Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Ο ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΠΥΡΓΟΥ: Μια παράσταση που σας προτείνουμε να δείτε

Σας προτείνουμε να δείτε την παράσταση "Ο ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΠΥΡΓΟΥ"  που παίζεται στο Θέατρο Πορεία.
Μια παράσταση που φωτίζει με διαφορετικό τρόπο ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα.
Μια παράσταση που μιλά για τον ρόλο των κοτσαμπάσηδων και των ιεραρχών, των οπλαρχηγών και των "στρατηγών" της Επανάστασης. Προσέξτε, το θεατρικό έργο αναδεικνύει συνολικά το ρόλο των κοτσαμπάσηδων, πριν αλλά και μετά την επανάσταση.  
Μπροστά μας περνά ο Κολοκοτρώνη και ο Παπαφλέσσας, το βασιλικό ζευγάρι, γίνεται λόγος για τους εμφυλίους πολέμους της επανάστασης αλλά και τη διεκδίκηση Συντάγματος.
Σας προτείνουμε να το παρακολουθήσετε.
Σίγουρα κάτι διαφορετικό από ότι πλασάρει το εθνικό αφήγημα.
 
Διαβάζουμε: Θεατρική μεταφορά του λογοτεχνήματος του Μ. Καραγάτση που επιχειρεί να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και την ανθρώπινη πλευρά των αγωνιστών της, μέσα από τα μάτια ενός αντι-ήρωα, του Μίχαλου Ρούσση, βασισμένου σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, τον προπάππου του συγγραφέα, Μήτρο Ροδόπουλο.
Μετά τις δύο αποκλειστικά διαδικτυακές παραστάσεις live streaming στο Εθνικό Θέατρο και τις εξαιρετικές κριτικές που έλαβε, ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή για το θέατρο του Θανάση Τριαρίδη, έρχεται ζωντανά πια στο θέατρο Πορεία στις 10 Δεκεμβρίου, με ένα καστ 18 ηθοποιών και μουσικών!

Η ελεγεία του φόβου

Η καταπληκτική τριλογία του Καραγάτση για τον αγώνα του ’21, με έντονα στοιχεία αυτοβιογραφίας μιας και αναφέρεται στον προπάππου του Μήτρο Ροδόπουλο, πραγματικό πρόσωπο της επανάστασης, ζωντανεύει επί σκηνής και πραγματεύεται με τολμηρό τρόπο τις αρετές αλλά και τα σκοτεινά σημεία του Αγώνα. Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι ο Μίχαλος Ρούσης, ο ήρωας, ο προδότης κι εξωμότης, ο εραστής και ο ηττημένος μιας ολόκληρης μυθιστορηματικής ζωής και εποχής.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου είναι μια ελεγεία πάνω στον ανθρώπινο φόβο. Με φόντο την ελληνική επανάσταση, ο Μ. Καραγάτσης μιλάει με τόλμη για την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, για την Ιστορία που ρέει σαν ορμητικό ποτάμι και μας ξεπερνά, για τη ζωή που αφήνουμε να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας, για την αφόρητη τυχαιότητα της ύπαρξης, για τον ηρωισμό ως ατύχημα, για την ελευθερία ως άπιαστο όνειρο. Ο Θανάσης Τριαρίδης, που ανέλαβε τη θεατρική διασκευή, παραδίδει ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, καθώς κινείται διαρκώς στις παρυφές ενός εφιάλτη. Θα μπορούσε και να ονομάζεται «Στο μυαλό του Μίχαλου Ρούση». Η σκηνοθεσία επιχειρεί να συλλάβει τους χαρακτήρες ως ονειρικά όντα, σε κρίσιμες στιγμές της ύπαρξης. Η αποδοχή της υποκειμενικότητας είναι το κλειδί για να κατορθώσουμε να συνδιαλεχθούμε με την ιστορία μας, τη βιολογική μας ταυτότητα. Όλοι και όλα είναι και κάτι άλλο από αυτό που φαίνονται. Ο κωμικοτραγικός επίλογος της ζωής του Μίχαλου Ρούση είναι απλώς μια υπενθύμιση της ανθρώπινης ματαιότητας, της αβάσταχτης ελαφρότητας της ύπαρξής μας.   Δημήτρης Τάρλοου

Ερμηνεύουν: Γ. Χριστοδούλου, Δ. Ήμελλος, Β. Κατσίκα, Λ. Ξεροβάσιλα, Χρ. Μαλάκης, Θ. Δόβρης, Κ. Βασαρδάνης, Ξ. Γεωργίου, Αλ. Μαυρόπουλος, Δ. Μπίτος, Γ. Μπινιάρης, Αρ. Πασχάλη. 
Μουσικοί επί σκηνής: Γ. Δούσος (κλαρίνο, καβάλ), Κ. Νικολόπουλος, Μ. Λιάκος (ηλ. κιθάρα), Ν. Παπαϊωάννου. 
Διασκ.: Θ. Τριαρίδης. 
Σκην.: Θ. Μέλισσα. 
Κοστ.: Αλ. Γαρνάβος, Τζ. Ηλιοπούλου. 
Μουσ.: Άγγ. Τριανταφύλλου. Φωτ.: Αλ. Αναστασίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου