Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Η «Οδύσσεια» του αφγανικού λαού

Η «Οδύσσεια» του αφγανικού λαού
efsyn.gr
Ακολουθούμε μέσα από το φωτογραφικό φακό το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν μία καλύτερη ζωή.

Η «Μεγάλη Έξοδος» του αφγανικού λαού ξεκίνησε μετά την βίαιη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο, γεγονός που διόγκωσε τον τρόμο, το χάος και την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου σε μία χώρα που βρίσκεται σε κοινωνική και οικονομική κρίση εδώ και δύο δεκαετίες, υπό το βάρος των ξένων επεμβάσεων.

AP Photo/Daniel Cole

Με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα της Μέσης Ανατολής τους προηγούμενους μήνες εκατομμύρια ήταν αυτοί που συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν πλέον χώρο ή μέλλον στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να δοκιμάσουν την τύχη τους αλλού προς αναζήτηση μίας κατά το δυνατόν αξιοπρεπούς και ελεύθερης ζωής.

Ένας από αυτούς είναι και ο Αλί Ρεζάι, του οποίου η προσωπική «Οδύσσεα» ξεκίνησε τρεις μήνες πριν, όταν έφυγε από το Αφγανιστάν για να φτάσει στην Ευρώπη. Έχοντας διασχίσει πέντε χώρες και 8.000 χιλιόμετρα κατάφερε να φτάσει στις χιονισμένες Γαλλο-Ιταλικές Άλπεις με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

AP Photo/Daniel Cole

AP Photo/Daniel Cole

Η διαδρομή που ακολούθησε ο Αλί είναι γνώριμη στους Αφγανούς πρόσφυγες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα «αχαρτογράφητα» βουνά για να παραμείνουν κρυμμένοι από τις συνοριακές αρχές, καθώς πηγαίνουν από τη μία χώρα στην επόμενη. Γνωρίζουν τη δυσκολία και τους κινδύνους αυτής τους της επιλογής, όμως δεν έχουν καλύτερη λύση, και σίγουρα είναι διατεθειμένοι να δοκιμάσουν από το παραμείνουν κάτω από το καθεστώς τον Ταλιμπάν.

Οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν κάθε μέσο που μπορούν να αξιοποιήσουν στην τιτάνια περιπέτειά τους, από τρένα, μέχρι βάρκες, λεωφορεία και αυτοκίνητα, και για μεγάλο κομμάτι του ταξιδιού τα πόδια τους.

John Leicester/AP

Μαζί με τον Αλί στο ταξίδι, στο χιονισμένο αλπικό τοπίο, ένας συμπατριώτης του, που φέρει ουλές στο πρόσωπο από βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν, γεγονός που σήμανε για αυτόν τη ρήξη με το Αφγανιστάν, όπως είναι σήμερα.

Φυσικά, στα σύνορα υπάρχουν μόνιμα πεζές περιπολίες των Αρχών, συνοριοφύλακες με μηχανές του σκι και βαν, που αν εντοπίσουν τους δύο φίλους θα τους απελάσουν στην Ιταλία και από εκεί πίσω στο Αφγανιστάν, όπου κινδυνεύει η ζωή τους.

John Leicester/AP

John Leicester/AP

Αυτή τη στιγμή ο αφγανικός πληθυσμός κοντεύει να πλησιάσει τον Συριακό σε ποσοστά προσφυγικής μετακίνησης προς την Ευρώπη προς αναζήτηση ασύλου. Σύμφωνα με έκθεση ευρωπαϊκών θεσμών για τη μετανάστευση, περισσότεροι από 80.000 Αφγανοί πρόσφυγες υπέβαλλαν αίτημα ασύλου το Νοέμβριο. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με 96% αύξηση σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που οφείλεται στη «Μεγάλη Έξοδο» από Αύγουστο και έπειτα.

John Leicester/AP

Το ταξίδι του Αλί ξεκινάει περνώντας στο γειτονικό Ιράν και μετά στην Τουρκία, από όπου ήρθε στην Ελλάδα με βάρκα και περπάτησε για 25 μέρες, μέχρι να βγει έξω από τα ελληνικά σύνορα. Αργότερα, κατάφερε να φτάσει στην Ιταλία και τώρα στα γαλλικά σύνορα.


Η διαδρομή του Αλί, όπως την κατέγραψε σε εφαρμογή με δεδομένα GPS, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλοι πρόσφυγες.John Leicester/AP

Σημαντική στάση για εκείνον είναι η γαλλική καστροπολιτεία Μπριάνκον, προκειμένου να βρει τα 16χρονα ξαδέρφια του Σαγιέντ και Μορτάζα, τα οποία έφτασαν εκεί μερικές ώρες πριν από τον ίδιο από διαφορετική διαδρομή. Από την Τουρκία ανέβηκαν σε μία κατάμεστη λέμβο προς την Ιταλία για έξι συνεχόμενες μέρες, έχοντας μηδαμινές προμήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου