη θεία μου τσακωνόμασταν γιατί του άφησε το παλτό. Και μετά δεν μπορούσαμε να του το βγάλουμε. Τσακωνόμασταν για ένα παλτό. Τον ακουμπήσαμε κάτω. Δεν τολμούσαμε να του ρίξουμε χώμα στο πρόσωπο. Είναι πολύ φριχτό. Τον σκεπάσαμε με χώμα μέχρι το λαιμό. Στο πρόσωπο δεν του ρίχναμε με τίποτα. Η θεία μου έβγαλε ένα μαντίλι από την τσέπη της και του σκέπασε το πρόσωπο. Κόψαμε και κάτι κλαράκια τα ρίξαμε από πάνω. Έτσι γρήγορα, για να τελειώσουμε και να βοηθήσουμε κάποιους διπλανούς. Μετά επιστρέψαμε στο κέντρο. Περπατήσαμε ανάμεσα στα καμένα. Κατεβήκαμε από το νεκροταφείο, διασχίσαμε την πρώην αγορά. Είδαμε τα καμένα σπίτια, τα καμένα μαγαζιά, στην πλατεία τα τύμπανα της φιλαρμονικής σκορπισμένα και καμένα.'' - Μαρτυρία Φραντζέσκας Νίκα, που έζησε τα γεγονότα ως μικρό παιδί [πηγή: https://bit.ly/3yo7bHX]
*στη φωτογραφία οι γυναίκες των Καλαβρύτων θρηνούν τους συζύγους, συγγενείς και συγχωριανούς τους
Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Δημοτικού Μουσείου Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων: https://www.dmko.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου