Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Το Ισραήλ επεκτείνει τον εποικισμό σε κατειλημμένα εδάφη της Συρίας

AP PHOTO
Το Ισραήλ σκοπεύει να διπλασιάσει την εποικιστική παρουσία του στα Υψώματα του Γκόλαν, περιοχή που ελέγχει εδώ και πέντε δεκαετίες μετά την απόσπασή της από τη Συρία. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που έγινε στην περιοχή, η παγίωση της αυξημένης παρουσίας της χώρας στα εδάφη αυτά της Μέσης Ανατολής περιλαμβάνει επενδυτικό πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για άλλη μία φιλόδοξη κίνηση από μεριάς Ισραήλ, η οποία υπάγεται στη συνολική εποικιστική πολιτική του στην ευρύτερη περιοχή, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Παλαιστίνης.

Όπως σημείωσε ο Μπένετ, η επένδυση στα Υψώματα ευνοήθηκε από τη θετική στάση των ΗΠΑ, οι οποίες επί διακυβέρνησης Τραμπ αναγνώρισαν την κυριαρχία του Ισραήλ στην εν λόγω περιοχή, θέση την οποία η τωρινή κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δείξει πρόθεση να αμφισβητήσει.

Ακόμη, σημείωσε ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει κάνει πιο ευνοϊκό το κλίμα για την ισχυροποίηση του ελέγχου του Ισραήλ στην περιοχή.

Σε αυτή την κίνηση υπάρχει, ωστόσο, και η πλευρά της όξυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τη Συρία, η οποία διεκδικεί τα χαμένα της εδάφη μέχρι σήμερα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ορθώνονται περισσότερα εμπόδια για μία ενδεχόμενη συμφιλίωση των δύο πλευρών στο μέλλον.

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει υποδομές και αγροτική δραστηριότητα σε συνδυασμό με μία ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία, στα Υψώματα του Γκόλαν από την προσάρτησή τους, το 1967, στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την εδαφική κυριαρχία του Ισραήλ στην περιοχή, τη στιγμή που η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα τη θεωρεί κατειλημμένη.

Εδώ και χρόνια, το Τελ-Αβίβ υποστηρίζει ότι τα Υψώματα του Γκόλαν έχουν στρατηγική σημασία για την προστασία της ισραηλινής εδαφικής ακεραιότητας ενάντια στο Ιράν και τους συμμάχους του στη Συρία.

Αυτή τη στιγμή, κατοικούν στην περιοχή δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί, καθώς και μερικοί Σύριοι, οι οποίοι εναντιώνονται στο διοικητικό έλεγχο των Υψωμάτων του Γκόλαν, από το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου