Καμία υποστήριξη στους Ουκρανούς «Ρίτενχαουζ»
Γιατί η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν εστιάζει στην απειλή του πολέμου στην άλλη πλευρά του κόσμου, όταν ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών πλήττεται από μια απειλητική για τη ζωή κρίση στη χώρα του;
O Γκρεγκ Μπάτερφιλντ είναι συντελεστής της εφημερίδας Struggle-La Lucha for Socialism στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το άρθρο του μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη.
Ο ρατσιστής δολοφόνος Κάιλ Ρίτενχαουζ μόλις αθωώθηκε, ενθαρρύνοντας βίαιους λευκούς ρατσιστές σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών δέχονται επίθεση σε πολλές πολιτείες αλλά και στην κορυφή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία μπορεί σύντομα να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade.*
Η πανδημία COVID-19 κορυφώνεται και πάλι, με τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον να απειλούν με νέα κύματα θανάτου και να πιέζουν περαιτέρω το άθλιο, κακοδιαχειριζόμενο ιδιωτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται επίθεση από την Amazon, την Kellogg’s και τα αφεντικά σε όλους τους τομείς. Η κλιματική κρίση εξακολουθεί να προκαλεί όλεθρο από τη μια ακτή στην άλλη.
Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα ζωής και θανάτου που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν. Ο εργαζόμενος και καταπιεσμένος λαός δεν του έδωσε τις ψήφους τους για να ξεκινήσει έναν πόλεμο με τη Ρωσία.
Η διοίκηση του Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι τα 70.000 ρωσικά στρατεύματα που φρουρούν τα δυτικά σύνορα της χώρας τους αποτελούν μεγάλη απειλή για τη γειτονική Ουκρανία. Εβδομήντα χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα, δηλαδή σταθμεύουν στο έδαφος της ίδιας της Ρωσίας.
Στις 3 Δεκεμβρίου, η Washington Post του Τζέφ Μπέζος, ανεπίσημο φερέφωνο του Πενταγώνου, προώθησε μια «αποχαρακτηρισμένη αξιολόγηση» από αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία με 175.000 στρατεύματα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Είναι τουλάχιστον η τρίτη φορά φέτος που Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο για φερόμενη ρωσική εισβολή. Αυτό που ξεχωρίζει αυτήν τη φορά είναι ότι η ιστορία ξεκίνησε στην Ουάσινγκτον, όχι στο Κίεβο.
Την περασμένη άνοιξη, το ΝΑΤΟ διεξήγαγε τα μεγαλύτερα γυμνάσιά του στην Ευρώπη, σε περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία, εκπαιδευόμενοι σε σενάρια τα οποία τώρα προωθούνται σε οθόνες υπολογιστών και τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο.
Ο στρατός των ΗΠΑ έχει τουλάχιστον 750 στρατιωτικές βάσεις σε 80 χώρες και εκατοντάδες χιλιάδες προσωπικό σε όλο τον κόσμο. Οι Η.Π.Α. ξοδεύουν περισσότερα στο στρατό τους από τις επόμενες 10 χώρες μαζί. Το Πεντάγωνο σκοτώνει μένοντας ατιμώρητο, όποτε και όπου ισχυρίζεται ότι βλέπει απειλή για την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», είτε στην Αφρική είτε στη Δυτική Ασία ή στη Λατινική Αμερική, αποσταθεροποιεί χώρες, συχνά στερώντας ζωές πολιτών από πρόθεση ή ως «παράπλευρες απώλειες.»
Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επεκτείνεται σταθερά προς ανατολάς, καταπίνοντας 14 χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πολλών χωρών στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Αυτό παρά την υπόσχεση των ΗΠΑ προς τη Ρωσία ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Η Ουκρανία είναι μεταξύ των τριών χωρών που θα συμμετάσχουν το επόμενο διάστημα στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 2008, αν η κυβέρνησή της θα συμμετείχε στη σταυροφορία κατά της Ρωσίας. Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι η κατάληψη της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ είναι μια «κόκκινη γραμμή» που απειλεί την κυριαρχία και την ασφάλειά της, η οποία δεν μπορεί να προσπεράσει.
Η Ουκρανία απειλεί το Ντονέτσκ στο Λουγκάνσκ
Οι εκπρόσωποι του Μπάιντεν δεν αναφέρουν ότι μέχρι και 125.000 ουκρανικά στρατεύματα – το ήμισυ του συνολικού στρατού της Ουκρανίας – συγκεντρώνονται στα σύνορα των ανεξάρτητων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, μικρές χώρες που βρίσκονται μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο μαζί τους από το 2014.
Η Ουκρανία διεκδικεί αυτές τις χώρες ως δικό της έδαφος, παρά τη συντριπτική λαϊκή ψήφο σε ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας.
Η Ουκρανία είναι συμβαλλόμενο μέρος στις διεθνείς συμφωνίες του Μινσκ ΙΙ, οι οποίες την απαγορεύουν να στοχεύει αμάχους, να χρησιμοποιεί βαρέα όπλα κατά των δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ή να εισβάλει. Ωστόσο, η Ουκρανία βομβαρδίζει και πυροβολεί τους 140.000 κατοίκους των περιοχών της πρώτης γραμμής συνεχώς, προκαλώντας καθημερινούς θανάτους, τραυματισμούς και καταστροφές. Η Ουάσιγκτον και το Κίεβο σκόπιμα εμποδίζουν οποιαδήποτε πρόοδο προς μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας ενάντια στις δημοκρατίες του Ντονμπάς συνεχίζεται εδώ και επτάμισι χρόνια και έχει κοστίσει περισσότερες από 14.000 ζωές.
Ο πραγματικός κίνδυνος εισβολής είναι από την Ουκρανία εναντίον του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Από το 2014, ο στρατός της Ουκρανίας εκπαιδεύεται, οπλίζεται και αναδιοργανώνεται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει τα νεοναζιστικά «εθελοντικά τάγματα» που είναι ενσωματωμένα στην επίσημη στρατιωτική δομή του.
Ο λαός του Ντονμπάς υποφέρει υπό τον πλήρη οικονομικό αποκλεισμό από την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της. Η Ρωσία παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια και εμπόριο στο Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ με μεγάλο κόστος, η οποία συμπληρώνεται με την υποστήριξη από αντιφασιστικές οργανώσεις από τις πρώην σοβιετικές χώρες και στον υπόλοιπο κόσμο.
Μια ουκρανική εισβολή στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ θα είχε ως στόχο τη μέγιστη ζημιά σε υποδομές και απώλειες αμάχων, με την ελπίδα να προκαλέσει μια στρατιωτική απάντηση από τη Ρωσία. Τότε το ΝΑΤΟ θα έκανε λόγο μια «ρωσική εισβολή» για να δικαιολογήσει τις πολεμικές του κινήσεις.
Αντιφασιστική αντίσταση
Γιατί οι άνθρωποι στην περιοχή εξόρυξης του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας επέλεξαν την ανεξαρτησία; Αυτό συνέβη μετά από ένα πραξικόπημα σχεδιασμένο από τις ΗΠΑ, που έφερε στην εξουσία μια ακροδεξιά κυβέρνηση στο Κίεβο το 2014.
Το πραξικόπημα διεξήχθη από φασιστικές συμμορίες που στη συνέχεια εξαπολύθηκαν ενάντια στους κατοίκους του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και ενσωματώθηκαν στον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ ήθελαν να φέρουν το ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον ήθελε κυρίωςτην ανάληψη μιας στρατηγικής στρατιωτικής βάσης στη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία θα έδινε τον έλεγχο του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Ο λαός της Κριμαίας το απέρριψε. Το ίδιο και η ρωσική κυβέρνηση.
Στη σοβιετική εποχή, η Ρωσία παραχώρησε την Κριμαία στην Ουκρανία, με μακροχρόνια ρωσική μίσθωση της στρατιωτικής βάσης. Το 2014, ο λαός της Κριμαίας ψήφισε να επιστρέψει στη Ρωσία και η Ρωσία συμφώνησε, εμποδίζοντας την κατάληψη αυτής της στρατηγικής περιοχής από τις ΗΠΑ.
Πάνω από 26 εκατομμύρια Σοβιετικοί άνθρωποι πέθαναν πολεμώντας τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, δεν ήταν διατεθειμένοι να ζήσουν υπό την κυριαρχία των νεοναζί.
Όλα αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης των Δημοκρατικών του Ομπάμα. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν την κατάληψη της Ουκρανίας από τους ακροδεξιούς και είπαν ψέματα για μια «ρωσική εισβολή» όταν οι κάτοικοι του Ντονμπάς και της Κριμαίας διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να αποσχιστούν.
Και ποιος ήταν ο κύριος άνθρωπος της κυβέρνησης Ομπάμα για την Ουκρανία; Ποιος καλούσε τους πυροβολισμούς και μοίραζε ρουσφέτια σε μέλη της οικογένειας του και επιχειρηματικούς συνεργάτες;
Δεν ήταν άλλος από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Κλήση Μπάιντεν-Πούτιν
Ο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια δίωρη βιντεοκλήση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 7 Δεκεμβρίου. Ο Μπάιντεν απείλησε με σκληρές οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής της Ρωσίας από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, όπως έκαναν οι ΗΠΑ για να τιμωρήσουν το Ιράν.
Ο Πούτιν επανέλαβε τη σταθερή θέση της ρωσικής κυβέρνησης ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ασφάλεια της Ρωσίας. Είπε ότι ελπίζει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Γιατί η Ουάσιγκτον λαμβάνει μια τόσο προκλητική στάση απέναντι στη Ρωσία και διατυπώνει αυτές τις απειλές αυτή τη στιγμή;
Μεγάλες αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες και τράπεζες θέλουν να σταματήσουν τον αγωγό Nord Stream II που πρόκειται να φέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη. Οι Αμερικάνοι καπιταλιστές επιθυμούν απεγνωσμένα να ελέγξουν τα ενεργειακά κέρδη και να καταστείλουν όσες χώρες αψηφούν τον έλεγχο της Wall Street, όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Ρωσία. Οι αμερικανικές εταιρείες θέλουν οι Ευρωπαίοι μικροί εταίροι τους να αγοράζουν ενέργεια από αυτές και μόνο από αυτούς.
Αυτό είναι ο άμεσος στόχος. Όμως, οι ΗΠΑ αποσκοπούν στη διάσπαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από 30 χρόνια. Ένα έγγραφο του Πενταγώνου που διέρρευσε το 1992 παρουσίαζε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη διάσπαση της Ρωσίας, την καταστροφή της κυριαρχίας της και τη μετατροπή της σε ελεγχόμενη αγορά και προμηθευτή πρώτων υλών και ειδικευμένου εργατικού δυναμικού για τις μεγάλες επιχειρήσεις της Δύσης. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος.
Έπειτα υπάρχει το γεγονός ότι ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί βρίσκονται βαθιά βυθισμένοι στην πολιτική κρίση στο εσωτερικό, ανίκανοι να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες και απαιτήσεις των εργαζομένων και των καταπιεσμένων ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν, επειδή είναι υποστηρικτές του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που αποτελεί το έδαφος για τον ρατσισμό, τη φτώχεια και τον πόλεμο.
Η πρόκληση πολέμου είναι μια διαχρονική μέθοδος των ΗΠΑ για να αποσπούν την προσοχή των μαζών των ανθρώπων σε μια εποχή μεγάλης κρίσης.
Λευκορωσία, μετά Ουκρανία, επόμενη… ;
Οι «προειδοποιήσεις» των ΗΠΑ (στην πραγματικότητα, πολεμική προπαγάνδα) για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ακολούθησαν αμέσως μετά τη συνοριακή κρίση του Νοεμβρίου μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας .
Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Δυτική και Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αφρική, φεύγοντας από τα συντρίμμια που άφησαν οι αμερικανοευρωπαϊκοί πόλεμοι στις πατρίδες τους, πήγαν στη Λευκορωσία, επιδιώκοντας να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Πολωνίας. Η υποταγμένη στος ΗΠΑ πολωνική κυβέρνηση αρνήθηκε να τους αφήσει να περάσουν. Οι χώρες της ΕΕ υποστήριξαν την Πολωνία σε αυτή τη κατάφωρη παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα πολωνικά στρατεύματα κινητοποιήθηκαν στα σύνορα και κακοποίησαν πρόσφυγες. Τα δεξιά καθεστώτα στη Λιθουανία και την Ουκρανία έστειλαν επίσης στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη ρητή συγκατάθεση και ενθάρρυνση του ΝΑΤΟ (και επομένως της Ουάσιγκτον).
Η Λευκορωσία είναι σύμμαχος της Ρωσίας. Οι χώρες ενίσχυσαν πρόσφατα τους στρατιωτικούς τους δεσμούς μετά την αποτυχία μιας απόπειρας πραξικοπήματος τύπου Ουκρανίας στη Λευκορωσία. Τα γεγονότα στα πολωνικά σύνορα εξυπηρετούν τους στόχους του ΝΑΤΟ που προσπαθεί να προκαλέσει πολεμική κρίση.
Οι χώρες της ΕΕ αρνήθηκαν ακόμη και να συνομιλήσουν για τους πρόσφυγες. Τέλος, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο σήκωσε το γάντι. Είπε ότι εάν η Πολωνία και οι σύμμαχοί της προκαλούσαν πόλεμο, η Λευκορωσία θα σταματήσει τη ροή μαζούτ στη Δυτική Ευρώπη.
Αμέσως, η Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος της οποίας η θητεία μόλις έληξε, πήρε τηλέφωνο τον Λουκασένκο και συμφώνησε να ηρεμήσει.
Η Ουάσιγκτον δεν ήταν ευχαριστημένη με αυτό το αποτέλεσμα. Και αμέσως κλιμάκωσε το παραμύθι της «ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», παρόλο που η Ουκρανία είχε μόλις κάνει απειλητικές κινήσεις κατά της Λευκορωσίας για λογαριασμό του ΝΑΤΟ!
Ας σταματήσουμε τον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Μια ημέρα πριν από τη συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν, ένας ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στον Guardian ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη. «Σίγουρα θα ίσχυε ότι εάν ο Πούτιν εισέβαλε, θα υπήρχε ένα αυξανόμενο αίτημα από τους συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας και μια δυναμική απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για πρόσθετες δυνάμεις, βάσεις και ασκήσεις που θα λάμβαναν χώρα εκεί ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συμμάχων μας στην ανατολική πλευρά ενόψει αυτού του είδους επιθετικότητας στην Ουκρανία».
Αυτή η απειλή δεν εμφανίστηκε ρητά κατά τη διάρκεια της επίσημης συνομιλίας, αλλά κρέμονταν από πάνω της.
Στη συνέχεια, λίγο μετά την κλήση μεταξύ προέδρων, το CNN έβγαλε ένα ρεπορτάζ ότι οι προετοιμασίες ήταν σε εξέλιξη στο Πεντάγωνο για πιθανή εκκένωση αμάχων των ΗΠΑ από την Ουκρανία σε περίπτωση πολέμου.
Αυτά τα ρεπορτάζ δεν είναι αντικειμενική δημοσιογραφία. Είναι λεπτά καλυμμένες και δημόσιες απειλές.
Εάν η κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας ψυχρανθεί, θα είναι προσωρινό.
Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα πίσω από το διαδοχικά χτυπήματα του ΝΑΤΟ στη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Το αντιπολεμικό κίνημα, οι αντιιμπεριαλιστές και ολόκληρη η εργατική τάξη πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να ετοιμαστούν να σταματήσουν έναν πόλεμο που θα μπορούσε γρήγορα να επεκταθεί και να κατακλύσει ολόκληρο τον κόσμο.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν όλο και πιο σκληρά. Αξιωματούχοι στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Ντονμπάς έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να το αποφύγουν επιδέξια και να αμβλύνουν τις προκλήσεις του ΝΑΤΟ. Όμως η Ουάσιγκτον δεν το βάζει κάτω.
Και για ό,τι επιθυμούν αυτή τη στιγμή ο Μπάιντεν, οι στρατηγοί του Πενταγώνου και οι μεγάλοι καπιταλιστές πίσω τους, παίζουν με τη φωτιά. Οι Ουκρανοί, οι Πολωνοί και οι Βαλτικοί φασίστες είναι εξίσου άγριοι με τους λευκούς ρατσιστές που σκότωσαν δύο διαδηλωτές του Black Lives και τραυμάτισαν έναν άλλο στην Κενόσα. Και είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένοι και οπλισμένοι από τον Ρίτενχαουζ, χάρη στην Ουάσιγκτον.
Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα συνεχίσουν να ακολουθούν τις εντολές των αφεντικών τους εάν γίνουν ανυπόμονοι. Και αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια διεθνή έκρηξη με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.
Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούμε, να διδαχθούμε και να ετοιμαστούμε να βγούμε στους δρόμους ενάντια στον επόμενο πόλεμο των ΗΠΑ, είτε ξεκινήσει στην Ευρώπη, την Ασία, τη Λατινική Αμερική ή την Αφρική.
*Η Roe v. Wade, 410 US 113, ήταν μια απόφαση ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, στην οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να κάνει άμβλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου